MotoNews.pl
7 Deska rozdzielcza (5410/27)

Deska rozdzielcza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy w kazdym aucie tak jest ale np u mnie występuje coś takiego jak odbijanie sie deski rozdzielczej w szybie w słoneczne dni nieraz w taki sposób że nic nie widać poza refleksami świetlnymi. Mam bardzo wypolerowaną i błyszczącą deskę i ścieram z niej kurz przy każdej okazji i nie wiem czy tego nie żałować ze tak czyściutko bo nieraz to nie da sie jechac;może jest na to jakiś patent......albo tak już nietety musi być.

U mnie to samo,ale tylko jak jest wypolerowana.Może rozwiązaniem jest wszechobecny kurz

Witam.

Patent jest taki, żeby deskę rozdzielczą pokryć jakimś matowym materiałem np. zamszem tak jak jest to zrobione w samochodach rajdowych.
Ja planuję taką operację, ale na razie tylko daszka nad zestawem wskaźników. Jak to wykonam, to zdam relację

Pozdrawiam
Paweł ADMIRAŁ Turant
"SILVER ARROW"

[ wiadomość edytowana przez: Admiral dnia 2002-11-23 17:56:13 ]

A moja deska rozdzielcza sie nie odbijała, Od początku była matowa , nie czyściłem jej nigdy Plakiem itp., a po prostu plynem do szyb. W ten sposób była matowa i czysta, nie było na niej widać kurzu i nie odbijała się w szybie. Po za tym tak mi się bardziej podobała (zero tłuszczu , zero błysku)

A teraz mam plusowską i też się nie odbija

U mjnie deska też się odbija jak jest wypolerowana, sposobem na odbijanie jest matowa deska (ale jak to wygląda)

U mnie sie odbijala, bardzo meczace znalazlem proste rozwiazanie "matowa pianka do czyszczenia kokpitu" efekt jest taki ze deska na tyle jest matowa ze nie odbija sie w szybie. I jeszcze jeden plus kurz sie boi tak wyczyszczonego kokpitu.

Popieram pomysł Admirała - tez nad tym myślę myszę tylko poszukać większy kawałek czarnego zamszu.

Pozdrawiam GRZAŁA

Cytat:
matowa pianka do czyszczenia kokpitu

Dominik napisz co to za pianka. Jakiej firmy, nazwę itp.
Bo mnie już krew zalewa jak bardziej widzę kokpit w szybie niż drogę

Jak slońce przyświeci to mi się deska, a właściwie ten daszek nad licznikami w szybie odbija, co widoczność pogarsza znacząco. Jakimś sposobem byłoby wychodowanie odpowiednio grubej warstwy kurzu ale powłoka taka jest nieco nietrwała Dlatego zastawiam czym by to można zmatowić/okleić/pomalować żeby było skutecznie i wyglądało jakoś. Robił ktoś coś takiego ?

------------------------------
[ temat został połączony ]

ja zbieram kurz i jest matowa

Też mnie to drażni,Najgorzej jest jak się nabłyszczy tapicerkę. Myślałem,żeby okleić to jakimś materiałem , może jakiś futerkiem.

Takie cos o czym mowicie nazywa sie flokowaniem. Jest to dosc droga operacja. Deska oklejnana jest specjalnym, trudnoscieralnym zamszem (albo czyms w tym stylu). Mozna tez metoda garazowa obciagnac (bez kudlatych mysli zboczylasy) sam daszek nad budzikami - patrz Admobil.

Są jeszcze 2 inne możliwości ...:

1.obszyć - patrz Łazikowóz
2. okleić materiałem do oklejania tyb głośnikowych - taki króciutki "misiek"

Najprostszy i najtanszy sposob to przykleic rzepy i na rzepach kawalek materialu - juz wedlug gustu. Ja narazie woze sliczny czarny podkoszulek - ale to taka prowizorka...

Łazik ma ładnie w kolorze nadwozia obszytą

takie odbijanie sie deski jest problemem w wieeeelu autach nie tylko w Poldkach niestety ... mi to nie przeszkadza bo jest refleks nieco ponizej moich oczu ... ale tylko nieco ...

Spryska środkiem Simoniz Matt Finish i przetrzeć szmatką. Przestanie sie błyszczeć jak psu jajka w okresie wielkiej nocy.

Cytat:
2004-06-02 19:07:48, predki pisze:
Spryska środkiem Simoniz Matt Finish i przetrzeć szmatką. Przestanie sie błyszczeć jak psu jajka w okresie wielkiej nocy.

Właśnie w TESCO widziałem kilka środków różnych firm do czyszczenia z oznaczeniem MATOWY.

Co do "flokowania", to deska pokrywana jest specjaną farbą z dodatkami, która po wyschnięciu przypomina fakturą zamsz. Jest to dość drogi sposób na uniknięcie refleksów słonecznych.

Ja mam to rozwiązane tak:

Daszek obszyty jest zamszem ze starej kurtki.

Odpowiednio docięty i przyklejony klejem termicznym typu Glue Gun.

próbowałem takim czymś z TESCO ... nic nie dało :/ a pisało ze matowy itd ..