Nowy uklad wydechowy...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Długo zwlekałem ale nadszedl w koncu czas na jakies modyfikacje, bo przyda sie pare nowych koni

Chciałbym zaczac tuning od wymiany ukladu wydechowego na jakis przelotowy w zwiazku z tym ze aktualnie dochodza z niego jakies dziwne odglosy pyrkania, nie wiem jak to nazwac...
No i wlasnie mam do was pytanie w zwiazku z nowym ukladem, jaki byscie polecali na rozsadną cene.
Uprzedzam ze nie chce zeby byl on glosny, moze miec jakis lekki basowy pomruk ale to wszystko.

Ps.Jestem posiadaczem espera 1.8

polecam tlumiki pod konkretny model, szczegolnie w espero gdzie miejsca na
uniwersalny moze byc za malao.

ULTER

ceny tlumikow do Espero od 340 - 500...

mi sie jakos niespecjalnie podobaja te wzory do Espero koncowek

Zastanów się dobrze... sam wydech vel sportowy nic ci raczej nie da, sam mam takowy i wręcz wszystkim odradzam. Jeżeli chcesz zyskać kilka konikow to pójdź w ślady MaćkaGT, tzn. kompleksowo kolektor wydechowy i cała reszta. Ja mam przebieg 130kkm i wiem że jak wypieprzę katalizator i wymienię tłumik środkowy to samochód odżyje troszkę, ale żeby miał jakiś wielki przyrost mocy.??

Teraz wiem jedno... jak padnie mi ten "sportowy pierdziel" to zakładmam serię i dospawam sobie końcówkę bo ta seryjna rureczka jest kiepska, ale napewno już żadnych basowych wydechów!!

Kurcze... Krzysiek... to te basssskońcówki nie dodają 20% mocy tak z marszu?

a czy można kupić tłumik końcowy który aluminiowy który ni edaje basowego dźwięku tylko normalnie wycisza samochód a wizualnie wygląda jak sportowy, mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi

końcówka to końcówka, możesz ją dospawać nawet do beczki po oleju

Cytat:
2004-06-07 11:27:30, Tomek2 pisze:
a czy można kupić tłumik końcowy który aluminiowy który ni edaje basowego dźwięku tylko normalnie wycisza samochód a wizualnie wygląda jak sportowy, mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi

Jest taki firmy KM - mialem go na poczatk uw Esperaku wogole go nie bylo slychac a nie o to mi chodzilo to jest link do takiego samego do kupienia KM Elipsa

Wrogowi bym KM nie polecił...

U mnie w piwnicy się poniewiera jakaś badziewna końcówka wydechu. Była to pierwsza rzecz jaką wywaliłem ze złomiaka-esperaka po zakupie... drugą były pokrowce.

Cytat:
2004-06-07 11:55:46, Zoltar pisze:
Wrogowi bym KM nie polecił...

KM nie sa takie zle - biorac po uwage cene. Ja teraz mam tlumik Kat Expo i jestem bardzo zadowolony

Po przeczytaniu waszych postow i tuningu Macka na jego stronie zdecyduje sie chyba na coś podobnego jak on.

Wiec strumienica luskowa i koncowka ultera 105-106/21.
Co o tym sadzicie?
Do tego zamierzam dolozyc jeszcze filtr stozkowy.

Czy na tym wydechu bedzie zachowany komfort jazdy taki jak opisuje Maciek? A wiec tylko lekki pomruk basowy...?

Filtr stożkowy (i każdy inny wysokoprzepływowy) w przypadku jazdy miejskiej to zabójstwo dla pierścieni tłokowych, tulei cylindrowych itp.
No, chyba że cały czas śmigasz jedynie po trasie, lub robisz pierwsze Espero do rajdów Nascar

Każdy dolot High Flow zda egzamin, jeśli zostanie odpowiednio zestrojony do wcześniej przygotowanego silnika, w przeciwnym wypadku polecał bym dobrej jakości wkładkę (panelową) do seryjnej puszki

Co do ukł. wydechowego to jeśli idzie o strumiennicę łuskową, to... (pomijam aspekt, iż t technicznego punktu widzenia nie jest to strumiennica).

