MotoNews.pl

Duże złużycie paliwa Vectra 1.8 B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy przepływomierz powietrza może mieć wpływ na spalanie?
ilość powietrza jaką podaje to 9 litrów czy to wystarczy? nadiagnostyce serwisant powiedział ze to za mało powinno być 12 literków powietrza. inny serwis stwierdził ze jeśli sie nie zapala lampka z sliniczkiem (pomarańczowa) to jest Ok. mi zapaliła się dwa razy na krótko i to wszystko przy wyższych predkościach też jest ok około 190km/h ok.narazie robię duzo miasta wychodzi mi około 11,5l czy to norma dla vectry b 1.8 obecny przebieg 47.000km

jezeli Ci duzo pali to sprawdz sobie sonde lambda

11,5 to nie jest tak źle jak na 1,8 w mieście.
Ale przepływomierz szwankuje i się lubi zapalić kontrolka, a tech wykazał taką różnicę to ja bym pomyślał o wymianie.

Nie jest to moze i malo ale tylko gdy ta jazda jest "agresywna", nie wyobrazam sobie aby 1,8 po miescie przy spokojnej jezdzie mogl tyle palic...cos tu nie tak.
u mnie - silnik 2.0 - spalanie przy spokojnej jezdzie wychodzi tak pomiedzy 9 a 9,5l a przy bardziej stanowczej jezdzie oscyluje w granicach 10l ale nigdy nie przekracza 11l ! (sa to srednie odczyty z komp. pokladowego dla spalonego calego baku)
PZDR
Dab

W przypadku mojej (1. zuzycie waha się pomiędzy 8 a 9 litrów, głównie przy jeździe po mieście, więc prawdopodobnie u Ciebie coś jest nie tak.
PZDR

Moja niunia paliła w standardowym układzie 10...ale w takie już pogody jak teraz to do 11 dokręcałem.
Teraz to ciągam się w miarę szybko i mam przechłodzony trochę silnik, ale dmucha 9,5. Ale latem w 9 mieściła się przy normalnej dynamicznej jeździe. Oczywiście to po mieście.
Nigdy nie próbowałem bardzo spokojnej jazdy bo jakoś mi nie wychodzi zrobić tak 100km.
Raz zrobiłem test na trasie Wawa-Katowice i na Aral 98 w lato (temp ok.25C) no i nie chce tu ściemniać, miałem na szafie do 95 km/h. Spalanie 5,5l w dwie osoby!!!!!
Ale jak wracałem już normalnie szybkościowo i dynamicznie to wyszło 7.
Ale jak ganiam firmową vectra 1,8 to zawsze skopci 11-12l.W lato dodaje klima w zimę temperatury i tak wychodzi.

Ale jak wozisz sie spokojnie i zbytnio nie stpoisz w korkach to ...warto przebadac maszynkę bo przez przepływomierz może ten literek nadganiać.

Zgadza sie, gdy tylko chce sie jezdzic oszczednie - czytaj wolno - to ecoteki potrafia naprawde niewiele spalic. u mnie przy 90km/h pokazuje spalanie w granicach 6l, przy 120km/h lekko za 7l wychodzi, calkiem ladnie to widac jesli ma sie wskazanie na wyswietlaczu.
co tydzien jezdze do opola - calkiem calkiem autostradka (w sumie prawie 100km) i zawsze sobie mowie, dzis jade oszczedniej, i tak jade ale pierwsze kilka kilometrow...no taka bryczka po prostu nie da sie jezdzic oszczednie po dobrej trasie...
PZDR
Dab

Chyba nie masz co wpadać w panikę. Moja poprzednia pani Vectra B 1,6 16V paliła 10-11 w mieście. Raczej nie jeżdżę spokojnie.

pozdro
3

Jak na Piotrków Tryb. to nawet na miasto pali zdecydowanie za dużo. Chyba że macie tam takie korki jak w W-wie np. jak w okolicy Dw.Zachodniego. Moja 2.0l pali średnio 9- 9.5 l przy jeździe mieszanej - troche Warszawy i okolice.