Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Arapaho Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra I C18XEL Warszawa | 2004-07-04 20:35:44 Witam,
Mam male pytanko. Jestem na etapie szukania tarcz hamulcowych wentylowanych do Astry I. W sklepie zaproponowano mi tarcze firmy ATM Mikoda po 99,-pln za sztuke. Moje pytanie brzmi, czy ktos z Was zna ta firme i jaka ma o niej opinie. Ze wzgledu na atrakcyjna cene zamierzam je kupic, jednak z drugiej strony zastanawiam sie nad ich trwaloscia, skoro sa tak tanie. |
![]() Arapaho Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra I C18XEL Warszawa | 2004-07-05 14:56:54 Dzieki za namiar i pomoc. Rozejrze sie po sklepach, moze beda mieli to na miejscu. |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2004-07-05 15:16:40 ![]() ![]() ![]() |
![]() Arapaho Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra I C18XEL Warszawa | 2004-07-05 15:35:22 Niewiele drozsze, to znaczy ile? Mozesz mi podac jakis namiar na sklep w W-wie, gdzie je dostane? |
![]() GTVoytec Pełnoprawny Klubowicz S60 T5 Southampton UK | 2004-07-05 15:45:08 Arapaho - jkies 6 tyg. wstecz wymienialem tarcze na Brembo i za komplet (na przod) w Intercar`sie zaplacilem jakies 270 pln - niewiele, a warto...
|
![]() arljazz Fiat Marea Weekend HLX Gliwice | 2004-07-05 17:21:46 GT ale to za zwykłe a nie MAX, maxy to za sztukę coś kole 240 ![]() pozdro |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2004-07-05 18:16:58 ![]() ![]() |
![]() krisb Astra Classic Poznań | 2004-07-06 16:43:27 BREMBO max są rewelacyjne... nacinane, termicznie obrabiane - nie ma bata żeby się skrzywiły ![]() zaś zwykłe - hmmm... zdarzaly się wtopy, ale ciągle uważam że to dobre tarcze ![]() i racja - ok 300 plz trzeba wywalić za wentyle do Astry (MAX) |
![]() arljazz Fiat Marea Weekend HLX Gliwice | 2004-07-06 18:43:11 Hmm
Moim zdaniem jest tutaj kilka pytań które trzeba postawić: - czy do w miarę normalnej jazdy bez zbytnich szaleństw są potrzebne MAXy nacinane - czy warto wydać 210 za jedną sztuke MAX, jak można mieć za 230 dwie sztuki NORMALNE (cały czas pisze o Brembo, ceny z www.sklepmoto.pl) - z tego co wiem tarcze nacinane szybciej zużywają klocki hamulcowe pozdro arljazz |
![]() Arapaho Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra I C18XEL Warszawa | 2004-07-07 01:09:02 No wlasnie... dolaczam sie do pytania... Z racji, ze jestem posiadaczem Opla dopiero od miesiaca, mam bardzo mala wiedze na ten temat i bardzo licze na konkretne wypowiedzi kolegow. Dzis na domiar zlego skonczyly mi sie klocki na tylniej osi. Po krotkiej inspekcji stwierdzilem, ze tarczo-bebny rowniez nadaja sie do wymiany. w zwiazku z tym, czy ktos moglby mi konkretnie powiedziec, gdzie (w okolicach W-wy), co i za ile kupic. Chodzi mi o konkretne szczegoly. Jestem w tym temacie zielony, a musze wymienic wszystkie tarcze a zarazem i klocki. Juz wiem, ze na przod mam szukac Brembo. Pytanie teraz, czy Max, czy zwykle. Bez wzgledu na odpowiedz, powiedzcie, gdzie mam to kupic. Sklepy internetowe na razie nie wchodza w gre. Do tego, jakie klocki polecacie? No i co mam kupic i gdzie na tyl (przypomne, ze sa tarczo-bebny)?