Nie polecam też wycinania katalizatorów

Pozdrawiam - SpeedR

Jednak wywale katalizator... i tak zapchany jest chyba caly.
Tylko dalej nie wiem co oprocz koncowki ultera dokupic.
Mechanik mi jeszcze cos powiedzial ze tlumik poczatkowy jakos sie przesunal czy cos i teraz dziwnie samochod klekocze i skaczą mu obroty (kiedys nie bylo czuc czy auto jest wlaczone czy nie a teraz cale drga), wiec tez trzeba cos z tym zrobic.
Zaznaczam ze chodzi mi o to zeby zyskac pare koni troche polepszyc elastyke.
Nie musza to byc same modyfikacje wydechu...
Tylko zeby bez przesady na kasie mnie to wynioslo

Ja właśnie wymieniłem wydech!
O!...widzę, że KeyJey wkleił foty poście p.t."Nowy wydech Bogdana"
Tak poza wyglądem.....Autko chodzi SUPER!....mruczy sobie gdzieś tam z tyłu taki "barytonkiem" ale bez żadnego szaleństwa...zmieniła się tylko "częstotliwość" odsłuchu (nie jest bezszelestniei ale na pewno nie trzeba jeździć z watą w uszach!!...i to mimo tego, że nie mam katalizatora (już wcześniej go nie miałem! )...a teraz nie mam też "pierwszego" tłumika

[ wiadomość edytowana przez: bogdan1 dnia 2004-06-10 19:05:27 ]

Cytat:
2004-06-10 11:37:35, PepeGt pisze:
... Zaznaczam ze chodzi mi o to zeby zyskac pare koni troche polepszyc elastyke.
Nie musza to byc same modyfikacje wydechu...
Tylko zeby bez przesady na kasie mnie to wynioslo

No właśnie tu pojawia się podstawowa bariera w odniesieniu do tuningu mechanicznego jaką są środki finansowe.

Wszystko zalezy oczywiście od tego jaką kwotę jesteśw stanie na ten cel przeznaczyć?

Pozdrawiam - SpeedR

Teraz chce zainwestowac w auto tak do 1500zl...

... a ja podtrzymuje swoją opinie na temat Wojtka Lutomskiego i jego firmy EL-TEC w Piastowie pod Wawą... to ode mnie MaciekGT dowiedział się o Nim i zrobił u niego kompleksową przebudowę swojego wydechu... porównaj ceny końcówek a zobaczysz, że wyjdzie ci taniej, a napewno beda ladniejsze... przynajmniej mi bardziej podobają się EL-TEC`a... aha no i coś jeszcze w Wojtkiem można się ugadać co do ceny bo to fajny człowiek ( ma super forda capri)... zaś z Ulterem będzie ciężko...

Cytat:
2004-06-10 19:27:46, PepeGt pisze:
Teraz chce zainwestowac w auto tak do 1500zl...

Jeśli chodzi o poważną ingerencję w ukł. wydechowy (kolektor, połączenia, nowe tłumiki) należało by liczyć się z wydaniem kwoty rzędu 2000 - 2300 zł.

Za jakieś 1200 - 1300 zł. można by porozmawiać z Wojtkiem o samym kolektorze

W kwestii poprawy warunków dla pracy motorka, dobrze wykonany kolektor 4 - 2 - 1, da z pewnościa więcej niż jakikolwiek tłumik końcowy, środkowy czy inne cuda

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2004-06-10 23:28:45, pszczoua pisze:
... a ja podtrzymuje swoją opinie na temat Wojtka Lutomskiego i jego firmy EL-TEC w Piastowie pod Wawą... to ode mnie MaciekGT dowiedział się o Nim i zrobił u niego kompleksową przebudowę swojego wydechu... porównaj ceny końcówek a zobaczysz, że wyjdzie ci taniej, a napewno beda ladniejsze... przynajmniej mi bardziej podobają się EL-TEC`a... aha no i coś jeszcze w Wojtkiem można się ugadać co do ceny bo to fajny człowiek ( ma super forda capri)... zaś z Ulterem będzie ciężko...

Jak czytam Twoje posty =>