Katalizator - kiedy wymiana?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam 143 tys przebiegu (od 120 ty instalacja lovato półelektronika - bez kompa) i zacząłem zastanawiać się kiedy należy wymianiać katalizator bo wiem, że to koszt doś cholerny: 1/3 wartości samochodu w tipech mać ! - około 5 tys zł....

Chociaż jak narazie na przeglądach alarmujących odczytów nie ma - to może już czas zacząć ciurlać na katalizator ? Ktoś już wymieniał może w accencie i po jakim przebiegu ?

jeżeli ccesz sprawdzić swoj katalizator to puknij w niego od spodu. jeżeli nic nie zabrzęczy to porcelanka w nim jest jeszcze w dobrym stanie. mój kat. rozsypał mi się nagle ikupiłem uniwersalny amerykanski "catco" za jedyne 400 pln z wymianą i dwa lata już działa. serwis chciał wtedy 1800.pln

rozpaliłeś we mnie płomyk nadziei - jeszcze byś napisał skąd go wytrzasnąć ?

poszukaj w okolicy jakiegoś warsztatu co tłumiki wymienia albo sklepu z tłumikami oni napewno będą mieli takie uniwersalne

Dzięki!

Mam jeszcze pytania: na ile km. średnio starcza katalizator i czy LPG działa na niego gorzej niż benzyna czy lepiej jako, że jest czystszy i przez to wydłuża jego żywotność ?

Cytat:
jeżeli ccesz sprawdzić swoj katalizator to puknij w niego od spodu. jeżeli nic nie zabrzęczy to porcelanka w nim jest jeszcze w dobrym stanie.

O ile to jest porcelanowy. Najpewniej będzie zrobić test, tzn analizę spalin i sprawdzić sondę.

lpg ogolnie skraca zywotnosc ukladu wydechowego w tym katalizatora,ale nieznacznie wiec sie tym nie przejmuje co tobie tez radze

Witam!
Mam zamiar wywalić katalizator, bo mi już padł! Co wstaić zamast- zwykłą rure?Rzadnych strumienic nie chcę! I czy jesli mam sonde to nie bedzie problemów z silnikiem? Rózne opinie czytałem na tym forum i sam juz nie wiem!

jak wstawisz zwykłą rure to nie przejdziesz przeglądu. Sonada nie ma nic do katalizatora - będzie pracowac bez zakłóceń - no chyba że masz dwie które mierzą spaliny przed i za katalizatorem.