| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rogacek TOYOTA DRIVER VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2004-07-12 07:21:45 na początek odczytaj kody błędów. ustaw zapłon. |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-07-12 21:53:10 Nie pamietam gdzie,ale czytalem podobny watek w ktorym okazalo sie ze to jednak fabryczny defekt sterowania punktami zaplonu prowadzil do takiej sytuacji.Pomogla wymiana jakiegos elementu ukladu zaplonu.Podobno te modele mialy taki feler. |
serwisSJ Zgłobice | 2004-07-13 18:15:00 hmm.. dziwne, te modele nie miały tego problemu z ecu, a sprawdz jeszxcze cisnienie paliwa. No i bardzo wazna rzecz - czujnik spalania stukowego jezeli bedzie uszkodzony lub podawał złe wartosci to i tak nie bedzie zauwazony przez samodiagnoze - sprawdz rowniez jego. |
lampa Jaworzno | 2004-08-19 22:37:57 szanowny kolego przy gazie nie powinno występować spalanie stukowe skąd, twierdzenie że to spalanie stukowe jak do tego doszłeś .Osobiście proponował bym sprawdzenie ukł W/N
jego niedomagania mogą dawać podobny objaw (kąt wyprzedzenia na gazie jest około 7st do przodu) poza tym ten typ silnika ma dziure o ile sie nie mylę standartowo na 1350 z tąd winisek że jakiś geniusz przestawił kąt zapł Sprawdz powodzenia |
![]() Klos Warszawa | 2004-08-22 18:15:07 Witam,
nie jestem ekspertem, ale wtrace swoje 3 grosze Przede wszystkim pytanie jest takie - skad wiesz, ze masz do czynienia ze spalaniem stukowym ??? - jak to slusznie zauwazyl Lampa. Moim zdaniem spalanie sukowe bedzie slyszalne w calym zakresie obrotow, szczegolnie przy dodawaniu gazu. Mysle, ze dobra metoda na stwierdzenie tego jest to, by pojezdzic troche na 98 (pozatym na gazie spalanie stukowe nie powinno miec miejsca - liczba oktanowa gazu jest wyzsza (slyszalem ze gaz ma 110 oktanow)). Jesli silnik wciaz bedzie zachowywal sie w podobny sposob to oznacza, ze nie jest to problem zwiazany ze spalaniem stukowym. W mojej Corollce (HB VVT-I 2000r) jak przycisne mocno gaz to wlasnie w tym zakresie obrotow delikatnie slychac lekkie stuki z silnika - ale moim zdaniem jest to praca zaworkow ... staram sie unikac tego typu garowania. Jesli sie myle pozdrawiam |
serwisSJ Zgłobice | 2004-08-23 12:42:35 No macie racje z tym gazem Ale jezeli jest to serio spalanie stukowe to ja stawiam ze powodem tego jest nagar w komorze spalania. Byly juz takie przypadki i wtedy rowniez na gazie bedzie spalanie stukowe. |
lampa Jaworzno | 2004-09-02 20:16:36 Oj, odnoszę wrażenie że przy gazie nie powinien występować
nagar bo w czasie jego spalania nie wytrącają się gazoliny jak w przyp.paliw ciekłych.poza tym odnoszę wrażenie że szczególnie butan ma właściwiści myjące a właściwie wiążące związki węgla. |
genncar Carina E Piaseczno | 2005-06-11 13:54:37 Witam,
Znalazlem ten stary watek bo mam podobny problem. Carina E 1,6 270000 z LPG wywala check engine przy wchodzeniu powyzej 3000 obrotow (przy 3 jest to 3500 przy czworce 3000) przy czym po zatrzymaniu na przykład na światłach po jakims czasie kontrolka gaśnie. Błędy nie pojawiają się przy zimnym silniku. Diagnostic wywala kody 25 (cos z mieszanka) i wlasnie (52) czyli czójnik spalania stukowego. Mam tak odkąd ją kupiłem zrobiłem ze dwa tysie przy czym poprzedni właściciel twierdził że tak nie miał. Samochód tuż przed sprzedażą miał robioną głowice i coś z zaworami. Może szanowne forum rozjaśni mi trochę temat zanim wydam kasę |