Układ elektryczny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukałem, szukałem i nic (bycmoże nie potrafię korzystać zwyszukiwarki).

mając doswiadczenia z waszym doradztwem. postanowiłem poprosić o pomoc (polonez 1,6 GLE 1993). Mianowicie instalacja elektryczna. Przepala mi się cały czas bezpiecznik od wskażników (pewnego dnia rano odpaliłem i po kilkunastu metrach nic nie działło oprócz prędkościomierza). Poóżcie co jest tego przyczyną, nie bardzo mogę znaleźć, zestaw ygląda na ok bo na całkowicie wypiętym bezpiecznik po przekreceniu kluczyków też pada. Kolejny problem to to że zginęły mi światła stopu (zastanawiam się czy jest on zabezpieczony tym samym bezpiecznikiem). Proszę o pomoc i jakieś sugestie. Przepraszam jeśli powiełiłem wątek ale od rana szukam i nie znalazłem podobnego problemu.

Może ktoś wie co jest na tym bezpieczniku zabezpieczone? I może któs ma jakiś link do opisu skrzynki z bezpiecznikami

Kiedyś miałem taki przypadek i okazało się że padł moduł właśnie świateł stopu, a zwarcie w instalacji - warto sprawdzić zapaliniczkę.

Miałem to samo i winnym okazał się plusowy kablel od alternatora-miał przerwę na izolacji i stykał z masą. Założyłem zupełnie nowy kabel i git (do tego gniazda, w którym przepala ci się bezpiecznik dochodzi taki grubszy bodaj czerwony-to ten ) Ten bezpiecznik odpowiada m.in. za deskę rozdzielczą i światła stopu właśnie.

W Warto wiedzieć są oznaczenia bezpieczników.
O Z N A C Z E N I A B E Z P I E C Z N I K Ó W

Mialem to samo i na 99% jest to zwarcie przy wlaczniku swiatel cofania! Na tym samym bezpieczniku są stopy, swiatla cofania i deska rozdzielcza. Wjedz na kanal i zobacz od spodu przy skrzyni czy kabelki idace do wlacznika swiatel cofania gdzies sie nie przetarly i nie zwierają do podwozia

Serdecznie dziekuje za pomoc. Faktycznie swiatla cofania narobily problemu. Spadl po prostu przewod i zwieral do masy. jeszcze raz serdecznie dziekuje za waszą pomoc. Pozdrawiam i zycze bezawaryjnego pomykania

sprawa zalatwiona wiec mozna robic off topa

mialem dzis egzamin...

czy włacznik świateł cofania występuje w wersji z kalamitka?

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

ale ten z amortyzatorami czy bez?

Cytat:
2004-06-22 12:30:27, SPAjK pisze:

mialem dzis egzamin...

Miałem dzis egzamin ... czy ... zdałem dzis egzamin ... czy ... zdawałem dzis egzamin

Cytat:
2004-06-22 12:39:54, korek pisze:
Cytat:
2004-06-22 12:30:27, SPAjK pisze:

mialem dzis egzamin...

Miałem dzis egzamin ... czy ... zdałem dzis egzamin ... czy ... zdawałem dzis egzamin

zdawałem, 160osob na sali, 1 pilnujacy, full sciag, chyba dostane piatke