Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ulik87 900tka Nałęczów | 2004-07-09 10:59:51 jak w temacie...czyli...czy jest wymog prawny dot. obowiazku posiadania zderzakow np. w 126p??? |
![]() Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2004-07-09 11:03:42 ogólnie....trzeba mieć!!!!!!1
P.S. Był już taki temat. |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-07-09 11:28:08 Ogólnie to było juz multum tematów.
Były opisy 126 bez zderzaków , kilak oduzych fiatach bez zderzakach , nawet jeden przypadkowo o ładzie...... Był tez temat o zabaraniu dowodu przez zderzaki gdzie przez 4 strony pare osób sie kłóciło podajac warunki prawne...... dla posiadania zderzaków. Poszukaj. |
![]() Zuraw Byl 126p 1.2MPI Wawa | 2004-07-09 11:40:02 Pojazd musi byc wyposazony w zderzaki, jelsi istnieje realne zagrozenie, ze inny pojazd moze pod niego wjechac... I tyle. |
ulik87 900tka Nałęczów | 2004-07-09 11:46:14 no ale maluch jest takim pojazdem, ze pod niego moze wjechac jedynie...resorak...albo rower 3-kolowy...ok sorki...poszukam... |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-07-09 11:59:31 Panowie. Sprawa wg przepisów wygląda tak: pojazd mechaniczny jest homologowany razem ze zderzakami i jeżeli takie zderzaki się z niego zdejmie to po prostu pojazd wg przepisów traci homologację. Jak miałem w swoimi poldku zrobiony zderzak taki jak na fotce, to miałem duże problemy na przeglądach. Miśki się nie czepiały bo im się taki wynalazek podobał ![]() ![]() |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-09 12:26:34 piekna robota,
tylko ta tablica rejestracyjna psuje linie ![]() |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-07-09 12:34:47 Dzięki Samael ![]() ![]() |
![]() Nomad F&F Sympatyk Wspomnienie po Gdańsk | 2004-07-09 13:05:18 SERU - dziwna sprawa...
JAk mi się miśki czepili o nieseryjne zderzaki to pojechałem do rzeczoznawcy w stacji wojewódzkiej diagnostycznej - tam gdzie wydaja dowody i homologacje.... I stwierdził że za zderzaki to mi mogą skoczyć ("..tam gdzie pan może pana majstra w dupe pocałować" ![]() ponieważ w przepisach są 2 warunki aby auto MUSIAŁO mieć zderzaki... 1) na wystające lub ostre krawędzie.... (dlatego w nowych autach nie można jeżdzić bez zderzaka, bo odsłaniają się wszystkie elem. konstrukcyjne) 2) prześwit (a dokładniej zwis) jest większy niż chyba 20 czy 30 cm (to co było pisane wyżej - grożba wjechania pod spód, ew. w wypadku potrącenia - wciągniecie pieszego pod auto...) Dlatego wszystkie auta terenowe mają obowiązkowe zderzaki... PS. Informacje te konsultowałem również z m.in. prawnikiem zajmującym się Prawem drogowym, oraz Komendantem Policji... |
dejta F&F Sympatyk Galant GTZ Rzeszów | 2004-07-09 13:06:49 to zalezy od wysokosci zwisu nad powierzchnia, jakie sustawy to reguluja, bylo na forum |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-07-09 13:29:28
Niestety żyjemy w takim kraju, że każdy interpretuje przepisy jak chce i jeżeli chce się dopczepic to i tak się doczepi. Ja swojego czasu wygrałem zatarg słowny z diagnostą na przeglądzie właśnie apropo homologacji, zderzaków, utraty przez pojazd homologacji, o tym, że wolno używac akcesoriów i częsci przeznaczonych i homologowanych do danego pojazdu etc.. mówiąc mu: "Panie, ten samochód jest cały w szpachli a na szpachli nie ma napisanej homologacji, że jest dopuszczona do stosowania właśnie w tym samochodzie. I co? Wycofa mi pan mój samochód z ruchu?" ![]() Na dobrą sprawę mozna stracić dowód za białe zegary, kierwonicę od malucha w polonezie/kancie i aluminiowe nakładki na pedałach. Przepisy swoje a diagności trzymają się warunków homologacyjnych w których wyraźnie jest napisane jaką kierownicę pojazd może posiadać, jakie zderzaki itp. |
![]() Nomad F&F Sympatyk Wspomnienie po Gdańsk | 2004-07-09 14:23:51
Na taką okazję mam wydrukowaną homologację FIA dla 125'ki i tam np. w pozycji "material zderzaków" jest "tworzywo sztuczne/plastik" ![]() |
![]() Jesion128 F&F Sympatyk Łódka Bols Szuflandia | 2004-07-09 16:05:17 Ale np. z tą kierownicą od malca w DF, to zależy. Bo z drugiej strony to ta kierownica ma homologacje. Jak wszystkie "sportowe" kiery, żeby mogły być sprzedawane w sklepach muszą przejść badania i uzyskać home. Także jak to jest do końca to nikt nie wie. A jak trafisz na policjanta z kompleksami, który całe życie motorowerem jeździ to ci za byle g... zabierze. I to jest w tym wszystkim najgorsze. |
![]() maskekk F&F Wolny Słuchacz :) 1,5 wwa | 2004-07-09 16:11:57 wystarczy ze niebedzie ostrych krawedzi po za obrysem auta /jak juz ktos napisal/ i sie miski nie czepia. qmpla mam diagnoste a nawet 4 kumpli ![]() |
![]() Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-07-09 18:23:34 Nie chce mi sie teraz wszystkiego czytać, zarzucam tylko liny:
zderzaki 125p w przepisach... pytanie o zderzak ciag dalszy ![]() ZDERZAK (też o zdejmowaniu) Zdjęcie zderzaków. (i nie chodzi o fotke ![]() Tyle na teraz. Wyszukiwarka rulez ![]() |
![]() vievior F&F Wolny Słuchacz :) Opel Omega A Kombi Piła | 2004-07-09 19:01:41 mi zabrali dowod za brak zderzakow;/ pytalem sie na dwoch stacjach diagonstycznych i mowili mi podobnie jak pisal seru o tych homologacjach ze jak auto wyjezdza z fabryki i jest wyposazone w zderzaki to musi je miec. Sami glinarze jak mnie zatrzymali powiedzili ze najwazniejsze zeby zderzak byl z przodu, z tylu nie jest az tak potrzebny. Wszytsko uzaleznione jest od tego jaki jest zatrzymujacy nas gliniarz ja trafilem akurat na ch..ja i nic nie daly tlumaczenia ze jest tam jakis przepis dlatego zeby miec spokoj zalozylem zderzaczki od nysy ![]() |
-SerU- F&F Sympatyk Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-07-09 19:10:28 Heh ![]() |