MotoNews.pl

[Zawieszenie] [tylne] - resory - hałasy stuki i inne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jeszcze jedna zagwózdka:

Po dołożeniu środkowego piórka między długie a krótkie, z okolic resorów dobiega skrzypienie. A przy ruszaniu jest stuk. Takie puk. czasem dwa puki. Nie jakieś tam straszne, ale słychać, nie jest to za ciekawe, no i przed "operacją" tego nie było. Podejrzewam że może resory nie są ze sobą złączone na środku - straszne papudruny mi to robiły - może tak być?

Jeśli nie, to co innego?

[ wiadomość edytowana przez: Koot dnia 2007-03-19 15:10:39 ]
[ powód edycji: Zmieniałem tytuł ]

Witam.
Przód już opisany, jeśli chodzi o tył to z kanału powinno być widać czy piórka się składają. Jeśli nie to Masz przyczynę, jeśli pióra są ok. to sprawdź tuleje gumowo stalowe w zawieszeniu resorów (z tylłu i z przodu resora), Jeśli nie gumy to może amortyzator. Najłatwiej wziąć kogoś do pomocy - niech pobuja bryką, a Ty z kanału sobie obadasz.

Cytat:
2004-06-07 18:57:40, Danek pisze:
Witam.
Przód już opisany, jeśli chodzi o tył to z kanału powinno być widać czy piórka się składają. Jeśli nie to Masz przyczynę, jeśli pióra są ok. to sprawdź tuleje gumowo stalowe w zawieszeniu resorów (z tylłu i z przodu resora), Jeśli nie gumy to może amortyzator. Najłatwiej wziąć kogoś do pomocy - niech pobuja bryką, a Ty z kanału sobie obadasz.

Co to znaczy "Pióra się nie składają" ??

Cześć.
To znaczy, że jeśli resory robił jakiś pan Kaziu to mógł je tak poskładać, że między piórami tworzy się mała szczelina, a tak nie ma prawa być, i przy bujnięciu skrzypi lub stuka (zależy od wielkości szczeliny) . Tak myślę, ale może się mylę

Cytat:
2004-06-08 11:09:35, Danek pisze:
Cześć.
To znaczy, że jeśli resory robił jakiś pan Kaziu to mógł je tak poskładać, że między piórami tworzy się mała szczelina, a tak nie ma prawa być, i przy bujnięciu skrzypi lub stuka (zależy od wielkości szczeliny) . Tak myślę, ale może się mylę

Jest DOKŁADNIE tak jak mówisz - są mniejsze i większe szczeliny, a pan Kaziu przy tych ludziach do specjalizowany profesjonalista.

Ech alem się dał wkręcić...

No więc teraz mało pocieszająca wiadomość. Ponieważ pióra nie pracują całą powierzchnią - równo, to obawiam się, że żywot ich będzie nie za długi i to raczej tego dłuższego pióra, ale może... .
Myślę, że miejsca ocierające będą się szybciej zużywały, a to w przyszłości osłabi to miejsce ocierania i pióro do ..., ale może...

Obawiam się że Danek ma rację Biednyś Domelu z tym ASO Wieś Choć z tego co widziałem masz jeszcze bardzo gówniane obejmy na resorach (te sciągające pióra do kupy) - może to by troszkę pomogło...

Cytat:
2004-06-08 17:27:03, kaovietz pisze:
Obawiam się że Danek ma rację Biednyś Domelu z tym ASO Wieś Choć z tego co widziałem masz jeszcze bardzo gówniane obejmy na resorach (te sciągające pióra do kupy) - może to by troszkę pomogło...

Oj Kao Kao ... ASO Wieś to wybawiciel z opresji w kwestii hamulców, a papudruny to ... no, powiedzmy - ASO Papudrun & spółka

A wracając do tematu: *wa mać, chciałem zaoszczędzić, a i tak pojadę do tego drogiego (porządnego) warsztatu żeby mi sklepali te resory po ludzku, połączyli jak trza, obejmami złączyli i tyle, wydam kasę ale przynajmniej nie pęknie mi nic po drodze