MotoNews.pl

Peknieta szyba

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
By to szlag trafil!! Wsiadam dzisiaj do poniacza patrze przez przednia szybe, a ona peknieta!!! Peknieta na wylot. Byl taki malutki odprysk na szybie i dzisiaj polecialo dalej. Wkurzylem sie niesamowicie, bo za dwa tygodnie wyjezdzam do Szwecji a tu takie walki wychodza. Boje sie ze bedzie pekac dalej, a na nowa szybe teraz mnie nie stac. Wogole nie planowalem tego. Nie jest to duze pekniecie, ale niestety na wylot. Macie moze jakies doswiadczenia z podobnym problemem. Wogole to sie boje zeby mi na granicy nie wybrzydzali, albo niebiescy. Potrzebuje jakiejs rady, bo troche zglupialem. Gdybym nie jechal tak daleko, to bym sie nie przejmowal, ale jak mi w Szwecji walnie ta szyba to kila.

Pozdrawiam i z gory dzieki!

Jka świeże pęknięcie to warto nawiercić i zakeić. Przynajmniej na jakiś czas pomoże. Poszukaj w regionalnych gazetach motoryzacyjnych , często trafiają się ogłoszenia o takich usłługach. Naprawa jest szybka ale nie zawsze skuteczna. I za naprawę trzeba zapłacić a nowa szyba kosztuje około 250zł.
pzdr

Dzieki Bolls! Wlasnie wrocilem z zakladu gdzie sie tym zajmuja, ale u mnie niestety pekniecie jest zbyt duze. Nowa szyba wraz z montazem 300 zl mnie wyniesie. Jak pech to pech. W sumie lepiej ze teraz pekla niz w Szwecji mialaby sie rozsypac mi na czolo.
Pozdrawiam

Powiem tak: zawsze jestem za tym by wydać np. 300zł na rzecz nową niż 150 na naprawę. Z moich doświadczeń jest to tańsza opcja.
pzdr

Jasne Bolls. Ja tez jestem za tym, bo przynajmniej nie bede sie stresowal czy peknie dalej czy nie peknie, czy dostane mandat czy nie. Tylko ze wkurza mnie to ze w momencie kiedy czlowiek zaciska pasek zeby tylko ostatnie zlotowki oszczedzic na wyjazd, zdarzaja sie takie nieprzewidziane wydatki. Ale na to nie ma niestety wplywu, takie zycie.
Pozdrawiam

jeśli wielkość pęknięcia nie przekracza wielkością monety 5 zł jest sznasa to naprawić

No niestety Wielkosc pekniecia przekracza nawet banknot 200 zl Ale jest szansa ze cos zaoszczedze. Dzis znalazlem na Allegro goscia ktory sprzedaje poniacza na czesci. Ma m.in. przednia szybe, dzwonilem do niego i chyba kupie. Jeszcze tylko sprawdze na szrocie czy czegos sie nie trafi.
Pozdrawiam

Dodano:

Z naprawy zrezygnowalem, bo zaden zaklad by mi tego raczej nie zrobil, pekniecie jest za dlugie wiec kupuje cala szybe. Teraz tylko kwestia czy nowa czy uzywana, bo nowa tak jak pisalem kosztuje 300 z zalozeniem a trafilem uzywana juz wymontowana za grosze. Uzywana chyba tez mi zaloza. Jutro podjade jeszcze raz do tego zakladu i spytam czy sie podejma i w razie przychylnosci kupie.

[ wiadomość edytowana przez: Trzewik dnia 2004-07-08 22:42:13 ]

Tak z tym że możesz naruszyć spoistość szyby i przy wypełnianiu tego żywicą (czy czym to robia) może ci szyba pójśc w mak (no nie przednia bo one tak nie robią ale nieważne).

Także tak jak Bolls powiedział i moja rada wymień. Biedny płaci dwa razy. Sam mówisz że jedziesz i to widać że daleko więc auto powinno być przygotowane na 100% do jazdy. Tylko znajdź zakłąd który robi to dobrze bo to też jest sztuka zmaocować przednią szybę.

Kurczę - nie straszcie mnie - ja też w accencie mam pękniętą przednią szybkę a jadę za 2 tyg do Chorwacji. Pęknięcie na pół dłoni w górnym kącie szyby od strony pasażera. Mozna się do niego przyczepić ? - acha no i nie jest na wylot - tylko od zewnątrz czuć palcem.

jest taka firma jak Autoglass JAAN oni sie zajmuja szybkami.. ale nie wiem jakie maja ceny

Przyczepic sie wlasnie moga, zarowno drogowka jak i na przegladzie diagnosta. Tyle ze w Twoim wypadku to raczej nie grozi z tego co piszesz takim niechybnym dalszym pekaniem i nie rzuca sie pewnie w oczy. U mnie pekniecie jest duze na 1/3 wys szyby. Ryzyko zawsze jest, dlatego ja wole wymienic te szybe i jechac spokojnie, niz swiecic oczami przy kontroli, a juz zwlaszcza za granica, bo tam kary pewnie jeszcze wieksze.
Ty decydujesz co dalej.
Pozdrawiam!

już zdecydowałem - jako że jest to w nsmamym narożniku to przykleję tam słoneczko ... albo HTG - tak do czasu wymiany

Cytat:
2004-07-09 13:10:36, reggie pisze:
już zdecydowałem - jako że jest to w nsmamym narożniku to przykleję tam słoneczko ... albo HTG - tak do czasu wymiany

salomonowe wyjście

No jasne. Ja juz zamowilem szybe nowa jednak, bo ta uzywana okazala sie bardzo porysowana od pior wycieraczek. W srode mi zamontuja.

Pozdrawiam

Tak z ciekawości dlaczego dopiero w środę, przecież JAAN ma ją dostępną od ręki (sprawdziłem w necie). A to największa firma handlująca tym asortymentem.
pzdr

Z prostej przyczyny. Nie robie tego u JAANA Mam teraz wakacje i wypoczywam u rodziny pod Lodzia wiec nie mam zbyt duzego wyboru, ale zaklad profesjonalny tylko ze szyby sa na zamowienie.

Pozdrawiam

Dzis w koncu wstawili mi te szybe. Zaplacilem rowne 300 zl z montazem, ale niestety nie jestem w pelni zadowolone. Po pierwsze to wszystkie szyby mialem lacznie z przednia fabrycznie przyciemniane (standartowo oczywiscie nie ze ciemne ), a ta wstawiona teraz jest blekitna Po drugie to nie podoba mi sie wykonanie. Jak na moje oko to nie jest to zbyt profesjonalna robota, bo uszczelki teraz dziwnie odstaja od szyby, a tak chyba ni epowinno byc. Nie pamietam juz jak bylo wczesniej, ale wydaje mi sie ze szyba byla tak wlozona w uszczelke ze nic nei odstawalo i bylo elegancko, a teraz to jakas taka lipa. No nic jest jak jest, trudno.

Pozdrawiam

Jeżeli masz jakiekolwiek ale to przecież możesz z reklamacją jechać.

No niby tak, ale musze podpatrzec w jakims poniaczu jak to ma wygladac, bo ja nie zwrocilem w swoim uwagi na to przed wymiana. A tak szczerze mowiac to nie cierpie tego calego zabiegania o reklamacje. spojrze na to jutro spokojniejszym okiem bo dzisiaj jakis rozdrazniony juz jestem tak ogolnie.

Pozdrawiam

Ja mam tak jeżeli chodzi o auto że jeżeli po odbiorze coś mi wyraźnie nie pasuje tzn że robota nie jest zrobiona w porządku i musze reklamować. Obejrzyj to jak najszybciej.