Słaba klima!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich!!
Nie wiem albo mi się wydaję albo mi klima coś słabo chłodzi . Powietrze lecące z kratek nie jest chyba aż tak bardzo zimne jak kiedyś. Zaznaczam, że klima jest w 100% nabita, skraplacz nowy, kompresor ma dobrą kompresję i na dodatek prtzewody z filtra do bakiny owinięte otuliną w celu mniejszej utraty zimna. Mechanik od klimy mówi, że wszystko jest OK, ale wiem, że kiedyś lepiej chłodził. Mówi, że ewentualnie może być już filter trochę zapchany, ale nie jest pewien. Jak myślicie co to może być???

Czy może to być wina filtra???

Mogę walnąć bzdurę... Ale zapytam, jaki filtr ?

Cytat:
2004-07-01 23:18:23, Zoltar pisze:
Mogę walnąć bzdurę... Ale zapytam, jaki filtr ?

Też chciałem o to zapytać ,ale myślałem ,że się zbłaźnię

w espero nie ma filtra. oszczędność

Zapewne chodzi o osuszacz, zwany często filtrem osuszaczem bądź filtrem odwadniaczem. Ten filtr wystarcza na całe życie samochodu i raczej sam się nie psuje
Jeżeli jesteś pewny że ukad jest szczelny a powierzchnia skraplacza czysta, to być może nabili ci za dużo czynnika do układu. Występuje wtedy za wysokie ciśnienie odparowania czynnika co powoduje mniejsze odbieranie ciepła z powierzchni parowacza. Mówiąc prościej-jeżeli przy prawiłowej il. czynnika temp. na pow. parowacza wynosi np. -10C to przy przy zbyt dużej il. czynnika w układzie temp. w par. wyniesie np.-5C, a odwrotnie przy zbyt małej il. czynnika.

ten filtr o ktorym mowisz to ta banka srebrna kolo aku jak sie domyslam.. osuszacz.! sprawa jest tak jesli on zlapie wilgoć np: jak bedziesz miał jakiś czas nienabitą klime i bedzie do niego wlatywać zwykłe powietrze to faktycznie szlak go trafi.. jak można to sprawdzić a no włacz klime i chwyć go ręką powinien dosyć szybko robić się zimny oraz przewód za nim biegnący do wnętrza jeśli tak nie jest to faktycznie może być przytkany...

innych przyczyn raczje niewidzie...