| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-07-09 20:51:15 Witam chciałem się zapytać o uszczelnienie skrzyni biegów. Otóż od pewnego czasu zauważyłem plamki oleju pod samochodem na wysokości skrzyni. Po zaglądnięciu pod spód okazało się że cieknie se skrzyni w miejscu gdzie wychodzi wał napędowy. Po wizycie u mechanika powiedział że trzeba ją całą rozebrać. Coś mi to nie pasowało i sprawdziłem w książce napraw jak wygląda jej budowa. Doszedłem do wniosku że jednak ( moim zdaniem) nie trzeba jej rozbierać tylko zdjąć wał. A połączenie skrzyni z wałem się sciąga i po prostu wybić stary uszczelniacz i założyć nowy a potem poskładać.
Czy ja mam rację? Czy da się tak zrobić? Może robił to ktoś i podpowiedział by mi bo rozebranie całej skrzyni to dość spory koszt |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-07-09 21:32:56 Mechanik ma rację i ty też, uszczelniacz be. Nie widzialem aby ktoś wymieniał uszczelniacz w nie zdjętej skrzyni, ale zawsze można spróbować |
michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2004-07-09 22:11:22 łożysko i sprzęgło założyłem nowe jakieś 10 tys.temu. To że skrzynie trzeba opuścić to się zgadzam ale gość chciał mi ją rozebrać na kawałki To jest oczywiście mój pomysł ale wolę się zapytać osó bardziej wtajemniczonych w ten temat zanim wezme się do dzieła |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-07-12 02:14:15 Jeżeli ci to coś pomoże to w omedze B z automatem wymieniałem ostatnio dwa uszczelniacze wału, przed i za skrzynią i odbyło się poprzez wyjęcie skrzyni (bez jej rozbiórki), wyciągnięcie starych uszczelniaczy i założenie nowych, z tego co mówił mechanik obyło by się bez wymiany oleju mała dolewka do silnika i po sprawie (ja co prawda byłem zmuszony aby olej wymienić i w skrzyni i w silniku ale z innych powodów). |
Leon-Z Omega A Caravan Chorzów | 2004-07-12 11:09:03 Wymiana odbyła się bez demontowania skrzyni |
doogas VW Corrado VR6 Gdynia | 2004-07-12 11:35:44 nie chce zakladac nowego tematu wiec przy okazji sie spytam..
wielki problem jest ze zmianą skrzyni automat na manual ? |
Kartos HONDA CRV Zielonka | 2004-07-12 13:16:08 Wrrrrrrrrrr . Nie no żaden, 5 min. roboty hehe
http://www.kamena.vel.pl/lob/skrzynia |
doogas VW Corrado VR6 Gdynia | 2004-07-12 13:24:04
nie denerwuj sie |