MotoNews.pl
8 Fiat 126p. Dziwny dzwiek po wymianie oleju!!! (54157/0)

Fiat 126p. Dziwny dzwiek po wymianie oleju!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cze Wam!!!

Moim usza ukazał sie jakis dziwny dzwiek!!! Jest to dzwiek w stylu swierszcza albo czego podobnego okropnie na nerwy dziala stalo sie to odrazu po wymianie oleju. Dzwiek jest slyszalny w kabinie w zakresie predkosci od orientacyjnie 20 do okolo 60 kilomerow na godzine i od 70 pozniej jest juz caly czas !!! Jest to podobny dzwiek do jakiegos zatartego lozyska!!! niewiecie co to moze byc!!!

poj.....ne objawy

Też tak miałem jak przeszedłem z 20w40 na 15w40. Nie wiem co to jest....byćmoze pompa oleju?... przejexdzilem juz tak ponad 30 tys km (3 wymiany oleju) i jest oki. Swierszcz odzywa sie po kazdej wymianie oleji ale po jakims czasie ucisza sie, albo ja sie przyzwyczajam

A jaki olej zalales,moze lotos-a city (mineralny),jak tak to sie nie dziwie ten olej to syf.

Uuuu ja jeszcze takiego zwierzaka w aucie nie miałe Były koty, psy, króliki, mrówki, muchy, komary, osy i pszczoły ale świerszcza nie miałem .
A tak poważnie to nie spotkałem się nigdy z takim dźwiękiem. Przy przegrzaniu słychać stukanie ale nie "świerszcz". Może nie taki olej??

[ wiadomość edytowana przez: simon_pg dnia 2004-06-27 15:33:13 ]

przeszedłem z lotosa 20w40 na 15w40 ale nie city, tylko ten droższy zwykły mineral...

OT proponuje olej SPECIAL...ufam olejowi ktory od 20 lat jest w takim samym pudelku

chyba nie selektol specjal??...

Cytat:
2004-06-27 15:50:23, Poochaty pisze:
chyba nie selektol specjal??...

oczywiscie to byl zart a chodzilo mi o Special rafineri gdanskiej

Kurde ludzie wystarczy się rozejrzeć , na allegro koleś sprzedawał półsyntetyk Valvoline Racing 10W60 120 złotyc 4 litry(sam sobie kupiłem) a Armata w tej cenie taki syf kupuje...

[ wiadomość edytowana przez: art126 dnia 2004-06-27 16:01:50 ]

tak szczerze, to za 120 zlotych mineralnego masz 10 litrow czyli na 4 zmiany...

jezdzilem na lotosie minerlanym,ale nie city.wcale nie jest to zly olej.teraz zalalem lotos polsyntetyk i uwazam ze jest to jeden z lepszych olei do kaszla.i nie tylko z reszta

hehe a ja powiem ze moj kaszlak na selektolu specjal zrobil 200 kkm
tez uwazam ze to syf ale liczby mowia same za siebie

od teraz jezdze na elfie

puchatku a ty robiles remont czy przeszedles na polsyntetyka wg. jakiejs tam procedury??

[ wiadomość edytowana przez: nazik dnia 2004-06-27 16:31:48 ]

robilem remont przymusowy.inaczej bym nie przeszedl z minerala nna polsyntetyk

No no tez kiedys spotkalem sie z takim objawem w kaszlu, jak sie przejechalo na selektolu jakies 50 tys i wiecej to w silniku jest praktycznie sama smola i nagar powstaly z selektolu, a jak wiadomo syfiasty selektol byl bardzo gesty przy zmaiane na olej lwyzszej klasy zaczynaja sie odzywac lozyska na wale i walku

Heh jeszcze jedno wlasnie mi sie przypomnialo podobny odglos wydaje przegub jak ma luz i spekana gume

pozdrowionka

Nie ja nie uzywam LOTOS-a!!! Zalalem mojego bonka orlen platinium mineralny 4litry cos 70 pare zloty zaplacilem!!! Wydawał mi sie dobry na malucha z seryjnymi bebechami!!!

[ wiadomość edytowana przez: Genius dnia 2004-06-27 17:28:39 ]

mi swierszcza przypomina spalanie detonacyjne ale w twoim przypadku nie jest to mozliwe gdyz powyzej 70 km/h nie przestaje a w tym momencie obroty sa chyba zbyt wysokie aby detonacyjne wystepowalo, chyba ze jedziesz na obciazonym silniku w kilka osob albo pod gore. ale nie wiem co do tego ma olej. benzyna owszem ale olej... hmm ciekawe. maluch z reguly wydaje rozne dziwne dzwieki

puchatku,dobrze że mnie posłuchałeś,też jeżdze na lotosie półsyntetyku (srebrny lotos),i uważam że jest jak najbardziej OK

A ja zalewam gnoja elfem competition bo mam za frajer. teraz robie remoncik + dlubanko i tez zaleje elfa. jak zalelem elfda to mis ei wycieki pokonczyly