Silnik 1.5 czy 1.8 i zawieszenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ktory z tych silnikow jest trwalszy , ktory mniej awaryjny ?
Czy silnik 1.8 jest żywcem przeniesiony z Opla , czy sa jakies przerobki i czy pasuja do tego silnika czesci od Opla ???

PS. A w zawieszeniu nadaja sie jakies Oplowskie czesci ???
Pytam o to bo w razie naprawy chyba tansze sa czesci od Opla ?

Cichy

Cytat:
2002-11-22 21:03:06, Anonymous pisze:
Ktory z tych silnikow jest trwalszy , ktory mniej awaryjny ?
Czy silnik 1.8 jest żywcem przeniesiony z Opla , czy sa jakies przerobki i czy pasuja do tego silnika czesci od Opla ???

PS. A w zawieszeniu nadaja sie jakies Oplowskie czesci ???
Pytam o to bo w razie naprawy chyba tansze sa czesci od Opla ?

Cichy

Częśći od Opla są napewno trwalsze...
Silniki. kazdy wytrzyma długo jak będzie dobrze traktowany. !.8 ma chyba większą moc niż u Opla,więc są jakieś przeróbki...

Pozdrawiam

A więc tak.. mój 1.5 chodzi bez awarii jush 5 latek, końcówki drążka kierowniczego miałem wymeiniane 3x na Du a za 4 na oplika zrobione 20 tys i bez awarii no to ja tyle resztę dopowie zapewne ktoś inny...

Zdecydowanie lepszy w eksploatacji jest 1,8 lub 2,0. Jest to praktycznie replika Oplowskiego silnika, nie wysilona nie do za...nia, moc ze 115 zmniejszona do 96 więc potencjał zapasu jest juz na stracie duży.
W przypadku naprawy kupujesz oplowskie części, masz jeden wałek tylko 8 zaworów itd., 1,5 16V może jest i bardziej nowoczesny ale jednak droższy przy naprawie no i mniej elastyczny..

PS. Mój 1,8 po kilku drobny przeróbkach nie zmniejszających trwałości silnika ma już 118Km i 177Nm....i jakieś 8,8s de setki..

Czesc - dziwny wybor - ja bym wybieral pod wzgledem osiagow i mocy lub ekonomicznosci.
Silniejszy jest 1.8, a czesci... pasuja tak tu jak tu od Opla...albo tylko od Daewoo ...
gdybym raz jeszcze stanal przed wyborem to kupilbym 2.0 z klima i wszystkimi dodatkami i oczywiscie z gazem - to jest chyba najlepsza jak dla mnie wersja Daewoo
Robert
PS
Po Twoim poscie przyszlo mi do glowy ze maszcale autko ale z bagznikiem tak z tylu jak i pod maska i zastanawiasz sie co tam wlozyc ....
Przepraszam za byc moze niestosowny dowcip.