MotoNews.pl

Nie odbija zawór gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co robić.... dzisiaj zatankowałem 37,5 l gazu do 41,5 l butli (czyli ponad 90% objętości), a jeszcze coś w niej było z poprzedniego tankowania!!!
Zgodnie z procedurami nie powinno wejść więcej niż 80% pojemności, czyli 33,2 l.
Co robić, co wymienić, to chyba trochę niebezpieczne i nie chce, żeby mnie nie nabili w butelkę. A może to można ustawiać ?? Ratunku, bo wylecę w powietrze.....

ja jeszcze za młody zgazowany zeby ci pomóc ale sie podszkole

Nie masz sie czym martwic, w moim poprzednim aucie do butli 39l nieraz wchodzilo ponad 39l, a 33-38l to byla norma. Z tymi zaworami to jest roznie, czasem sie wieszaja, czasem cisnienie ladowania na stacji jest "niezabardzo". Tankowales juz na tej stacji poprzednio?

ja zauwazylem ze jak tankuje gaz Lukoila to zawsze wchodzi mi w granicach 35l, BP 32 i ani troszke wiecej a na orlenie zazwyczaj 33l i w sumie najdalej jezdze na lukoilu
(oczywiscie tankuje na roznych stacjach ale tylko w/w rodzaje gazu)
tlumaczenie pracownikow stacji benzynowej jest stale takie samo - tak panu zawor odbija i nie znalazlem metody na nich jeszcze

Czyli co, olać sprawę i wlewać 40l do 41,5l. Zazwyczaj tankuję na tej stacji i ptrzę po spalaniu ile tam jest. Dziaisj akurat było apogeum, bo wyszło mu 12,5l/100km, ale trochę powyprzedzałęm na benzynce

Cytat:
2004-06-08 21:09:44, Kielek pisze:
Czyli co, olać sprawę i wlewać 40l do 41,5l. Zazwyczaj tankuję na tej stacji i ptrzę po spalaniu ile tam jest. Dziaisj akurat było apogeum, bo wyszło mu 12,5l/100km, ale trochę powyprzedzałęm na benzynce

Olej sprawe. Wiecej gazu - wiecej przejedziesz. A wybuchnac i tak nie wybuchniesz Niektorzy gazownicy na zyczenie "podginaja" plywak przy wielozaworze coby mozna wiecej gazu napakowac.

Cytat:
2004-06-08 19:50:58, Kielek pisze:
Co robić.... dzisiaj zatankowałem 37,5 l gazu do 41,5 l butli (czyli ponad 90% objętości), a jeszcze coś w niej było z poprzedniego tankowania!!!
Zgodnie z procedurami nie powinno wejść więcej niż 80% pojemności, czyli 33,2 l.
Co robić, co wymienić, to chyba trochę niebezpieczne i nie chce, żeby mnie nie nabili w butelkę. A może to można ustawiać ?? Ratunku, bo wylecę w powietrze.....

Nie ma się czym przejmować Dziś mi weszło 92%

Mi zazwyczaj tez wchodzi cos ok. 38 L Ja zauwazylem (nie wiem, moze mi sie tylko wydaje) , ze jak dystrybutor wolno "leje" to wchodzi wiecej... a jak szybciej typu Shell, albo BP to max 35 L, ale i tak standardowo robie na zbiorniku w granicach 310 KM

pozdro

Cytat:
2004-06-08 23:54:55, YasieK pisze:

Olej sprawe. Wiecej gazu - wiecej przejedziesz.

Wiesz,wydaje mi sie ,ze za to wiecej gazu to tylko placisz a gazu masz tyle co zawsze.
Mi zawsze max wchodzi 33 l ,a ostatnio weszlo 36 tylko ciekawe czemu zrobilem tyle samo km co zawsze....

Cytat:
2004-06-09 18:32:26, Seba pisze:
Cytat:
2004-06-08 23:54:55, YasieK pisze:

Olej sprawe. Wiecej gazu - wiecej przejedziesz.

Wiesz,wydaje mi sie ,ze za to wiecej gazu to tylko placisz a gazu masz tyle co zawsze.
Mi zawsze max wchodzi 33 l ,a ostatnio weszlo 36 tylko ciekawe czemu zrobilem tyle samo km co zawsze....

Jak mi wchodzilo wiecej to robilem wiecej kilometrow...

Odbijanie wielozaworu zalezy od cisnienia wtlaczania przez pompe. Tez zauwazylem ten objaw i zawsze pali tyle samo, czyli o wiele za duzo.

u mnie wchodizło 38l do butli 40 chyba przejezdzalem na tym ponad 400 km
teraz wchodzi 38 ale przejezdzam gdzies 350 i jak to krece kombinuje i nic

a ha ja mam wlasnie podgiety plywak

Ilość zatankowanego paliwa zależy od ciśnienia jakie jest na dystrybutorze, powinno być coś koło 12MPa,
a spotkałem sie że było ponad 16 i zapakował mi do 40 butli 42 litry