Swiczki Brisk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jezdzi ktos z was na takich swiecach ? jak tak to na jakich i czy sa dobre? i czy essi dobrze sie na nich czuje?

Ja mam, ale chyba Essi woli original.

Znajomy miał jakies Briski ale ponoć niezbyt chętnie XR3 na nich jeździł.

Jakie swiece zalozyc do essiego zeby dalo to pozytywny efekt? Ja mam MK VII 1.6 16V.

Essi jest diablo czuły na świeczki. Ja pocieram na NGK i spoko. Gdzieś miesiąc temu była o tym szersza dyskusja. Tam chyba szło o Bosh'e. Podobno do bani.

Cytat:
2004-06-11 12:37:05, ouragan pisze:
Essi jest diablo czuły na świeczki. Ja pocieram na NGK i spoko. Gdzieś miesiąc temu była o tym szersza dyskusja. Tam chyba szło o Bosh'e. Podobno do bani.

Ale zauwazyles jakas roznice (zwlaszcza w pracy silnika) z tymi swiczkami. Jaki jest ich koszt?

Jeśli chodzi o kozyści to jedynie może zwiększyc sie kultura pracy silnika. Nie wierz w takie rzeczy jak odczuwalny wzrost mocy. to taki sam mit jak magnetyzer, sportowy filtr powietrza czy koncowy tlumik. Te rzeczy dają jakieś efekty przy większych modyfikacjach.

Zetec'i najlepiej i najdłużej chodzą na Motorcraft' ach

Cytat:
2004-06-13 13:09:19, borys pisze:

Czyli na takich jak montuje fabryka. Uwazacie ze bez sensu jest instalowac cos innego (sportowe)?

Cytat:
2004-06-13 21:45:14, Beny111 pisze:
Cytat:
2004-06-13 13:09:19, borys pisze:

Czyli na takich jak montuje fabryka. Uwazacie ze bez sensu jest instalowac cos innego (sportowe)?

Bo ceny pewnie podobne?

Beny bez sensu. Sportowe świece jest sens kupować, jeśli podczas modyfikacji silnika zwiększysz jego sprężanie bądź też silnik będzie wykorzystywany ekstremalnie. Czyli pełny ogień. Sportowe świeczki są do takich warunków trochę lepiej przystosowane. Do normalnej eksploatacji wg mnie najlepiej dobre firmowe świece - jak tu już kilku kolegów pisało motorcraft spisuje się świetnie.
Pozdrawiam

Ja dopiero mam zamiar przetestować Briski

Cytat:
2004-06-13 13:06:29, Qzyn pisze:
to taki sam mit jak magnetyzer, sportowy filtr powietrza czy koncowy tlumik. Te rzeczy dają jakieś efekty przy większych modyfikacjach.

I tu bym sie nie zgodzil, powszechnie wiadomo ze prawidlowo zalozony stozek daje podczuwalny przyrost mocy. Znam to takze z autopsji. A co do swiece to podono NGK dobrze daja rade A roznice mozesz odczuc jak miales kompletnie zajechane swieczki i zalozysz nowe. POZDRO!!

Cytat:
2004-06-14 10:05:54, rex pisze:
Cytat:
2004-06-13 13:06:29, Qzyn pisze:
to taki sam mit jak magnetyzer, sportowy filtr powietrza czy koncowy tlumik. Te rzeczy dają jakieś efekty przy większych modyfikacjach.

I tu bym sie nie zgodzil, powszechnie wiadomo ze prawidlowo zalozony stozek daje podczuwalny przyrost mocy. Znam to takze z autopsji. A co do swiece to podono NGK dobrze daja rade A roznice mozesz odczuc jak miales kompletnie zajechane swieczki i zalozysz nowe. POZDRO!!

Nie jest to tak powszechnie wiadomo. Roznie ludzie sie wypowiadaja. Ja czekam wlasnie na moja wkladke K&N i zobaczymy. Mam nadzieje ze chociaz dzwiek silnika sie zmieni. Po waszych wypowiedziach rezygnuje z planu sportowych swieczek. Pozdrawiam wszystkich.

wkladka moze minimalnie zmienic dzwiek ale to nie bedzie nic nadzwyczajnego i napewno nie tak jak stozek Bedzie ci ciutke buczal poprostu

Cytat:
2004-06-14 10:31:53, rex pisze:
wkladka moze minimalnie zmienic dzwiek ale to nie bedzie nic nadzwyczajnego i napewno nie tak jak stozek Bedzie ci ciutke buczal poprostu

Mam nadzieje ze bede zadowolony. To jednak 250 PLN-ow. Dzwiek mojego essiego nie specjalnie mnie zachwyca wiec chce go troche poprawic. Jak juz zaloze to sie wypowiem.