Samochody z Niemiec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos wie ile wynosi obecnie akcyza na sprowadzane auta z Niemiec, Czy oprócz akcyzy są jeszcze jakies inne koszta( Vat, cło, itp) ?? Interesuje mnie sprowadzenie auta z 94-95 roku, ok 1000 euro, ale nie wiem czy jest to opłacalne.
Dziekuje za odpowiedz

sam bym sie chetnie o tym dowiedzial od jakiejs madrej glowy.. Co jest panowie nie wiecie?? Bo mnie np interesuje sprowadzenie H CRX z 91 r na przyklad. Cena to ok 800 - 1500 eur. Ile mnie ona wyniesie po zarejestrowaniu?

im starszy tym wieksza akcyza zdaje sie ze na powyzej 10 latki to jest 65% czyli maxymalna jaka moze byc

Liczone od ceny na umowie

pozdr

czyli przy zakupie autka 12 letniego jak mam na umowie 100 eur to akzyzy zaplace 65 tak?? a jak mam 10 eur to 6.5 eur?? cos dziwne to jest...

Tak ale nie zapomnij o Urzedzie Skarbowym są wredni

tzn ze w dalszym ciagu maja te smieszne ksiazeczki z cenami samochodow??? Bo jam slyszal ze naprawde kolesie robia takie przekrety na umowach. Placa dajmy nato 500 eurasow a na umowie pisze 50n i od takiej ceny placa akcyze. Maja racje czy nie? Bo nawet o tym mowili w teleexpresie..

Stawki akcyzy (%) od 1 maja 2004:
rocznik do 2.0 pow.2.0
2004,2003 3,1 13,6
2002 15,1 25,6
2001 27,1 37,6
2000 39,1 49,6
1999 51,1 61,6
1998 63,1 65,0
1997 i starsze 65,0 65,0
5 maja Ministerstwo Infrastruktury poinformowało,że podpisano rozporządzenie o zniesieniu wymogu spełniania normy Euro 2 przez samochody sprowadzone z UE po 1 maja.

Ile kosztuje samochód sprowadzony z Niemiec?:
-cena samochodu - np. 1000 EUR
-ubezpieczenie w Niemczech - 75 EUR
-formalności w Niemczech - 39 EUR
-kupno tablic wyjazdowych - 20-30 EUR
-akcyza (naliczana od ceny zapisanej na fakturze zakupu samochodu)
-przegląd rozszerzony - 188 PLN
-tłumaczenia - 210 PLN
-formalności w wydziale komunikacji + karta pojazdu - 700 PLN
-zaświadczenie z u.skarbowego - 150 PLN
Do tego dochodzi szereg opłat dodatkowych:
-paliwo na dojazdy - 150 EUR
-hotele - 20-100 EUR za os./na dobę
-posiłki - 5-15 EUR na os.
Poadrawiam i życzę udanych zakupów!

Cytat:
2004-06-12 23:43:13, Voy pisze:
tzn ze w dalszym ciagu maja te smieszne ksiazeczki z cenami samochodow??? Bo jam slyszal ze naprawde kolesie robia takie przekrety na umowach. Placa dajmy nato 500 eurasow a na umowie pisze 50n i od takiej ceny placa akcyze. Maja racje czy nie? Bo nawet o tym mowili w teleexpresie..

Jak nie przesadzisz na umowie to się uda ale jak za auto warte powiedzmy 1500 euro na umowie będzie 50 euro to Ci przywalą swoją cene

Czy wie ktoś na temat zmian w przepisach bo ja słyszałem że od pierwszego mają się zmienić , chciałbym kupić samochód z niemiec i niewiem czy to będzie mi się opłacało , czy to jest może zalerzne od daty zakupu jakie opłaty bym miał zapłacić.

A jaka jest kolejność załatwiania, gdzie najpierw mam sie zgłosić, co najpierw zrobić? pytam bo właśnie przywiozłem beemkę, 735 z 1989 - jakby co to jest do sprzedania
A mam jeszcze jedno pytanie, umowe kupna sprzedaży spisałem z mężem właścicielki, natomiast w brifie jest jeszcze jej stare nazwisko, więc jest ich niezgodność, ale w niemczech nie było problemów i zarejestrowano je na mnie, ale jak wiadomow polsce różnie bywa, proszę powiedzcie co o tym myślicie i czy z czymś takim się spotkaliście?!

W Niemczech juz nic nie ma po coś dobrego to trzeba jechać nawet pod francuską granice