[125p] co sądzicie o zegarach podświetlanych diodami?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Poniewaz nie mam jeszcze auta to tak siedze i kombinuję z zegarami (chociaz tyle hehe) no i wykombinowalem narazie tyle oto fotka, jak widac tylko część tarczy jest podświetlona, ponieważ jest to w fazach testu no i tu sie pojawia problem dotyczący nie tyle podświetlenia kolorem niebieskim co oświtlenie wskazówki rozwiązałem to w ten sposób że po wykonaniu z plexy imitacji wskazówki podświetliłem ją od spodu czerwoną diodą o podwyższonej jasności śiecenia wyprowadzając do niej cieniutkimi przewodzikami napięcie i teraz jest pytanie czy w czasie pracy zegara powstanie wystarczający moment obrotowy który pozwoli wogóle wychylić wskazówkę?? Co o tym sądzicie?? Pozdrawiam wszystkich FIATomaniaków...
Oto wyniki mojego majsterkowania

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-06-22 18:02:40 ]

zamiast rzezbic w ten sposob porzezb w ten....wez zaloz diody UV i wskazowke pomaluj na czerwony kolor jakas sztuczna arba np do modeli sklejanych....bedzie ten sam efekt

No tak ale nocą może być kiepsko widoczne... a ja chcę cosik widzieć ...myślałem już wcześniej o Twoim pomyśle Pozdroowka!!!

jak robilem swoj budzik na diodach tez sie naglowilem nad oswietleniem wskazowki. prad musi dochodzic do diody luznymi przewodami zeby wskazowka mogla sie swobodnie obracac no i pomijajac ze sama waga, niby niewielka wskazowki z dioda moze ja unieruchomic albo dac falszywe wskazania. ja spasowalem niestety... jedyne rozwiazanie to dac wskazowke z zegarow z samochodow gzie jest podswietlana od dolu ale znalezc cos takiego...

a no właśnie to jest ten problem :/ ostatnio dorwałem wskażnik temperatury od Poldka i tak sobie pomyslałem że może by tak sta dorwać wskazówkę albo wykonać ją z przezroczystej plexy a potem górna część pomalować czerwona farbką do modeli plastikowych

nie wiem czy dobrze kombinuje ale wydaje mi sie ze jest na to sposob.otoz wskazowka pokazuje dobrze jesli moment wywierany przez jej ciezar jest taki jak w fabrycznej,bo do takiej byl skalowany licznik.ale mozesz zrobic nowa wskazowke z plexy,wsadzic do niej diode a ciezar wyrownowazyc na drugim koncu,tzn.koniec wskazowki ktory jest przy srodku obrotu troche jeszcze przedluzyc i dac tam jakis malutki ciezarek,np.olow wedkarski.trzeba mowiac krotko nowa wskazowke wywazyc statycznie wedle starej,jest to do zrobienia,caly widz tylko w tym zeby to zrobic estetycznie.ale dla chcacego...

Zaraz zaraz jak to zrobiółeś że masz tarcze podświetlane od tyłu (orginalne) bo ja miałem metalowe

[ wiadomość edytowana przez: EGON-TKL dnia 2004-06-22 20:09:28 ]

Co jak co ale efekt koncowy zarabisty,bardzo ladnie bez wiochy.

Dzięki za uznanie prosta sprawa Drukujesz na papierku samoprzylepnym tarcze a potem naklejasz na uprzednio wyciety kawaleczek cienkiej plexy np. z opakowania płyty CD i po sprawie,a żeby nie było widać blasku diody proponuje lekko zmatowic ten kawałeczke plexy a efekt tak jak widac

Pogratulować koledze, jeszcze auta nie ma a już go tuninguje strach pomyśleć co zrobisz jak już będziesz mial na podwórku cały samochód

Licznik wygląda Zajefanie!!! . Nie naprawde dobra robota....teraz aż sam żałuje ze przerbiam całe podświetlanie we fiacie na zielono ....qrde Niebieski Rulez . Mam nadzieje że Dioda to nie jest Twój ostatni wynalazek...

No zgadza się... Aż strach pomyśleć co będę z nim robił Z pewnością nie jednego kolegę z forum zaskoczę Jak na razie powoli układam plany i zbieram fundusze... W każdym razie, na wakacje zamierzam już coś kupić

Zarąbiste te zegary, mam nadzieję że poradzisz sobie z tą wskazówką.

No jest git.Jak w komórce

Fajan opcja tylko szkoda ze tylko polowa podswietlona ale mysle ze fajnie bedzie wygladac a wskazowke mozesz dac z nowej laguny bo tam jest na czerwono podswietlana

"Maskekk" podświetlone będzie wszystko, to co widać na zdjęciu to tylko faza wstępna a na wskazówkę już chyba znalazłem patent tylko fotki z czasem zrobie Pozdroowka!!!

heee.. no bardzo ladnie to wyglada!! git git!! ja w swoim bobie wstaweile mzamiast oryginalnych zaroweczek niebieskie - ale ten sam model!! 2,50 /szt !! i tesh jest wypasik tyle ze na bialych tarczach.. ale strasznie mi sie podoba pomysl z podswietlana wskazuweczka.. mozesz dokaldniej opisac jak to zrobiles??

Spoko jak tylko dopracuje mój patencik to się nim chętnie z Wami podzilę kwestia czasu,chce tylko zakończyć pomyślnie sesję egzaminacyjną...nadchodzi czas wakacji a więc nudy i leżenia do góry "ogórkiem" więc będzie czas ku temu aby cosik nasmarować Pozdoowka!!!

Muszę ci naprawdę pogratulować bo ładnie ci to wyszło, bardzo podobnie to wygląda jak zegary firmy creative tuning którzy za podobne zegary brali 300zł. Zegary wyglądają tak

Jakbyś trochę nad swoimi popracował to mogły by wyglądać identycznie.

Najpiękniejsze zegary są w 131 Abarth - pomarańczowe...i też takie mam zamiar zrobić u siebie podczas przeszczepiania deski z klasyka u oranża
Foto - zdjecie deski 131 abarth

Ale te ze 131 Abarth mają pomarańczowe cyferki, czy świecą na pomarańczowo???
Bo niestety z tego zdjęcia nie mogę do końca odszyfrować
A tak w ogóle to strasznie surowa ta deska w Abarcie
Wszystko podporządkowane funkcjonalności, a nie estetyce
A Twoje podświetlenie Dioda naprawde robi wrażenie
I jak widać na zdjęciu wklejonym przez Konia, nawet niepodświetlona wskazówka jest widoczna.
Więc jak zrobisz podświetloną to będziesz mógł konkurować z Creativem
Wtedy to ich to będzie "padaka" w porównaniu z Twoim

Pozdrawiam