MotoNews.pl

Głośniki w 125P

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie. Chciałem włożyć głośniki do samochodu. I z tyłu zamierzam włożyć je w półke. Znalazłem info na temat tego żeby tam nie wkładać bo tylnia półka w DF-ie to ważna sprawa i nie wolno jej ciąć. To już przemyślałem i wiem jak tą sprawe rozwiąże. Ale chodzi mi o przód. Wiem że nie którzy wkładają małe kolumienki. Z jednej strony na półke pod schowkiem a z drógiej w tą plątanine kabli bod kierą. Ale tego typu głóśniki to pierdziawa na maxa . Chciałem włóżyć głóśniki w drzwi. Ale nom tu są bóle wiadomo w Df-ie drzwi są bardzo cienkie i jest z tym problem. Nie chce tam montować żadnych rewelacji. Poprostu głóśniki, nie pierdzące i nie doprowadzające człowieka do szału. Macie jakiś pomysł z tymi drzwiami. Może montowaliście od czegoś odsadzenia głóśników. Nie wiem jeżeli mogli byście sie podzielić jakimś spostrzeżeniami na temat tego jak włożyć coś w drzwiczki

Jeśli chodzi o przód to ja mam tak:

-2 stare prostokątne unitry (z klasycznego fiata) - na półkach
-2 okrągłe chyba Philipsy (chyba 13cm) montowane pod półkami na specjalnie wygiętych blaszkacy (taki wieszak montowany z tyłu pólki pasażera oraz do bocznej lewej części półki kierowcy,) a do tego przykrecone głośniki na 1 śrubę...

Schemat : (kreski to blacha, a ; pominąć)
;;__
;/...|
|.....|
|................................
|................................ <-----to jest półka
|................................
|
;|
;;|
;;;|
;;;|<---tu przykręcony głośnik
;;;|

[ wiadomość edytowana przez: Nomad dnia 2004-06-19 16:54:54 ]

[ wiadomość edytowana przez: Nomad dnia 2004-06-19 16:55:50 ]

Dolaczam sie do pytania mam dwa dobre glosniczki ktore trzeba wlozyc... gdzies... tylko gdzie to co kolega napisal pokrywa sie z prawda, w drzwi nie bo pierdzi, kolumienki trącą wiocha, w platanine kabli tez nie...

radzcie

nie montuj bo i tak ukradną przynajmniej w Kraku tak jest
jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobienie nadstawki w strone wnętrza, coś jak BAD ma

witam!
kumpel w DF'ie ma wyskotonowe w naroznikach deski, po jednym średniotonowym głosniczku w przednich drzwiach, dwie jajkowate śrdniotonówki w tylnej półce i tube 600W w bagazniku , gra...mmm tzreba to usłyszeć i poczuć. Postaram sie niedługo jakieś fotki wrzucić jak to wyglada.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: chrostek dnia 2004-06-19 17:58:52 ]

Qrcze Rino nie mów tak. Już zabezpieczam sie jak moge. Radio przerobiłem tak żeby było całe wyjmowane. Jeszcze musze zrobić podrzymanie pamięci. Tylnich głóśników nikt nie będzie widziałnawet bo chce okryć czarną półke takim materiałem jakim są okrywane kolumny. Doskonały gdyż idealnie przepuszcza dzwięk a jednocześnie maskuje. Więc mam nadzieje że nikt nawet się nie kapnie że mam coś audio w samochodzie

Znaczy drzwi to najbardziej optymalne miejsce. Pierdzieć nie będą wystarczy naprzykład wykleić drzwi takimi matami nie wiem wyglądają jak zaschnięty Bitex albo poprostu matami wygłuszającymi ale chyba tamte takei czarne ala bitex po 8 zeta czy po 6 są. były by lepsze. Wtedy blacha w drzwiach od zewnątrz by się nie ruszała jak by głósniki grały. i Drzwi były by cięższe.

Właśnie może ktoś z was ma Uno ? Kiedyś na Volumenie gościu coś bredził że we fiacie Uno są takie odsadzenia i że są montowane seryjnie. Wie ktoś coś na ten temat. Albo wogóle gdzie można znaleść jakieś plastikowe odsadzenia do głóśników?

poważnie ci mówie,ukradli mi radio (złomek ok 30 zł) głośników za ok 100 nie ukradli bo mialem zamontowane w półce tylnej a na nich miałem postawione obudowy takich starych brzydkich. kumplowi z kadeta ukradli takie byle co co nie działały nawet, z malca mu ukradli takie z papierowymi membranami, a wczoraj kuzyn do mnie dzwonił zebym mu szybe przednia boczna do kadet załatwił bo mu się włamali i okradli. takie są u nas w NH realia

