Jak dziala przekaznik?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Otoz poniewaz nie moge nigdzie kupic oslony termicznej rozrusznika, wiec umowilem sie z elektrykiem na montaz przekaznika - 60zl. Mam jednak pytanie. Jaka role spelnia przekaznik. Wiem, ze pytanie dziecinne, ale jakos nie moge dojsc do tego, w jaki sposob przekaznik pomoze na moje problemy z odpalaniem.
Dzieki

Nie wiem jaki masz problem z essim ale przekaznik to taki element elektroniczny ktory ma za zadanie pod wplywem impulsu (np. podania na niego napiecia) zamknac inny obwod elektryczny.

Np.Chcesz zalaczyc swiatla w aucie i przy 12V zasilania i 2 zarowkach po 60W idzie ci prad jakies 10A.No i teraz jak bys chcial przerywac taki prad zwyklym przelacznikiem to jego styki musialy by byc dosc duze aby sie nie przepalily.No i taki przelacznik przy kierownicy juz by nie mial 3cm srednicy tylko 10

Dlatego ty defakto zalaczasz przekaznik, ktory praktycznie nie pobiera pradu.No i wlacznik ci sie nie grzeje.A przekaznik ma juz takie styki jak trzeba i jest tam gdzies sobie i zalacza swiatla.

oto moj problem, pisalem o tym wczesniej, ale jeszcze raz: jak nagrzeje mi sie silnik, to rozrusznika raz zakreci i koniec, tak jakby akumulator padal. Podobno przekaznik ma pomoc, wiec pytam co tak wlasciwie ten przekaznik bedzie w ukladzie robil.

A to przypadkiem, to nie wina rozrusznika?? Kiedyś było o tym sporo na forum - coś tam się w rozruszniku robiło, czary mary i było OK.

obawiam się, że sam przekaźnik tu nie pomoże.

tez sie tego obawiam, ale poki co nie mam lepszych pomyslow. Oslony na rozrusznik nigdzie dostac nie moge, wiec ...

Moze zmien elektryka.

Co Ty z tym elektrykiem? Poza tym juz zmienialem

A ja najzwyczajniej pożyczyłbym drugi rozrusznik, zamontował i pojeździł.

To juz jest moj drugi rozrusznik, a efekt dokladnie ten sam. Rozrusznika jestem pewnien na 100%.

Czyli pozostaje sprawa stacyjki i przewodów.

Zostaje jeszcze nieslawna oslona termiczna rozrusznika ktorej nie mam i ktorej nie moge zdobyc, no ale na to juz nic nie poradze

Tak, ale 90% Essich jeździ bez tej osłony i żyją.

Cytat:
2004-07-11 19:44:49, niesztof pisze:
Co Ty z tym elektrykiem? Poza tym juz zmienialem

A to juz kiedys proponowalem? Hehe, nawet nie pamietam

Ja tej oslony termicznej w essim nie mam i nie ma problemow z paleniem.

No wlasnie, dlatego zrobimy tak - jutro elektryk i przekaznik, a pozniej sprawdze i powiem jak efekty. Dzieki za wszystkie uwagi i pomysly

[ wiadomość edytowana przez: niesztof dnia 2004-07-11 20:44:05 ]

Łoki

I co, pojechalem dzisiaj z moim samochodem do elektronika! Zostawilem auto, powiedzialem co i jak, jakie objawy. Dzwonie ok. 17 i co sie okazuje - wszystko super dziala, auto pali, nawet cieple, 0 problemow. Wiec wku... pojechalem na miejsce, bo wiem, ze nie jest ok, auto odpalilo, poniewaz facet powiedzial, ze juz ok (nie wzial kasy na szczescie) a juz konczyl, wiec pojechalem do domu. I co ku... Dojezdzam do domu, gasze auto, odpalam ponownie i nie zgadniecie go... Dodatkowo patrze na fotel i caly zaje.. jakims smarem. Po prostu plakac mi sie chce, nie mam sil. Za kazdym razem jak mam cos zrobic, jade do mechanika i ... Koszmar. W tym kraju chyba trzeba sie na wszystkim znac...
I wiecie co, przestaje kochac mojego essiego, bo on mnie juz nie kocha.
Niepocieszony kierowca czerwonego essiego

Wiecie co jest najgorsze - wcale nie staram sie oszczedzac, fakt, nie jezdze do ASO, ale akurat w moim rejonie jest najgorsze ASO forda w kraju. Jezdze do ludzi, ktorych ktos mi poleca, i co:
- wymiana sondy lambda - 2 tygodnie czasu, ponad 500zl, bo idiota podlaczal kompa pod ABS, i nic nie potrafil zdiagnozowac,
- wymiena popychaczy i uszczelniaczy zaworow- wszystko ok, tylko mechanikowi nie chcialo sie zagladnac jak wyglada walek i po 10kkm wymiana walka, i nie wiadomo, czy nie popychaczy,
- diagnoza auta przed zalozeniem auta - wszystko gra, tylko pozniej okazalo sie, ze silnik krokowy do czyszczenia (po tygodniu),
- na gazie auto pali ponad 14l w miescie, podobno ma mniej, ale renomowany zaklad nic z tym nie potrafi zrobic,
- teraz ten rozrusznik ...
A najsmieszniejsze, ze znajomy ma esiiego TDI i z jego autem jest wszystko ok, bo juz prawie wszystko, lacznie z kapitalka silnika, zrobil...

W takim razie zapraszam do WRoCka, może nie jestem diagnostą, ale...

Dzieki za zaproszenie, ale najpierw musze sie przeprosic z moim essim. Kurcze, fajnie jest sie tak publicznie wyzalic...
No i oczywiscie dzieki za wszelkie sugestie i rady, teraz bede mial okazje, zeby z nich skorzystac, bo na pewno przez jakis czas do zadnego mechaniora nie pojade ...