MotoNews.pl

Regeneracja silnika krokowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie bracia Opel

Oj przepraszam bo mamy tutaj i Panie, a przynajmniej jedną.

Więc Panie i Panowie z braci Opel.

Może ktoś wyjaśni mi jak się regeneruje silniki krokowe?
Ja rozebrałem i nie widziałem możliwości, ale miałem tylko 4 sem elektroniki i elektrotechniki na Polibudzie więć... tak z ciekawości bardziej pytam choć jestem naprawde ciekaw.

Regeneracja tego sinniczka polega na wymontowaniu go i wypłukaniu w nafcie,aby rozpuścić nagromadzony w nim osad, ale trzeba to robić ostrożnie. O innym sposobie regeneracji nie słyszałem.

Ja nawet te blaszki rozgiąłem i wyciągnąłem cam silniczek.
Jest to czarne gówienko co jest na gorąca zamkniete.
I poczyściłem tam wszystkie elementy i podziałał tydzień.

Może ktoś jeszcze wie o innym sposobie bo jak nie to już rozumiem cenę 150. Oszystwo nie regeneracja.

CZEŚĆ!
Nie polecam regeneracji! Może koszt jest niewielki ale i tak nie warto! Pochodzi miesiąc i padnie!!!
Szanujmy swoje auta!!!
NARA!

Mialem podobny problem z silnikiem krokowym w mojej Omedze,
podchodzilem do niego 2 razy, raz rozebralem go (czesc mechaniczna , czesc elektryczna) wymylem w denaturacie i mialem spokoj na 3 dni. Podszedlem do sprawy po raz kolejny rozebralem silniczek , tym razem kompalem go tydzien czasu plus delikatne szczotkowanie kanalow wewnatrz czesci mechanicznej , do dnia dzisiejszego brak najmniejszych klopotow.

pozdrawiam
Colorado

kup specjalny środek do czyszczenia układów dolotowych w silnikach. jest w spray'u. u mnie pomógł za pierwszym razem a było to jakieś dwa lata temu i do dziś jest spokój. a przy okazji wyczyścisz też układ dolotowy.
zobacz co po takim czyszczeniu wylatuje z rury wydechowej

Robert ma rację - u mnie wyleciały dwie myszy i KOT. .

Na poważnie to polecam ten spray.

A macie jakąś specjalną, sprawdzona markę tego spraya?
To ja sobie przeczyszczę cały układ...krokowy wymieniłem, ale przepustnica i te inne doloty.

Panowie i Panie rowniez

to jaki w koncu jest ten wspanialy srodek do czyszczenia ukladow dolotowych????????

Przegladam historie naszych rozmow, bo tez teraz mnie czeka czyszczonko silnika krokowego

Autko trzyma mi na benzynie jakies 1100 - 1200 obr/min , a na gazie mam nawet 1300 -1400 !!!!
czasem nawet troche mi faluja obroty, szczegolnie przy dojezdzie do swiatel.

No chyba ze to cos innego niz krokowy????? chetnie poslucham wszelkich sugestii i rad, za ktore z gory dziekuje.

Ja użyłem do tego celu środka pt. Carbon Cleaner firmy STP. Co prawda podobno służy głownie do czyszczenia gaźników, ale cały syf z silnika krokowego również wymył doskonale. Jestem prawie trzy miesiące po operacji czyszczenia i na razie nie mam objawów nawrotu "choroby".