MotoNews.pl

Czuć benzynę.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Od jakiegoś czasu w moim Poldziu-Misiu (CARO '93 na gazie) wewnątrz czuć paliwo (benzynę, a na gazie jeżdżę). Szczególnie w czasie jazdy i to najlepiej jak otworzę okno.
Silnik obwąchałem jak tyko mogę, ale nic nie czuć, za to z tyłu (okolice zbiornika) to już zdrowo benzynkę czuć.

I co to znaczy? Dziurawy zbiornik? Jakiś przewód??
Ktoś coś takiego już miał??

Warzyk

w polonezu, napewno sparciala guma laczaca zbiornik z wlewem, temu misiu...

albo zbiornik zardzewial temu misiu

Mam to samo ale juz sie przyzwyczaiłem.

Cytat:
2004-06-21 10:10:27, warzyk pisze:
Witam

Od jakiegoś czasu w moim Poldziu-Misiu (CARO '93 na gazie) wewnątrz czuć paliwo (benzynę, a na gazie jeżdżę). Szczególnie w czasie jazdy i to najlepiej jak otworzę okno.
Silnik obwąchałem jak tyko mogę, ale nic nie czuć, za to z tyłu (okolice zbiornika) to już zdrowo benzynkę czuć.

I co to znaczy? Dziurawy zbiornik? Jakiś przewód??
Ktoś coś takiego już miał??

Warzyk

Miałem DOKLADNIE to samo i winny był dziurawy zbiornik, z góry zardzewiał i porobiły sie małe dziureczki ....
nic nie ciekło gdyż skorodował od góry.
No i przy otwartych oknach zasysało opary od tyłu przez koło zapasowe do środka.
Wczesniej sprawdzałem przewody gumy itp ale nie wiedziałem gdzie, bo nic nie ciekło .
Miałem gaz i wymontowałem wogóle zbiornik i jeździłem miesiąc czasu wogole bez zbiornika dopóki nie załatwiłem innego.

U mnie też czuć paliwem ale mam dobry zbiornik(niezardzewiały, nic) i śmierdzi.

A może misiu ma dziurawy wlew picia

Ta sama historia co u każdego...Ja odkryłem,ze pompa paliwowa puszcza minimalne ilości paliwa-starczy żeby śmierdziało. Ale najprawdopodobniej masz mikro dziurki na wierzchu zbiornika. Powodzenia w wymianie!!

Kźwa , u mnie też pośmierduje,,, niby nic nie cieknie, benzy nie ubywa nadto a śmierdzi...

U mnie waliło beną non stop.Przyczyną był wężyk odpowietrzający,idący u góry zbiornika.Po prostu był dziurawy i cuchnęły opary.

A u mnie wali bena na zimnym silniku przy pracy na benie, a jak na ciepłym to nie wiem, milionerem nie jestem i 4 zł za litr mi się nie chce czesto wydawać , ale jak ktoś wpadnie na pomysł przez co moze u mnie tak walić to chętnie się dowiem.

Cytat:
2004-06-22 23:21:56, Mebig pisze:
A u mnie wali bena na zimnym silniku przy pracy na benie, a jak na ciepłym to nie wiem, milionerem nie jestem i 4 zł za litr mi się nie chce czesto wydawać , ale jak ktoś wpadnie na pomysł przez co moze u mnie tak walić to chętnie się dowiem.

W moim poldku atu plusie tez walilo benzyną a przyczyną było rozszczelnienie zasobnika powietrza

A gdzie tego szukać?

w bagażniku tam gdzie wlew paliwa odchylasz boczek tapicerki z bagażnika i nagle pojawia Ci się duża czarna skrzynka z dużą ilością wężyków gumowych i właśnie to jest ten niby zasobnik powietrza, który często się rozszczelnia i wtedy śmierdzi benzyną

[ wiadomość edytowana przez: -DLUGI- dnia 2004-06-22 23:58:41 ]

Cytat:
Czuć benzynę.

A u mnie nie czuć, ani nie widać co gorsza . Dobrze, że jest LPG

Należy się cieszyć że czuć przynajmniej wiadomo że jest benzynka

Panowie ja zauwazyłem znowu ze strasznie szybko znika benzyna!!tzn w ogole nie jezdze na benzynie ale wskaznik idzie co raz nizej.patrzylem na zbiornik jest ok nigdzie nie cieknie ale jak mam zamkniete drzwiczki do wlewu paliwa to przez nie czuc benzyne jakby uchodzil jej zapach????kupilem nowy korek smierdzi troszke mniej ale jeszcze czuc?????co jest grane??????

Will pewnie ci nie trzyma elektrozawór wyłączający benzynke gdy jedziesz na gazie i jedziesz na dwa gazy . Albo masz to co ja tzn elektrozawór ma taką wjchę jak miały dawniej komarki i inne romety. Jak dasz te wajchę w pozycję "on" to na elektrozaworze robisz bypass i ciagnie ci paliwo.

Cytat:
2004-09-06 17:10:24, will pisze:
.patrzylem na zbiornik jest ok nigdzie nie cieknie ale jak mam zamkniete drzwiczki do wlewu paliwa to przez nie czuc benzyne jakby uchodzil jej zapach????kupilem nowy korek smierdzi troszke mniej ale jeszcze czuc?????co jest grane??????

Moze przewod odpowietrzajac bak jest gdzies przetarty i pary paliwa sie przedostaja Jednak to nie tlumaczy ubywania paliwa

U mnie śmierdziało benzyną nawet podczas jazdy na LPG. przyczyna - ciekło z pompy paliwa i smród przedostawał się z komory silnika do środka.

u mnie (92') waniało tylko w upalne dni..okazało się że poluzoawły się nakrętki mocujące smok, pływak itepe do zbiornika, tżeba było tylko dokręcić i po bólu