MotoNews.pl

Gdzie się znajduje filtr przeciwpyłkowy w Carinie E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Lupiłem niedawno Toyotę carinę E z 1996 roku i ma ona podobno filtr przeciwpyłkowy i chciałbym go wymienić bo podobno jego zapchanie jest powodem słabej pracy nawiewu, tylko nie mogę znaleść miejsca,w którym on się znajduje?

Cytat:
2004-06-11 18:31:07, arkady2222 pisze:
Lupiłem niedawno Toyotę carinę E z 1996 roku i ma ona podobno filtr przeciwpyłkowy i chciałbym go wymienić bo podobno jego zapchanie jest powodem słabej pracy nawiewu, tylko nie mogę znaleść miejsca,w którym on się znajduje?

Jak zaglądniesz pod kierownicę, i na pedał gazu to od niego w prawo powinienes widzieć takie pionowe "wkłady". To właśnie są te filtry. Proponowałbym tak czy inaczej zakup icstrukcji do Cariny gdzie jest to opisane (no i cała reszta). Ale jeśli ci to coś pomoże na teraz to:

"W niektórych wersjach wyposażenia w układzie przewietrzania wnetrza samochodu zastosowano filtr przeciwpyłkowy, zatrzymujący kurz i pyłki roślin zawarte w powietrzu, powodujące uczulenia alergiczne.Podwójny wkład tego filtru zaleca się okresowo wymieniać, aby zapewnić skuteczne działanie układu przewietrzania i ogrzewania wnętrza.
1.Zdjąć dywanik z przedniej części podłogi we wnece nóg kierowcy
2.Nacisnąć sprężystą zapinkę i otworzyć pokrywę filtru
3.Wyciągnąć za odpowiedni występ dolny filtr w lewo
4. Wyjąć filtr górny, pociągając go w dół, a następnie w lewo, za odpowiedni występ.
5. W celu zamontowania nowych wkładów filtru przeciwpyłkowego wykonać czynności w kolejności odwrotnej do podanej poprzednio.

życzę powodzenia. Jeśli już zakupiłeś te filtry to napisz ile za nie dałeś.
Pozdrowienia

Nawigator dzięki za pomoc. Filtrów jeszcze nie kupiłem,gdyż dopiero co go sprowadziłem z niemiec i na razie nim nie jeżdżę gdyż muszę najpierw pozałatwiać wszystkie formalności związane z rejestracją. Cenę filtra natomiast znam kosztuje on w moim mieście w ASO 220 zł. a w sklepie z częściami do aut japońskich ok. 100 zł. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Cytat:
2004-06-11 20:27:22, arkady2222 pisze:
Nawigator dzięki za pomoc. Filtrów jeszcze nie kupiłem,gdyż dopiero co go sprowadziłem z niemiec i na razie nim nie jeżdżę gdyż muszę najpierw pozałatwiać wszystkie formalności związane z rejestracją. Cenę filtra natomiast znam kosztuje on w moim mieście w ASO 220 zł. a w sklepie z częściami do aut japońskich ok. 100 zł. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

kupuj te nie orginalne ze sklepu śa tak samo dobre jak te z ASO przynajmniej moim zdaniem

Albo dobrze wyczysc ten co wyjoles... Ja zmieniam co 2-3 czyszczenia....