Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2004-07-09 22:46:08 Czary Mary! ![]() A na mój gust...po włączeniu klimy ZNACZNIE wzrasta obciążenie silnika więc się cholera grzeje...ale cosik nie tak z układem chłodzenia...może zacina Ci się termostat???....albo mało płynu lub np. pompa wody nie chce już u Ciebie "mieszkać"?? |
![]() Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-07-09 22:52:32 Bogus ma racje moze to powodowac obciązenie silnika,ale moze tesz szfankowac elektryka-bo dziwna rzecz skoro wentylator chodzi non stop przy włączonej klimie a silnik sie grzeje ![]() ![]() |
![]() plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-07-09 23:18:09 albo przez to, że uzupełniłeś jest za dużo płynu, robi się ciśnienie i termostat ma trudności z otwarciem... ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-07-09 23:25:13 Tak się zastnawiam.... może mam brudną (oblepioną robalami) chłodnicę????
Mnie to wygląda na jakąś niewydolność układu chłodniczego. |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-07-09 23:43:42 Jeszcze jdno pytanko - czy temperatura ok. przedostatniej kreski może być niebezpieczna dla silnika, konkretnie dla uszczelki???? |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2004-07-10 00:44:37 ja mam wskaźnik jednokreskowy, więc do końca nie wiem o jaką kreseczke chodzi ![]() Odnośnie wczesniejszego posta - powiedz tylko gdzie i kiedy ![]() |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-07-10 11:25:16 Przy fabrycznym ukł. chłodzenia (tj. np. bez zmodyfikowanego termostatu) po włączeniu klimatyzacji i podaniu dodatkowego obciążenia silnikowi temperatura będzie wzrastać na 100%. Powie Wam to każdy mechanik samochodowy, oraz każdy serwis klimatyzacji.
Podczas jazdy z okresloną prędkością (np. trasa) po włączeniu klimatyzacji, wzrost temperatury spowodowany działaniem spręzarki klimatyzacji i powodowanym przez to obciążeniem, jest "niwelowany" przez sprawnie owiewany przez powietrze ukł. chłodzenia... konkretnie samą chłodnicę, tak więc poza spadkiem osiągów, temperatura nie bedzie znacząco wzrastać. Problem w przypadku Twojego autka Jacku polega na tym, że masz zamontowany cieplejszy termostat, który zaburza pracę całego ukł. a konkretnie niejako "oszukuje" czujnik temperatury płynu. Będzie to szczególnie widoczne właśnie w gorące dni, tym bardziej, jeżdząc po mieście, gdy silnik dodatkowo obciążony jest ciągłą zmianą prędkości obrotowych spowodowaną naprzemiennym ruszaniem i hamowaniem. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() brunner Megane 2ph2 grandtour Police | 2004-07-10 21:41:34
dokładnie, u mnie jednak przy załączonej klimie temperatura dość znacząco spada (o pół kreseczki) - w jezdzie miejskiej. |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2004-07-10 23:04:37
" i tu się pan mija z prawdą prawda " ![]() w espero po włączeniu klimy starują dwa wiatraki - jeden na chłodnicy, drugi na skraplaczu. Jeżeli skraplacz jest czysty to przedmuchowane przez niego powietrze działa jak drugi wentylator na chłodnicę ![]() PS ja mam cieplejszy termostat i w lato różnicy nie zauważyłem, autko jak trzymało tak trzyma połowe skali. Aha - u nas czujnik temperatury jest ZA termostatem, wiec i tak nie ma to wielkiego znaczenia ![]() |
![]() MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2004-07-11 11:33:42 U mnie temperatura silnika tez znacząco spada na klimie bo klima automatycznie załacza wiatrak na stałe na małych obrotach. Nigdy nie zdarzyło mi sie aby wskaźnik temperatury wzrósł ponad połowe na klimie, a beż klimy to normalka (w moim silniku) że wskaźnik jest na przedostatniej kresce.
Moim zdaniem możesz miec po prostu źle podłaczony wiatrak, który dmucha do przodu a nie do tyłu auta. Ponieważ normalnie Ci sie nie włacza bo chłodnica daje radę to przy klimie możesz miec poduszkę powietrzną i grzanie się silnika. Spotkałem się z takim przypadkiem u kolegi, który długo walczył z tym tematem i dopiero jedem z mechaników, który akurat był w krótkich spodenkach, poczuł że mu wali ciepłe powietrze na kolana ![]() Oby to było tylko to... A co do uszczelki to dopóki nie dochodzi do czerwonego pola to spokojnie nic nie powinno się stać.... |
Wiktor_ galant Kielce | 2004-07-11 12:58:11 a ja mam takie pytanie czy jak jest zawysoka temperatura to zaświęci się ta pomarańczowa kontrolka check engine, zdazylo mi sie cos takiego ze przy dużym obciążeniu silnika wskaźnik temperatury podniusł sie do 3/4 skali i zaswieciła sę kontrolka, zastanawiam się czy nieoszukuje mi wskaźnik temperatury i dlateg sie tak dzieje, że niby w rzeczywistości jest zawysoka temperatóra niż moge ją odczytać ze wskaźnika |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-07-11 13:06:27 Witkor miałem to samo miesiąc temu, po staniu około 3 minut w słońcu z klimą. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-07-11 17:34:49
Ja nie wiem Panowie, co Wyście sobie za samochody kupili ![]() ![]() ![]() P.S Pozwolę sobie zacytować... na swoje własne usprawiedliwienie ![]() " ... po włączeniu klimatyzacji w czasie postoju samochodu, np. w korku, może wystąpić objaw wzrostu temperatury silnika. W skrajnych przypadkach, np. przy bardzo wysokiej temperaturze powietrza, temperatura może wzrosnąć znacząco. Należy wówczas wyłączyć na chwilę ukł. klimatyzacji, co doprowadzi o obniżenia temp. silnika ...". Zaznaczam, że w Nubie podobnie jak w Espero, po włączeniu klimy załaczają się oba wentylatory ![]() Mimo to, objaw wzortu temperatury z działającym ukł. klimatyzacji wychwyciłem we wszytkich samochodach, którymi się poruszam. Wnioskuję więc, ze moje rozumowanie jest prawidowe. Naturalnie, o wzroście temperatury, moge mówić w przypadku działającej klimatyzacji i w momencie postoju samochodu ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-07-12 06:48:22 Pozwolę sobie wyrazić opinię bardzo zbliżoną do kilku poprzednich... m.in. MaćkaGT. U mnie tak samo - jak u Niego, gdy jadę na klimie to temperatura rośnie o wiele wolniej i nie osiąga takich wartości, jak podczas jazdy bez. Natomiast w "normalnych" warunkach eksploatacji (mam na mysli jazde bez klimy) temperatura waha się pomiędzy środkiem na 3/4 zakresu (czyli tą kreską ponad połową). Zdaje się, że właśnie przy 3/4 załącza się wentylator i chłodzi gdzieś tak mniej wiecej do połówki ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-07-12 08:47:20 Dzięki Panowie, trochę mnie uspokoiliście ![]() Jak będę miał chwilę, to sprawdzę , to co zasugerował Maciek (dzieki Maćku ![]() Oczywiście jeśli ktoś ma jeszcze jakieś sugestię, to z chęcią wysłucham. |