Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rw12 MV6 lodz | 2004-07-05 22:00:12 witam, mam ten sam problem ale u mnie sciaga na lewo. czy ustawienie geometrii kol pomoze czy to jest inna przyczyna tego? |
![]() Maciey BMW 730i Słupsk | 2004-07-05 23:29:53 mnie ostrosciowo sciaga w prawo. zeby jechac prosto to musze kierownice niezle w lewo wychylic... dodam ze oponek nie scina absolutnie!
wiec tak sobie pomyslalem ze moze kolo kierownicy krzywo ustawione ? i sie silowac trzeba z jakimis sprezynkami zeby autko prosto jechalo? jest taka mozliwosc w ogole? |
![]() kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2004-07-06 00:11:46 U mnie było to samo... Przed zbierznoścą ściągało wlewo, myslę sobie źle, pojechałem na w/w 1,2,3, i teraz ściąga w prawo...
Jaki z tego wniosek? Mam dwuślada czy co? ![]() |
![]() dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-07-06 00:17:51 z tym ściąganiem to mało dobrze chyba
koło kierownicy nie ma prawa powodować ściągania bez względu na jego ustawienie geometria to chyba musiałaby być rozjechana w sposób "wizualny" aby powodować ściąganie u mnie po wymianie silnika rama na której jest on mocowany została krzywo przykręcona do nadwozia (do niej są też przykręcone wahacze) co spowodowało "nieprostopadłe" ustawienie przedniej osi względem wzdłużnej osi samochodu i ten fakt też nie powodował ściągania. Mało tego: po wymianie amortyzatorów, drążków kierowniczych, swożni zwrotnicy i tym podobnych gadżetów nie ustawiałem geometrii a przy 200 można puścić kierownicę bez najmniejszych obaw... jedynie mała ilość powietrza w jednym z przednich kół, mocny boczny wiatr, koleiny bądź zapieczony tłoczek hamulca (co w omie się chyba nie zdarza) mogą powodować ściąganie nie mówię tu o totalnie popieprzonej geometrii (na przykład po dzwonie) bo wtedy wszystko jest możliwe. Konkludując: nie zwalajcie winy na nieprecyzyjne ustawienie geometrii bo problem może tkwić gdzie indziej. |
![]() bast Volvo v40 kuj-pom | 2004-07-06 00:18:59 ja bym sprawdził łozyska przy sprezynach(amortyzatory -przód).Ja miałem jedno zapieczone i taki był efekt,że sciagała na lewo.Nie było to jakieś brutalne sciaganie ale zawsze. |
rw12 MV6 lodz | 2004-07-06 17:41:16 bylem u mechanika z inna sprawa niz geometria i okazalo sie, ze mam nadpeknieta lewa tylna sprzezyne (troche nizej siedzi lewy tyl). czy to moze miec wplyw, ze mi sciaga troche na lewa strone? |
kristo zielono/złoty Warszawa | 2004-07-06 18:05:11 A cisnienie w gumach sprawdzone? |
![]() bbart27 OMEGA-A/Astra Classic Będzin | 2004-07-15 11:47:17 U mnie też ściągało do niedawna w prawo.... Niby nowe amorki, sprężyny itd... No i pojechałem do zaprzyjaźnionego mechanika i wyszła banalna sprawa - gałki do wymiany...
Zrobiłem i jest praktycznie idealnie... Jak widać przyczyn może być mnóstwo |
![]() CHRISMEN OMA A 2,4i POZNAŃ-Swarzędz | 2004-07-21 12:49:05 czółkiem chłopaki ja miałem problemy ze ściąganiem również ale u mie mechanik wynalazł nieszczęsne tuleje metalowo-gumowe w wahaczach - przód - i niestety wymieniłem a po 3 miechach to samo pojechałem do serwisu i tu mnie oświecili że to mankament i niedoróbka opla, że w omegach A siadają non topa tuleje i nie ma większego sensu wymieniać bo ściąga delikatniutko tylko to w jedną to w drugą zależy jak się ustawią
narka ![]() ![]() ![]() |
![]() dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-07-21 15:09:41
no ładna ściema ![]() ![]() Z innej beczki: producentów silenblocków jest kilku więc może trafiłeś na tego co robi badziewko (nie wybieraj najtańszych) |
![]() Gozer LOB NET MEMBER MV6 Siedlce | 2004-07-27 00:59:40 U mnie tez sciagalo w prawo i to niezle ale przerzucilem kola z przodu na tyl i jak reka odjal ![]() Zawsze mozna to sprawdzic bo to nic nie kosztuje a jak nic nie da to trzeba szukac dalej. Gozer |
![]() martinez123 omega 2.0 16v Caravan chełm | 2004-07-27 08:24:57 ściągało w lewo, zamieniłem przednie i jest prawie ok |
![]() martinez123 omega 2.0 16v Caravan chełm | 2004-07-27 08:25:27 ściągało w lewo, zamieniłem przednie i jest prawie ok |
rw12 MV6 lodz | 2004-08-04 23:01:21 w lodzi w CARMANIE sprawdzenie zbieznosci kosztuje 30 zl i regulacja 30 zl. nie wiem na ile dobrze to robia moze kiedys sprawdze. robert |
kuszelas Kraków | 2004-08-06 23:45:55 własnie w poniedziałek wybieram sie na geometrię bo sciąga niemiłosiernie na prawo, ale cudów sobie nie obiecuję...! Robię to raczej dla swojej spokojności. Wziąłem Ome na "rewelacyjnych" Dębicach i bardziej tymi gumkami się martwię. Prawdopodobnie zamiana lewa - prawa, albo przód - tył usuną moją zmorę. |
![]() Nav DEADSOUL Honda CR V Szczecin | 2004-08-07 01:09:04 W poprzednim aucie mialem podobny objaw. Wystarczylo zamienic kierunek obrotu jedej przedniej opony. |