Baterie akumulatorki??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie jak w temacie mam pytanko czy zakupione baterie typu "akumulator" są odrazu naładowane czy trzeba je naładować.Kupiłem właśnie takowe i nie działają i mam teraz dylemat czy to wina urządzenia czy nienaładowania baterii ???

co to za urzadzenie?

np baterie do telefonow przenosnych trzeba ladowac(formowac)
rowniez baterie do komorek

czyli powinna miec w sobie tyle ladunku zeby ladowarka mogla ja ruszyc
jesli nie rusza to sprawdz biegunowosc ew ladowarka badz bateria jest do d.....

Bez nerf... podłącz do ładowarki.

Już po problemie pojechałem jeszcze raz do sklepu i dowiedziałem się żę ta akumulatorki jak kazda bateria trzeba sformatowac bo starcza na chwilowe uzycie do całkowitego wyczerpania i potem formatowanie.A co z tym idzie musiałem wydac kaske na ładowarke,ale kupiłem taka na zwykłe paluszki,małe paluszki i te prostokątne chyba 9v baterie.Mam nadzieje ze na tych akumulatorach aparat troche popstryka fotek bo to do nigo były mi potrzebne.Dzieki za wsparcie chłopaki!!!

Jak dłógo ???- fszystko, a na pewno dórzooo zalerzy ot pojemności akumulatoruf !!
...tera modne minimum to około 2000mAh -jak masz takowe to trochie popstryczysz

(Ówaga!!-proszę nie poprawiać błenduf !! -szpecjalnie żech je tukej wraził ! )

Kupiłem 2100mAh a miałem kupić 2300 ale qrwa przeszkolenie pracowników "Media Markt" to kpina rozmawiałem z 3 osobami i nikt nie umiał mi udzielić odpowiedzi.Szukałem jakieś fajnej i taniej ładowarki bo w kompletach z bateriami to ceny wybijaly mnie z kapci z jak bylo cos przystepnego to firma "kogucik" i pojemnosc baterii mała.Wypatrzyłem ładowarke Energizer'a i na niej był opis najwiekszej pojemności baterii2100 i pytam ich tam co bedzie jak podepne 2300 czy tylko wydłuży sie czas ładowania czy co?A oni zdziwieni nawet nie wiedzieli ze nowe bateria dzialaja identycznie jak baterie w telefonach komorkowych ze podzialaja chwile i potem trzeba je formatowac i zeby mi to powiedziec musieli uzyc wszystkich kolegow ze zmiany łacznie z kierownikiem(chyba).Parodia ale teraz właśnie ładuje baterie i zobaczymy jaki bedzie efekt!!!

Cytat:
2004-06-18 19:14:30, Sergiusz- pisze:
Kupiłem 2100mAh a miałem kupić 2300 ale qrwa przeszkolenie pracowników "Media Markt" to kpina

Skutek 500 złotowej pensji na 3/4 etatu. Pierdzielą wszystko, co się im dziwisz.

Witam
Sergiusz wyluzuj i sam się zatrudnij w tym sklepiku a zobaczysz jaki z Ciebie znawca tematów.

Cytat:
2004-06-18 22:21:57, torito pisze:
Sergiusz wyluzuj i sam się zatrudnij w tym sklepiku a zobaczysz jaki z Ciebie znawca tematów.

Nie znam się na samolotach toteż pilotem nie jestem. Jak będę chciał nim zostać, to najpierw odbęde szkolenie... ale tam nie płacą 500 zł tylko trochę dużo więcej.

Jaki typ akumulatorków zanabyłeś Ni-Cd czy Ni-MH?
Domyślać się mogę ze Ni-MH.
Mimo, że w tym typie akumulatorów dozwolone jest "doładowywanie" (dużo mniejszy efekt pamięciowy niż przy aku. Ni-Cd), zaleca się pracę w pełnych cykalch ładowanie -rozładowanie (większa żywotność) . Aku. Ni-MH najbardziej wrażliwe są na "przeładowanie".
Ogólna zasada przy lądowaniu to ładowanie prądem 0,1*poj.aku przez 15-16 godzin, czyli w Twoim przypadku 0,1*2100=210mA. Ale komu się chce czekać 15h na naładowanie, można prądem dwa razy większym 2*0,1*2100=420mA przez ok 7godz. Pierwsze ładowanie akumulatorów (tzw. formowanie) ZAWSZE prądem 0,1*poj.aku o ile producent innaczej nie zaleci. Ładowanie prądem powyżej 0,2*poj.aku zmniejsza żywotnośc akumulatorów. Spotkać można akumulatory które ładuje się przez ok. 4godz, ale prąd ładowania wynosi wtedy ok. 0,4*poj.aku i cokolwiek producent by nie pisał, ich żywotność z całą pewnością będzie mniejsza niż w przypadku ładowania prądami 0,1 lub 0,2*poj.aku.
Jeśli ktoś korzysta z kilku kompletów akumulatorów (np. mamy 4 identyczne aku. ale do urządzenia potrzeba nam tylko 2, więc mamy 2 komplety) warto te komplety oznaczyć, aby się ogniwa nie pomieszały i używać je tylko w kompletach. Nie wymianiamy ogniw pomiędzy kompletami, jest to pierwsza droga do zniszczenia akumulatorów. To są tylko uwagi ogólne, jak kogoś interesuje szczegółowe wyjaśnienie to niech da znać, postaram się łopatologicznie to wyjaśnić.