MotoNews.pl

[126] Roznice pomiedzy wersjami PL a Export

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!
Mam takowe zapytanie:
Jakie sa [byly] roznice pomiedzy Maluchami na polski rynk,a tymi na zagraniczny???Jak wygladal srodek wloskiego Fiata 126 a jego polskiego odpowiednika???Chodzi mi tu o wnetrze,wyposaznie itp....Czy ktos z Was ma jakies skany i fotki???
aha...i jeszcze to:jakie byly wizualne roznice-typu biale klosze i chromowane pierdolki...
Pozdrawiam!!!
zalaczam tez fotki swego Groszka,aby pokazac,jak odzyl po solidnym myciu i pastowaniu wczoraj i dzis

bylo:

jest:

[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2004-07-07 00:58:02 ]

[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2004-07-07 00:59:23 ]

teraz wygląda całkiem nieźle , a co do maluchów eksportowych to widziałem w jednym skale na liczniku podawaną w mph , eksportowe miały ładniejszą tapicerke na dysku mam jakies malutkie fotki jak chcesz moge podesłac .

ot: długo czekałeś na lampy z tego sklepu lampshop czy jakoś tak co dawałem linka bo zamówiłem przed tobą i już miesiąc a nic do mnie niedochodzi

Heh......ten sklep to jakas lipa.....lampe prawa mialem w piwnicy a lewa kupilem ostatnia w sklepie takim jednym fajnym co ma wszystko z lat 70.....Ma nawet zarowki "zwykle" nie halogenowe do swiatel glownych z zolta banka.....tego juz z 15 lat nie robia.....
Zamowilem tez te klosze ale nie doszly.....zadzwonilem i powiedzieli,ze nie dostali zamowienia....zenada....
co do fotek,to dwie pierwsze sa z dnia ,kiedy go kupilem,trzy nastepne z dzisiaj
....co do fotek to mozesz zapodac je jezeli masz taka mozliwosc....wszystko sie liczy....
pozdrawiam!!!

[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2004-07-07 01:04:13 ]

moj poprzedni maluch ponoc byl eksportowy(byl to '85)...ja tam w to zabardzo nie wierze...fak faktem mial jakies dziwne gadzety:licznik z kontrolka ssania oryginalna w miejscu gdzie jest normalnie kropka,korbki do szyb byly takie smieszne bo strasznie szerokie ale byl oryginalne bo mialy date "85",pojemnik na plyn do spryskiwaczy byl plastikowy czarny i mial taki ksztlat ze pasowal idealnie miedzy plastik od lampy i zboirnik do plynu hamulcowego,no i wypas:wiatrak,uchylane szyby,i jakies inne pierdoly

mph??

to tak jak u mnie

ale jakos to dziwnie pokazuje jakby mph bylo na km/h skalowane
na 3 zamykam budzik

teoretycznie 80 mph a praktycznie 80 km/h

Aha zapomnialem dodac,ze chodzi mi bardziej o lata '70 i poczatek '80!!!

Z tego co wiem to niektore eksportowe (te z kierownicą po prawej) miały ocynkowane sporo elementow....

A ja pamiętam, oglądałem kiedyś takiego malca ( to chyba była właśnie wersja exportowa) który miał taki ładny oryginalny brązowy kolor, lekko przyciemniane wszystkie szyby no i przedewszystkim otwierany, duzy brezentowy dach. Ale był fajny. Wie ktoś co to mogła być za wersja?????

ja też coś dodam mojego taty znajomy miał maluszka wersje export.......kolor zółty dach brezentowy otwierany, chrom zderzaki i na co akurat zwróciłem najwiekszą uwage takie plastiki które przymocowane były z przodu na zderzaku(chromowanym ), plastiki wyglądały podobnie jak te z fl ale tylnie już za dzrwaimi lecz to nie było to samo moze gdzieś znajde fotke to wkleje

POzdrawiam - Piotrek

Cytat:
ładny oryginalny brązowy kolor, lekko przyciemniane wszystkie szyby no i przedewszystkim otwierany, duzy brezentowy dach

to byla pewnie wersja "Brown", mialy one jeszcze swiatla "bambino" i plastikowe zderzaki....oprocz tego byly jeszcze "Red" i granatowo-sliwkowe,ale nazwy nie pamietam....
Hmmmm....a jak z wersjami wloskimi z lat 1972-1977???Klapa bambino, zderzaki chrom i srodek piaskowy???Pytam,bo chce tak zrobic mojego Lamucha,aby jak najbardziej przypominal exportowa wersje klasyka z lat 70...bo dziurki w blotniki na znaczek "Licencja Fiat" mam,ale znaczek ktos zaj.............

