Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-07-09 20:51:15 Witam chciałem się zapytać o uszczelnienie skrzyni biegów. Otóż od pewnego czasu zauważyłem plamki oleju pod samochodem na wysokości skrzyni. Po zaglądnięciu pod spód okazało się że cieknie se skrzyni w miejscu gdzie wychodzi wał napędowy. Po wizycie u mechanika powiedział że trzeba ją całą rozebrać. Coś mi to nie pasowało i sprawdziłem w książce napraw jak wygląda jej budowa. Doszedłem do wniosku że jednak ( moim zdaniem) nie trzeba jej rozbierać tylko zdjąć wał. A połączenie skrzyni z wałem się sciąga i po prostu wybić stary uszczelniacz i założyć nowy a potem poskładać.
Czy ja mam rację? Czy da się tak zrobić? Może robił to ktoś i podpowiedział by mi bo rozebranie całej skrzyni to dość spory koszt |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2004-07-09 21:32:56 Mechanik ma rację i ty też, uszczelniacz be. Nie widzialem aby ktoś wymieniał uszczelniacz w nie zdjętej skrzyni, ale zawsze można spróbować ![]() |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-07-09 22:11:22 łożysko i sprzęgło założyłem nowe jakieś 10 tys.temu. To że skrzynie trzeba opuścić to się zgadzam ale gość chciał mi ją rozebrać na kawałki ![]() To jest oczywiście mój pomysł ale wolę się zapytać osó bardziej wtajemniczonych w ten temat zanim wezme się do dzieła ![]() |
![]() Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-07-12 02:14:15 Jeżeli ci to coś pomoże to w omedze B z automatem wymieniałem ostatnio dwa uszczelniacze wału, przed i za skrzynią i odbyło się poprzez wyjęcie skrzyni (bez jej rozbiórki), wyciągnięcie starych uszczelniaczy i założenie nowych, z tego co mówił mechanik obyło by się bez wymiany oleju mała dolewka do silnika i po sprawie (ja co prawda byłem zmuszony aby olej wymienić i w skrzyni i w silniku ale z innych powodów). |
Leon-Z Omega A Caravan Chorzów | 2004-07-12 11:09:03 Wymiana odbyła się bez demontowania skrzyni ![]() |
![]() doogas VW Corrado VR6 Gdynia | 2004-07-12 11:35:44 nie chce zakladac nowego tematu wiec przy okazji sie spytam..
wielki problem jest ze zmianą skrzyni automat na manual ? |
Kartos HONDA CRV Zielonka | 2004-07-12 13:16:08 Wrrrrrrrrrr . Nie no żaden, 5 min. roboty hehe
http://www.kamena.vel.pl/lob/skrzynia |
![]() doogas VW Corrado VR6 Gdynia | 2004-07-12 13:24:04
nie denerwuj sie ![]() ![]() ![]() |