Licze, na Wasza pomoc... |
![]() bolciu Forumowicz Omega B 2,5 TD szczecinek | 2004-07-07 07:46:49 Mnie rowniez na dniach to czeka - przod - tarcze i klocki - na tyl nie zagladam bo nie chce mi sie bebnow sciagac - a moze to strach przed tym co tam zobacze ![]() ![]() |
![]() krisb Astra Classic Poznań | 2004-07-07 15:26:00 arljazz:
oczywiście że jak ktoś jeździ normalnie, to po co mu nacinane... zwykłe też są OK. Jak ktoś ma styl jazdy dynamiczny - nacinane w ogólnej opinii uzytkowników i sprzedawców są trwalsze, mniej podatne na wykrzywianie itd... Ja (zwykłe, nie wentylowane) następne tarcze tak na próbę założę sobie BREMBO MAX - bo NIE są wentylowane, i są kilkanaście złotych droższe od zwykłych, kosztuja jakieś 160plz za komplet - więc zobaczę jak to z nimi jest. Ale jeszcze nie teraz - na razie nie muszę. Jak bym miał wentylowane (droższe, acz cena jaką podajesz 420plz/kpl raczej nie jest konkurencyjna - delikatnie mówiąc ![]() ale 20 czy 30,- różnicy w moim przypadku to dość mało, a jaka frajda ![]() Co do szybszego ścierania się klocków - nie spotkałem się z taką opinią... może ktoś miał taką sytuację, że np. zalożył PIERWSZY raz klocki danej firmy do sportowych tarcz - i zauważył że szybciej sie zużyły... ale to może być taki urok klocka danej firmy, są klocki w opinii użytkowników szybciej i wolniej sie zużywające... i dla jednych szybsze zużycie będzie plusem ("lepiej że się klocek skończył niż zjechał tarczę") a dla innych minusem ("ale gówno, zronbiłem na nich 20tkm") WSZYSTKIM NIE DOGODZISZ ![]() |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2004-07-07 23:22:25 ![]() ![]() ![]() |
![]() arljazz Fiat Marea Weekend HLX Gliwice | 2004-07-08 08:44:59 Moim zdaniem jest tak jak napisał LeonLeszek do sportowych tarcz (na przykład Brembo MAX) trzeba też sportowe klocki a nie zwykłe "cywilne" a takie klocki to tez nie wydatek 100 tylko 300
złotych Czyli reasumując cywilny kompet to tarcze 230 + klocki 100 = 330 a sportowy 400 + 300 = 700 a to jest już 400 róznicy Jak dla nie za dużo, aczkolwiek myślałem o tym kiedyś bo hamulce moim zdaniem to podstawa ![]() pozdro arljazz |
![]() Arapaho Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra I C18XEL Warszawa | 2004-07-11 21:52:15 No wiec bylem w Norauto, dowiedziec sie o koszty. Tarcze Brembo zwykle: 145,-pln/szt. , klocki Brembo: 150,-pln/kmpl. , wymiana wszystkiego: 65,-pln. Tak wiec calkowity koszt wymiany w moim przypadku wyniesie mnie 505,-pln.
Dziekuje wszystkim za cenne rady, jak tylko wykoncze aktualne klocki jade na wymiane. |
![]() LeonLeszek Pełnoprawny Klubowicz Zafira OPC Piaseczno | 2004-07-11 23:06:30 ![]() ![]() ![]() |
![]() Arapaho Pełnoprawny Klubowicz Opel Astra I C18XEL Warszawa | 2004-07-12 00:58:14 Hmmm... to moze oni podali mi cene Brembo Max... mowiac szczerze nie pytalem, zapytalem jedynie o tarcze wentylowane do Astry 1.8... jutro tam znow podjade... ale jesli jest tak jak piszesz to kupie Maxy. |
![]() Ku_BeK Astra F Si + LPG Skarżysko-Kamienna | 2004-07-13 08:56:55 Hej. A niewiecie jakie zastosować amortyzatory na przód do Astry F-CC Si ????? ![]() |