Pamiętam jak taki troche młodszy byłem to do mojego wujka przyjechał gościu malcem.. był brązowego koloru, miał brazowe szybki, miał licznik w milach i... ....miał kierownice po prawej stronie.. hehe.. ale chciałbym go teraz zobaczyc

kilka razy na zlomie widzialem maluchy z chromowanymi zderzaczkami i normalna podsufitka a nie szmata przyklejona na dach od wewnatrz. podsufitka byla biala, perforowana i obejmowala takze slupki przednie i tylne. Wygladalo to slicznie.

Kosa takie podsufitki były robione w Polase przez "prywaciazy" także nie koniecznie musiala to byc jakas specialna wersja.

Cytat:
hehe.. ale chciałbym go teraz zobaczyc

Nie chcial byś, goliłem się nim w zeszłym tygodniu
Blachy z malca są za słabe na żyletki

niewiem czy ci coś to pomoże ale tu jest katalog o klasyku KLIK

Cytat:
2004-07-07 14:33:22, Jesion128 pisze:
Kosa takie podsufitki były robione w Polase przez "prywaciazy" także nie koniecznie musiala to byc jakas specialna wersja.

wiesz, ja sie tam na pierdach nie znam dzis widzialem taka podsufitke (troche brudna i z pogietymi pretami mocujacymi) i nie byla perforowana. ale mimo to wyglada moim zdaniem duzo lepiej niz ta wykladzina przyklejona do dachu...

Miałem takiego - wersja eksportowa. Nazywał się "Personal 4". W odróżnieniu od ówczesnego standardu posiadał:
1. Wzmocniony układ hamulcowy (to było w czasach gdy królowały jeszcze wersje z szerokim rozstawem śrub na koła)
2. Plastikowe zderzaki, z przodu były dodatkowe nakładki na końcach zachodzące na błotnik, oraz szerokie plastikowe listwy na drzwiach - na wzór zderzaków.
3. Tapicerka z materiału - jasno beżowa - wszystko łącznie z podłogą i deską.
4. Kontrolka ręcznego + poziom płynu hamulcowego.
5. Silnik 600 z kwadratową głowicą i włoskim osprzętem.
6. Podsufitka - podobna do tych robionych przez rzemiosło.
7. Gruba kierownica.
8. Kieszeń przed nogami pasażera (teraz to jest standard)
Więcej nie pamiętam. Cena też była kosmiczna.
ps.
jeszcze jedno - uchylne tylne szyby - tylko zaczepy były w innym miejscu.

[ wiadomość edytowana przez: X-man dnia 2004-07-08 20:09:27 ]

Cytat:
2004-07-07 15:00:31, Proiss pisze:
niewiem czy ci coś to pomoże ale tu jest katalog o klasyku KLIK

Bardzo fajna stronka !!!! Godna UWAGI

Co do maluszka to taki podobny do EXPORTOWEGO stoi kolomnie
Kolor brazowy
chyba cos kolo 76-79rok
Chromy z nakladkami na koncach zderzakow (guma)
Odbojniki na zderzakach (guma)
Szeroka listwa na srodku na drzwiach (nie tak jak w FL na dole)
Klin chromowany na szybach
Duzy rozstaw srob

(niestety ten nie ma chrom lusterek)

Aha stoi kolo mnie tyz jeszcze jeden:

kolor pomaranczowyy (ale chyba przemalowany)
chyba cos kolo 80/85rok
i co mi sie w nim podoba to wszysstkie szybki o odcieniu brazowym, bardzo fajnie to wyglada!!

POZDRAWIAM

co do podsufitek to posiadam taka w stanie idealnym
ojciec mi powiedzial ze to dziadek ją zamówił u fachowca ale wyglada na fabryke chociaz ja tam nie wiem... w kazdym razie jest wypas ostry w porownaniu to wykladziny moze niedlugo załącze jakies zdjecia ale to chyba po remoncie i dopucowaniu autka na TIP TOP...
niedługo klapa BAMBINO i kupa oryginalnych czesci z malucha z roku 1975
No i tak dlugo oczekiwane i słynne z tego co słyszałem polerowane alu felgi
Ale narazie czeka mnie kupa roboty z zawieszeniem i blacharką więc badzcie cierpliwi Ale maluch bedzie powalał...