MotoNews.pl

Przekładanie instalacji LPG do innego auta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam Felicie 1.6 (silnik VW) z plastikowym kolektorem, ciągle sie zastanawiam, zakładać wersję "explosive" IIgen z gwizdkami czy IVgen na przykład OMVLdreamXXI.

Mam takie pytanie: czy instalację IV gen mozna legalnie przełożyć do innego auta w razie jakbym na przykład zechciał sprzedać auto po roku ? jesli tak to byłby duży plus za tym żeby jednak założyć IV gen. Cos mi sie własnie obiło o uszy ze IIgen nie mozna, ale wyższe gen z własnym komputerem można, czyto prawda ?

pytanie dodatkowe, czy rzeczywiscie taki DreamXXI bedzie spalał tyle samo gazu co benzyny ?

i jeszcze jedno: jak dużą pewność dają takie "gwizdki" zabezpieczające plastikowy kolektor, jesli zdecydowałbym sie na II gen, bo mnie mocno kusi...

Pewnie juz to walkowaliscie miliard razy wiec jako swiezak odpowiem koledze. Gwizdki, swistki, kuleczki, klapeczki itd itp to zadne rozwiazanie. Wiam, wiem, setki luddzi to ma i u nich dziala, ale drugie tyle ma, a raczej mialo i u nich nie zadzialalo. Jednemu gostkowi taki gwizdek zrobil nawet odcisk w masce . To jest jak chodzenie po polu minowym, jeden bedzie biegal w kolko i nic mu sie nie stanie, drugi postawi krok i bum...A jesli chodzi o przekladanie instalacji to jesli bedziesz mial homologacje to nie ma problemu, zaslepia sie tylko otworki w kolektorze, przelotki do ukladu chlodzenia i wsio. Pozdrawiam

do Piotrek 'szczegol'
ale w świadectwie homologacji jest wpisywane auto do którego została instalacja zamontowana - jak więc przełożyc ja do innego auta i zalegalizować?

Cytat:
2004-06-16 12:24:40, ptros pisze:
do Piotrek 'szczegol'
ale w świadectwie homologacji jest wpisywane auto do którego została instalacja zamontowana - jak więc przełożyc ja do innego auta i zalegalizować?

No wlasnie, jak bedziesz mial homologacje. U nas mozna dostac homo na nowe auto jak sie odzyska odcinek "A" z wydzialu komunikacji, wtedy wraca to do wlasciciela homologacji i moze wystawic na inne auto...ale tylko jak wroci odcinek "A". Pozdrawiam

a co to jest ten odcinek A?

Odcinek A to czesc homologacji ktora zostaje w urzedzie, kazdy ma inny, ale chodzi o to samo.