MotoNews.pl

Fiat 125p (ML)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzis widzialem DF, Z TYLU MIAL 125P (ML)
Co to byly za wersje.
Wiem ze byly (ME), Ale (ML) nie widzialem wczesniej.
(ME) To byla wersja na polonezie , 14 lat temu taka mialem.

O tym już na 100% było na Forum. Wersja ME to wersja z silnikiem Poldka AB. A wersja ML jest chyba starsza od ME i oznacza auto z bogatszym wyposażeniem... Chyba, że coś pokręciłem, gdyż nie jestem ekspertem w przypadku Kantów.

ME - oznaczenie wszystkich późniejszych 125p z silnikami Poldka-AA,AB,CB z elektronicznym zapłonem
ML - wcześniejsze roczniki,zazwyczaj silnik AB,bogatsze wyposażenie,zapłon zazwyczaj elektronik

Dzieki wszystkim .
Znalazlem w histori DF, juz wszystko wiem.
Pozdrawiam....

Cytat:

ME - oznaczenie wszystkich późniejszych 125p z silnikami Poldka-AA,AB,CB z elektronicznym zapłonem

ML - wcześniejsze roczniki,zazwyczaj silnik AB,bogatsze wyposażenie,zapłon zazwyczaj elektronik

Pierwsza czesc OK

Druga niestety pudlo: silniki AA, zaplon klasyczny.

Pozdrowka
Adamus

Mój tata miał DF-a z 1983 roku z tym ,że w 85 byl z tylu puknięty
i miał nałożoną nalepke ML.I teraz mam pytanko czy były wtedy fiaciki o takim oznaczeniu??

Hm, "M" czyli silniki z poloneza były chiba dopiero od 1984

Cytat:
2004-06-29 20:50:22, adamus pisze:
Cytat:

Pierwsza czesc OK

Druga niestety pudlo: silniki AA, zaplon klasyczny.

Pozdrowka
Adamus

Coś się mnie telepie,że tak wyczytałem,ale trudno z Tobą polemizować w tym temacie
Pisałem z pamięci,a skleroza nie boli
Dzięki za sprostowanie.

Cytat:
2004-06-29 22:38:18, wioorek pisze:
Hm, "M" czyli silniki z poloneza były chiba dopiero od 1984

Tak,silniki Poldka montowano(równolegle ze 115C) w 125p od 1984.W 1983 wprowadzono nadwozie z szerokim tunelem i skrzynkę Poloneza.Tak więc podejrzewam,że ta tabliczka nie była oryginalna.