Pompa paliwa- kto pożyczy?;-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
No problem z zapalaniem, niestety, nie zniknął. Byłem w zakładzie LPG, sprawdzili chłopaki i jest wszystko ok z instalacją. Co ciekawe, na gazie mam 0,2 CO, a na benzynie dochodzi do 0,9 CO. To chyba za dużo, co? No w każdym razie membrana jest ok. Więc muszę sprawdzić ostatni bastion oporu - pompę paliwa (filtr paliwa wymieniałem jakieś pół roku temu). Ale nie chcę kupować nowej, zanim się nie przekonam, że jak jest zmieniona to wszystko ok. W warsztatach wymieniliby mi cały samochód bez żadnej analizy, nie wiem, może tylko w Trójmieście tak jest, każy mówi: Tego sie nie da sprawdzić, ale na pewno to trzeba wymienić. Mam już dość... Gdy silnik jest zimny piłuję kilka sekund, gdy bardzo gorący pali od razu, gdy letni "załapuje" od razu ale zaraz gaśnie, moim zdaniem to mozliwe że mu paliwa nie wystarcza. Może jest wśród Was ktoś z Trójmiasta, kto ma w pełni sprawną pompę na składzie, żeby wymienić na jeden - 2 dni i zpbaczyć jak się to wtedy zmienia? MOże to dziwne pytanie, ale w żadnym serwisie, w którym byłem, nie mieli, k..wa nic na spróbowanie. Nie da się sprawdzić pompy? Ciśnienie czy coś w tym rodzaju?
Pozdrawiam
Raff

Wg mnie to nie pompa!
Pompa ma największy wydatek przy przyspieszaniu na wysokim biegu (np. na czwórce gwałtowne przyspieszanie z 80 km/h)
Z zapalaniem nie powinno być problemu. (choć może się mylę)
Może to EGR, może wtryski paliwa albo jakiś czujnik...

Co do złych wskazań na analizatorze - mogła paść sonda lambda, może to wynikać z wadliwej pracy jednego z wtryskiwaczy lub zużytega katalizatora.

Aha spróbuj na wszelki wypadek wymienić filtr paliwa!

Co do pompy - w książce obsługi jest opisany sposób badania ciśnienia pompy przy pomocy manometru. Więc przed ewentualnym zakupem pompy spróbuj i tego.

Cześć!
Co do pompy, to ja użytkowałem jakiś czas taką prowizorkę od kadeta z monowtryskiem. Wtedy mi też auto NIGDY na zimnym silniku nie zapalało od razu. Dopiero za czwartym-piątym razem. Chyba pompa podawała zbyt małe ciśnienie. Po wymianie pompy na właściwą i restarcie komputera jak ręką odjął - za każdym razem zapala jak fabryka chciała!

A co do zapotrzebowania na benzynę: o dziwo najgorzej było (oprócz odpalenia) na niskich biegach. Na jedynce i szczególnie na dwójce. Silnik nie pracował miarowo. Auto szarpało. Ale na trójce i czwórce jeździł jako-tako. Mimo to cześciej oczywiście jeździłem wtedy na LPG a w końcu kupiłem normalną pompę i jest OK.

Pozdr.,
Wrolo

Żeby było jasne: katalizatora to ja nie mam od początku, czyli od 2 lat. A myślę sobie, że jeśli chodzi o wydatek pompy... Jeśli pompa jest już na wykończeniu, to powinienem mieć problemy również podczas jazdy na benzynie, przy wchodzeniu na wysokie obroty. A nie mam takich problemów. Czy to mozliwe, żeby tylko wolno się "rozpędzała"? Jakiego typu jest to w ogóle pompa? Zębata? Jakie ciśnienie powinna dawać? MOże sam ją wykręcę, jak ją znajdę w samochodzie, i sprawdzę ciśnienie. A EGR... Co to jest?
Pozdrawiam
Raff

pompa jest pod siedzeniem pasazera podnies siedzisko i zobaczysz..taki dekielek na 6 srub..ale jak chcesz sprawdzic cisnienie?? a EGR to oile mi sie nic nie myli..uklad recyrkulacji spalin..zdajsie sluzy tylko zmniejszeniu emisji szkodliwych substancji i zle sie odbija na osiagach tzn jak dajesz gaz do deski to potrzeba dodatkowego powietrza i zamiast swiezego uklad dostarcza tez pewna ilosc naszych wlasnych spalin..ale jesli cos poplatalem to niech ktos mnie poprawi

EGR jest sterowany podcisnieniem i jak dasz gaz do deski to EGR sie zamyka i nie wystepuje recyrkulacja spalin.

Pozdr
Jadzwin

Wykręciłbym ją, podłączył do rurki z zaworem i manometrem (stroną tłoczną), i zamykając zawór zobaczył jakie daje ciśnienie przy pompowaniu jaiejś cieczy benzynopodobnej. Tylko nie wiem jakie powinna dawać, muszę mieć jakiś punkt odniesienia. Znalazłem gdzieś w necie pompę paliwa za jakieś 200zł, w firmie koreancars z Łodzi (swoją drogą zna ktoś z Was tą firmę?), ale nie chcę kupować nie mając pewności. Mam już dość "piłowania" po 6 sekund...
Pozdrawiam
Raff