2.0 dohc w polonezie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

wiem ze temat pewnie byl juz setki razy poruszany , ale... mam poldka 1.6 gli wtrysk bez katalizatora rok95 . chcialbym uzyskac informacje nt swapu silnika na 2.0 . prosze naprowadzcie mnie na jakis temat starszy o tym jesli taki byl ( zreszta zaraz zabieram sie za szukanie ) albo napiszcie mi tu . najbardziej interesuje mnie co nalezy wymienic konkretnie w moim przypadku .z gory dzieki za pomoc .

pozdrawiam wszystkich

Na temat Poldków to chyba więcej będą wiedzieć na forum FSOAK, bo o ile mi wiadomo u nas nikt poldka nie posiaduje a tam jest kilka SWAP'niętych . Dział >> ŚWIAT DOHC <<. Opis przełożenia takiego silnika (artykuł, a nawet dwa) jest na stronie >> FSOAK <<.
Przekładka dohca (do DF'a, ale to podobne ) jest też opisana na stronie >> FIAT&FURIOUS <<.
Poza tym sporo już na ten temat było napisane. Najpierw się szuka, potem się pisze - to tak na przyszłość .

Cytat:
2004-07-08 22:46:44, c330m pisze:
najbardziej interesuje mnie co nalezy wymienic konkretnie w moim przypadku

najprosciej (choc nie tak latwo trafic) kupic zgnietego poldka 2,0 SLE i wydlubac silnik z plytka miska olejowa i skrzynia, i zamontowac do swojego, nie bedziesz musial usuwac oslony miski i wszystko ladnie spasuje, tyle ze w takim poldku jest zwykla skrzynia FSO z dzwonem pozwalajacym polaczenie jej z silnikiem 2,0 (taki dzwon bede mial ) nie jst do za dobre rozwiazanie ale do normalnej jazdy sie nada.

mozna tez poszukac rozlatujacej sie argenty i wykorzystac z niej silnik skrzynie i most (sa osoby specjalisujace sie w przerobce mocowan, trzeba pytac na fsoak) i wtedy mozna sobie szalec do woli o ile sie cos w budzie nie urwie

A jeszcze lepiej to kupic 132 lub argente w srednim stanie zrobic elegancko i cieszyc sie luksusem

no ja akurat jestem maniakiem budy poloneza i innej nie chce , pozdr