MotoNews.pl

Tarcze Hamulcowe do Astry

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Mam male pytanko. Jestem na etapie szukania tarcz hamulcowych wentylowanych do Astry I. W sklepie zaproponowano mi tarcze firmy ATM Mikoda po 99,-pln za sztuke. Moje pytanie brzmi, czy ktos z Was zna ta firme i jaka ma o niej opinie. Ze wzgledu na atrakcyjna cene zamierzam je kupic, jednak z drugiej strony zastanawiam sie nad ich trwaloscia, skoro sa tak tanie.

Osobiście nie znam tych tacz - także sie nie wypowiadam
Mam dla ciebie inną alternatywę - markowe i napewno sprawdzone - Brembo (model 09.5148.20) za 115plnów
Sklep internetowy www.sklepmoto.pl

Pozdro
arljazz

Dzieki za namiar i pomoc. Rozejrze sie po sklepach, moze beda mieli to na miejscu.

Nie oszczędzaj na tarczach!!! Od tego elementu często zależy twoje życie! Proponuje Brembo max. Niewiele droższe a sporo lepsze.

Niewiele drozsze, to znaczy ile? Mozesz mi podac jakis namiar na sklep w W-wie, gdzie je dostane?

Cytat:
2004-07-05 15:16:40, LeonLeszek pisze:
Nie oszczędzaj na tarczach!!! Od tego elementu często zależy twoje życie! Proponuje Brembo max. Niewiele droższe a sporo lepsze.

Leon, a ile one kosztują

Arapaho - jkies 6 tyg. wstecz wymienialem tarcze na Brembo i za komplet (na przod) w Intercar`sie zaplacilem jakies 270 pln - niewiele, a warto...

GT ale to za zwykłe a nie MAX, maxy to za sztukę coś kole 240

pozdro

Cena za komplet na przód to ok. 300pln A dostaniesz je nawet w norauto!!!

BREMBO max są rewelacyjne... nacinane, termicznie obrabiane - nie ma bata żeby się skrzywiły
zaś zwykłe - hmmm... zdarzaly się wtopy, ale ciągle uważam że to dobre tarcze
i racja - ok 300 plz trzeba wywalić za wentyle do Astry (MAX)

Hmm
Moim zdaniem jest tutaj kilka pytań które trzeba postawić:
- czy do w miarę normalnej jazdy bez zbytnich szaleństw są potrzebne MAXy nacinane
- czy warto wydać 210 za jedną sztuke MAX, jak można mieć za 230 dwie sztuki NORMALNE (cały czas pisze o Brembo, ceny z www.sklepmoto.pl)
- z tego co wiem tarcze nacinane szybciej zużywają klocki hamulcowe

pozdro
arljazz

No wlasnie... dolaczam sie do pytania... Z racji, ze jestem posiadaczem Opla dopiero od miesiaca, mam bardzo mala wiedze na ten temat i bardzo licze na konkretne wypowiedzi kolegow. Dzis na domiar zlego skonczyly mi sie klocki na tylniej osi. Po krotkiej inspekcji stwierdzilem, ze tarczo-bebny rowniez nadaja sie do wymiany. w zwiazku z tym, czy ktos moglby mi konkretnie powiedziec, gdzie (w okolicach W-wy), co i za ile kupic. Chodzi mi o konkretne szczegoly. Jestem w tym temacie zielony, a musze wymienic wszystkie tarcze a zarazem i klocki. Juz wiem, ze na przod mam szukac Brembo. Pytanie teraz, czy Max, czy zwykle. Bez wzgledu na odpowiedz, powiedzcie, gdzie mam to kupic. Sklepy internetowe na razie nie wchodza w gre. Do tego, jakie klocki polecacie? No i co mam kupic i gdzie na tyl (przypomne, ze sa tarczo-bebny)?
Licze, na Wasza pomoc...

Mnie rowniez na dniach to czeka - przod - tarcze i klocki - na tyl nie zagladam bo nie chce mi sie bebnow sciagac - a moze to strach przed tym co tam zobacze - musze sie wybrac do mnie na miasto to napisze ile u mnie kosztuja tarcze brembo zwykle oczywiscie bo na max'y mnie raczej teraz nie stac

arljazz:
oczywiście że jak ktoś jeździ normalnie, to po co mu nacinane... zwykłe też są OK. Jak ktoś ma styl jazdy dynamiczny - nacinane w ogólnej opinii uzytkowników i sprzedawców są trwalsze, mniej podatne na wykrzywianie itd...
Ja (zwykłe, nie wentylowane) następne tarcze tak na próbę założę sobie BREMBO MAX - bo NIE są wentylowane, i są kilkanaście złotych droższe od zwykłych, kosztuja jakieś 160plz za komplet - więc zobaczę jak to z nimi jest. Ale jeszcze nie teraz - na razie nie muszę.
Jak bym miał wentylowane (droższe, acz cena jaką podajesz 420plz/kpl raczej nie jest konkurencyjna - delikatnie mówiąc ) - już bym się zastanowił i raczej bym temat odpuścił...
ale 20 czy 30,- różnicy w moim przypadku to dość mało, a jaka frajda
Co do szybszego ścierania się klocków - nie spotkałem się z taką opinią... może ktoś miał taką sytuację, że np. zalożył PIERWSZY raz klocki danej firmy do sportowych tarcz - i zauważył że szybciej sie zużyły... ale to może być taki urok klocka danej firmy, są klocki w opinii użytkowników szybciej i wolniej sie zużywające... i dla jednych szybsze zużycie będzie plusem ("lepiej że się klocek skończył niż zjechał tarczę") a dla innych minusem ("ale gówno, zronbiłem na nich 20tkm")
WSZYSTKIM NIE DOGODZISZ

Komplet tarczobębnów na tył kosztuje 250 pln. w Norauto. Mowa o Brembo, ale zwykłych nacinanych nie robią. Co do klocków. Do sportowych tarcz potrzebne są odpowiednie klocki(odpowiednia twardość)

Moim zdaniem jest tak jak napisał LeonLeszek do sportowych tarcz (na przykład Brembo MAX) trzeba też sportowe klocki a nie zwykłe "cywilne" a takie klocki to tez nie wydatek 100 tylko 300
złotych
Czyli reasumując cywilny kompet to tarcze 230 + klocki 100 = 330
a sportowy 400 + 300 = 700
a to jest już 400 róznicy

Jak dla nie za dużo, aczkolwiek myślałem o tym kiedyś bo hamulce moim zdaniem to podstawa

pozdro
arljazz

No wiec bylem w Norauto, dowiedziec sie o koszty. Tarcze Brembo zwykle: 145,-pln/szt. , klocki Brembo: 150,-pln/kmpl. , wymiana wszystkiego: 65,-pln. Tak wiec calkowity koszt wymiany w moim przypadku wyniesie mnie 505,-pln.
Dziekuje wszystkim za cenne rady, jak tylko wykoncze aktualne klocki jade na wymiane.

Tarcze Brembo Max plus klocki to koszt ok.450-550 pln Wybór nalerzy do ciebie!!!

Hmmm... to moze oni podali mi cene Brembo Max... mowiac szczerze nie pytalem, zapytalem jedynie o tarcze wentylowane do Astry 1.8... jutro tam znow podjade... ale jesli jest tak jak piszesz to kupie Maxy.

Hej. A niewiecie jakie zastosować amortyzatory na przód do Astry F-CC Si ?????