MotoNews.pl

Obrotomierz w dieslu - gdzie to podpiąć??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanie do czego podpina się obrotomierz w dieslu? W benzynie wiem że do obrotomierza podpina się 3 kable - plus, minus i trzeci podpina sie do cewki. No a diesel przecież nie ma cewki. Gdzie wobec tego w dieslu podpina się ten trzecie kabelek, chyba ze do diesla są specjalne obrotomierze działające na innej zasadzie? Chodzi mi o diesla z 1984 roku. Pozdrawiam

?

Do alternatora

Standardowo podpina się pod alternator. Przetwornik wyłapuje prędkość obrotową silnika z wyprostowanego przebiegu prądu z alternatora.

Ja w duzym fiacie podpiolem pod cewke i dzialo. ale czy essi to ma to nie wiem ale chyba mo

ZieleTDH, chodzi o Diesla. Tam nie masz cewki

Upsss. No widzisz Wilk-u jak ja sie znam HEHE. We Fiacie 125p i 6 to ja tam cos rozumiem ale zachodnie sprzety nie na moj leb a co dopiero diesel w zyciu dieslem nie jezdzilem za kolkiem. Wiem tylko ze tam sa swiece zarowe i trza chwile poczekac zeby odpalic ake to chyba w starszych modelachHEHE tyle sie znam

Nowe beznyniaki też po chwili się odpala, żeby pompa paliwa ciśnienie doładowała do wtrysków

Czylui obrotomierz musi bys specjalny - z benzyny nie podejdzie?

Witam . Teoretycznie z benzyny nie podejdzie ale ja w swoim mkIV dieslu zakładałem od benz. na próbę - trzeba zrobić elektroniczny układ dający odpowiednie impulsy z wału korbowego lub po odpowiednim przeliczeniu z wału rozrządu ( 1:2 ) czujnik optyczny lub hallotron ( szukam liczników do mk4 z obrotkiem )

Chciałbym odświeżyć temat. Mógłby ktoś napisać jak podpiąc ten obrotomierz? Który kabelek gdzie, plus do czego, minus do czego? Wiem tylko, że do alternatora...

do alternatora idzie ale jeden kabelek, a gdzie raeszta tego nie wiem.

Mógłby ktoś napisać? Bo mam wybebeszone zegary, to bym sobie odrazu z tym zrobił...

1.8 diesel 91r. mkV :
pobierasz sygnał z alternatora, ze śruby oznaczonej jako "W" i podpinasz pod kabel nr.10 we wtyczce zegarowej....i wiązka gotowa
tylko jeden kabel.
Osobiście robiłem to u siebie więc sprawdzone w 100%