w bagażniku też mam tube ...tyle że 60L hehehe

no wiec ja mam tweetery piezoelektryczne na desce z dwoch stron, z tylu w polce mam dwa glosniki 16,5 cm GMs. nie trzeba ciac tej tylnej polki (taka kratownica) wystarczy ja poodginac i dokladnie idealnie tam wchodza glosniczki tych wymiarow. co do przednich glosnikow to obecnie ich nie mam bo kasy braklo (tzn mam ale takie strare z radia leza miedzy seidzieniami ) ale plan jest taki ze kupuje dwa kolnierze (dystanse) i mocuje glosniki do drzwi. glosniki beda odstawac do wnetrza auta troche ale innej opcji nie ma bo gdybym chcial je usadowci troche glebiej w drzwiach to nie da rasy bo tam podczas deszczu woda leci niestety. dlatego dopasowywuje wymiary, wycinam dziure w tapicerce, i na kolniezru mocuje glosnik tak z koniec magnesu jest tam gdzie poczatek dziury. no tak zeby woda glosnika nie zalewala. taki system audio w zupelnosci dla mnie styknie

co do tylnnych glosnikow na polce to mam zalozoen na nie maskownice blaupunkta i widac to z zewnatrz (nie jest niczym przykryte) i jakos jeszcze nikt sie nie targnal na te glosniki.

pozdro

Polecam do monatżu głośnikow z przodu obudowy od poloneza... głóśnik wchodzi tylko troszke w tapicerke, a reszta jest na wierzchu...jest to w miare estetyczne i gra nieźle

Pozdrawiam

ja widze to tak:
z tylu konkretne jajka (ja kupilem za 100zl i po 6 naprawach graja zajefajnie ) aha i ja ciolem kratke w tyle i nic sie nie dzieje

a na przedzie w drzwiach wzmocnic ta "super" tapicerke np cienkimi plaskownikami i wmontowac glosniki w drzwi (maty bitumiczne dobry pomysl) i to tyle bez tuby sie obedzie a plecki masuje

A może zrobić małe skrzyneczki na głośniki i pod fotel je władowac ?? Ja mam głośniki pod fotelami i graja super (drógi komplet na tylnej pólce też w skrzynce)

Ja kumplowi zrobilem do fiatexa panele pod glosniki. To jest prosta sprawa, pol godzinki i wyzynarka. Tniesz kwadraty (prostokaty) z deski, potem wycinasz dziure na glosnik i wiercisz dziury w poprzeczkach drzwi na sruby. Obic to jakims materialem i gotowe. W ten sposob zamocowalismy 13 z przodu. I wg mnie najwazniejszy jest przod a nie tyl. Tyl ma robic "scene"

Cytat:
2004-06-20 14:46:14, Prozak pisze:

a na przedzie w drzwiach wzmocnic ta "super" tapicerke np cienkimi plaskownikami i wmontowac glosniki w drzwi (maty bitumiczne dobry pomysl)

jak juz pisalem w kantachj bardzo czesto leci woda w dzrwi wiec nie polecam wkladac glosnikow w drzwi.
pozdro

Cytat:
2004-06-20 16:25:32, goorek pisze:
Cytat:
2004-06-20 14:46:14, Prozak pisze:

a na przedzie w drzwiach wzmocnic ta "super" tapicerke np cienkimi plaskownikami i wmontowac glosniki w drzwi (maty bitumiczne dobry pomysl)

jak juz pisalem w kantachj bardzo czesto leci woda w dzrwi wiec nie polecam wkladac glosnikow w drzwi.
pozdro

Ale na panelach gdzie glosniki sa daleko odsadzone od blach to spokojnie mozna.

no no )

ja mam z tyłu alphardy 9"/6". Nie obyło się bez lekkiego podgięcia wzmocnienia oraz zmontowania dystansów pod głośniki.
Dystanse zrobiłem z 4 warstw mdf'u - łącznie mają z 8 cm wysokości. Obciągnąłem to czarną wykładziną, tak samo zresztą tylną półkę.
W przednie drzwi mam zamiar też wstawić głośniki - na podobnej zasadzie, tzn na dystansach, tak żeby w drzwi wchodziły minimalnie.

Witam

Tez wlasnie palnuje zrobienia audio w 128 z przodu w dzwiach glosniki 2 drozne 16,5 osadzac bede na dystansach, tzn zrobie jakies ladne z drzewa z zaokraglonymi rantami rzeby jakos wygladalo , ale trzeba jeszcze troche kombinowac z samymi dzwiami rzeby nic nie czaskalo przy odrobinie basu ale to juz mam za soba daje jeszcze do przodu 2 tweetery pod deske a do tylu na zwrotnicy bas sredni i wysoki pod to jakis maly wzmacniacz i bedzie spoko , jezeli chodzi o przod w 125 wyglada to podobnie

Ja miałem do niedawna Radioodtwarzacz jakas padaczke i tube w bafgazniku 500W ale niestety sobie to pozyczył ktoś i teraz mam radio Kenwooda i głośniki od Opla Astry II z dzrwi a mam to zamontowane w półce pod schowkiem i pod kierą drugi tez na tej półeczce tylko niezbyt to wyglada bo głosniki maja dziwna obudowe strasznie wystaja do góry Z reszta Beckhamang widziałeś jak to wyglada oceń sam

Twaróg ściemnia ma Full wypas instalke audio . Instalacja jest profesional. Poprostu jest skromny

Nom to faktycznie czas porzeźbić coś w drewnie .
A jeżeli chodzi o tylną półke to ja tam zakupiłem 6x9 4 drożne jakieś badziewiaki. A z przodu to właśnie jakieś 13 chciałem osadzić 3 drożne. I wydaje mi się że już po beret będzie tych Watów.