Koła pasowe alu.[126p]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy byli by chetni na wieksze kola pasowe z alu za 70zł ?

Pasuja do prądnicy ???
Jak wieksze to jaki Pasek ????
Prosiłbym o Foto - troche kasy własnie wpadło.

Wszystko bede wiedzial w poniedzialek. Narazie wiem tylko ze 70zł.
ale chcial bym poprostu wiedziec czy bedzie troche chetnych. Na 90% pasuja rowniez do prądnicy.

;]

jak z paskiem klinowym/albo z info z jakiej fury jaki pasek pasi/ to ja na 80% bym bral.

do alternatora jak byś miał to na 100% biore.
A pasek to się przecież dobierze....

takie większe koło pasowe to chyba do mocno grzebanych malców bo przecierz zmniejszą się oroty wiatraka i alternatora czyli mniejsze ładowanie i słabsze chlodzenie??????

biiip, obroty wiatraczka sie zwiększają
czyli chlodzenie lepsze

Cytat:
2004-07-25 10:59:46, tomx1 pisze:
czyli chlodzenie lepsze

Przemysl to.

Im większe koło tym obroty na wiatraku mniejsze, a co za tym idzie dłuższy żywot ale i chłodzenie gorsze.

Cytat:
2004-07-24 21:56:40, BladyRS pisze:
takie większe koło pasowe to chyba do mocno grzebanych malców bo przecierz zmniejszą się oroty wiatraka i alternatora czyli mniejsze ładowanie i słabsze chlodzenie??????

No wlasnie, jest slabsze ladowanie, a i grzeje sie grat baardziej, ale jak by mi ktos kto to mial byl w stanie powiedziec ze poczul roznice w mocy, albo ze zwiekszyla sie elastycznosc, albo ze cokolwiek.

Cytat:
ze poczul roznice w mocy, albo ze zwiekszyla sie elastycznosc, albo ze cokolwiek.

Przejedz sie bez paska zobaczysz ze lepiej przyspiesza (spokojnie mozesz jakis sprint zrobic na nieduzym odcinku).

Cytat:
No wlasnie, jest slabsze ladowanie, a i grzeje sie grat baardziej, ale jak by mi ktos kto to mial byl w stanie powiedziec ze poczul roznice w mocy, albo ze zwiekszyla sie elastycznosc, albo ze cokolwiek.

To powiedz mi dlaczego stosuje sie je w rallycrosie ?
Skoro to tylko pogarsza chlodzenie ?

bo w rallycrossie jeżdzą praktycznie non stop na wysokich obrotach,i większe koło zakłada sie m.in. po to aby nie rozerwało wentylatora
wiadomo że trochę pogarsza chłodzenie,ale to właściwie tylko na niskich obrotach...
reasumując jeśli sie ma wysokoobrotowca i nonstop pałuje silnik,to większe koło pasowe jest jak najbardziej wskazane

Cytat:
2004-07-25 12:31:14, B_A_D pisze:
bo w rallycrossie jeżdzą praktycznie non stop na wysokich obrotach,i większe koło zakłada sie m.in. po to aby nie rozerwało wentylatora
wiadomo że trochę pogarsza chłodzenie,ale to właściwie tylko na niskich obrotach...
reasumując jeśli sie ma wysokoobrotowca i nonstop pałuje silnik,to większe koło pasowe jest jak najbardziej wskazane

A alternator maja pusty (sama obudowa)

Cytat:
2004-07-25 10:59:46, tomx1 pisze:
czyli chlodzenie lepsze

Przemysl to.

Moze sie myle ale ja traktuje to analogicznie do przełozen w rowerze Przy stałych obrotach wału korbowego "wrzucenie wiekszego przełozenia na przedniej przerzutce(koło pasowe) powoduje szybsze krecenie sie koło w rowerze (wiatrak)."

Wiem ze to brzmi głupio.... no ale tak jakos logika mi podpowiada..

dobrze tyle że napęd jest na drógim kole!! jak do roweru to jadąc na jednakowym przełożeniu zmień z tyłu przełożenie z np. najwiekszego na najmniejsze. co sie stanie??

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Poddaje sie

Cytat:
2004-07-25 11:27:57, Vader pisze:
Im większe koło tym obroty na wiatraku mniejsze, a co za tym idzie dłuższy żywot ale i chłodzenie gorsze.

Wiatrak w maluchu to jest rodzaj sprężarki odśrodkowej, która ma maksymalną wydajność przy pewnych obrotach, a powyżej tych obrotów przestaje dmuchać i głównie po to stosuje się większe koło pasowe. Alternator wytrzymuje 14000 obr pracy ciągłej i 15000obr pracy chwilowej, więc radzi sobie spokojnie nawet z 8000obr silnika.

dokładnie,wentylator w maluchu przy seryjnym kole pasowym,przestaje spełniać swoją funkcję bodajże powyżej 5500 obr...