Hydrauliczne sprzeglo Camry Kombi 91, 2.0 16V Kłopoty !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Jestem tu nowy, od roku posiadam Camry 2.0 (3SFE).
Mam problem kilka dni temu zauwazylem ze biegi ciezko wchodza, autko postalo dwa dni, mam jechac i coz sie dzieje, wsiadam (auto stoi na wstecznym) wciskam sprzeglo (jest jakjes miekkie) ale przekrecam kluczyk rozrusznik lapie a auto wyjazdza na rozruszniku do tylu !!! Nie wiem czy tam jest wspomaganie czy chydraulika do sprzegla jesli tak to podejzewam wyciek plynu. Jesli ktos mial podobne problemy lub objawy to prosze o odpowiedzi , co to moze byc i ile to kosztowalo.
Pozdrawiam wszyskich.

[ wiadomość edytowana przez: camry dnia 2004-06-14 18:10:58 ]

Nie ma wspomagania, jest hydrauliczna pompka i siłownik. %0% pompka, 50%siłownik Koszty niewielkie, reperaturka ok 20zł, z robotą w 100 sie miescisz

nie mysle zeby duze koszty byly nie martw sie

Dzieki za info, dotarłem do czesci nowa pompka ok120 zł (JC),
niestety do ceny reperaturki nie udalo mi sie dotrzec.
Jeszcze jedno pytanko. Pompa jest gdzies przy pedale, a ten pier ... niczek na skrzyni biegow - przykrecony pod rozrusznikiem to silownik, czy jest on pomiedzy skrzynia a silnikiem, z tego co widzialem to cienki przewod idzie do łapy.
Dzieki za info, wiem coraz wiecej łozyska w piastach, tuleje metalowo gumowe, wymiany drązków i końcówek, wymiane rozrządu, pompy wodnej mam już za sobą służe radą

Hej.
Ja jak zwykle zacząłbym od najprostszych rozwiązań
U mnie było podobnie ... któregoś pięknego wieczoru odpalam samochód i kurna ...yyyyyyy nie chce wejsc bieg. Co jest Żaden nie wchodził. Jak jakoś udało mi się wbić IV bieg to juz tak do domu dojechałem bez ruszania sprzęgła /przez pół Szczecina/
W domciu okazało się, że układ był zapowietrzony. Tak ostro. Więcej powietrza niz płynu. Swoją drogą nie pamiętałem wcześniej zeby tam zaglądać
Odpowietrznik znajduje sie właśnie na tym "siłowniku" na skrzyni. Tak jest u mnie, ale podejżewam że u Ciebie też tam będzie. Wiesz jak odpowietrzyć ?

Pozdrawiam.

Dzieki, chetnie skorzystam, a wiec dwa waprosy:
1. Ile wchodzi płynu do układu sprzegła i jaki tam wlac.
2. I jak to otpowietrzyć, odpowietrznik widze na silowniku - który puscił płyn(olał silnik i skrzynię ), ale reparaturke juz mam i jutro wymieniam. Obawiam się odpowietrzenia tłumika drgań nie widziałem tam odpowietrznika może słabo się przyglądałem, no i gdzie odpowietrzyc pompe - też z góry jej nie widac, musze sobie przeciągnąc autko do kolesia który ma kanał, może coś mi się rozjaśni.

Dzięki za pomoc

Witam.
To tak:
1) wg księgi ilość:"określona poziomami in i max na zbiorniczku". Precyzyjne co Ten zbiorniczek powinien znajdować się obok wspomagania hamulców /w rogu jakoś/
2) Odpowietrza sie na takiej samej zasadzie jak hamulce... Aha. Zeby było efektywnie to dobrze jest unieść przód samochodu.

Jak odpowietrzyć pompe nie wiem. Podejżewam ze to odpowietrzenie to juz na cały układ jest, ale moge sie mylić.

O tłumiku drgań nic nie wiem.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-06-15 17:14:55, MisiekII pisze:
Witam.
To tak:
1) wg księgi ilość:"określona poziomami in i max na zbiorniczku". Precyzyjne co Ten zbiorniczek powinien znajdować się obok wspomagania hamulców /w rogu jakoś/
2) Odpowietrza sie na takiej samej zasadzie jak hamulce... Aha. Zeby było efektywnie to dobrze jest unieść przód samochodu.

Jak odpowietrzyć pompe nie wiem. Podejżewam ze to odpowietrzenie to juz na cały układ jest, ale moge sie mylić.

O tłumiku drgań nic nie wiem.

Pozdrawiam

Bo tam tłumika pulsacji nie ma... były w camry i previach i sie psuły

Witam ze sprawnym sprzęgłem
Tak więc poszedł siłownik, wystarczyła " gumka recepturka"
Ile wchodzi płyny na MAX-a !!! z odpowietrzanie zurzyłem tego ok 0,2l z czego w układzie jest trochę ponad stka.
Tłumika drgań nie ma.
Odpowietrza się szybko i bez problemów.
Pozdro