| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-07-17 11:58:21 chcialbym podzielić się z wami swoim doświadczeniem. w ostatnich dniach sprzęgło wiskozowe wentylatora odmówiło mi posłuszeństwa. chcąc sobie zaoszczędzić na wydatkach i biorąc pod uwagę to że jest ciepło, postanowiłem skręcić wentylator na stałe. wszystko było by ok, ale nie wziąłem pod uwagą faktu że wisco nie ma przełożenia jeden do jeden z kołem na którym jest zamontowane. w takim sprzęgle występuje zawsze poślizg co sprawia że obroty wentylatora są mniejsze niż obroty wałka. efekt mojega zabiegu był taki że wentylator w podwyższonej temperaturze jaka panuje w komorze silnika stał się bardziej elastyczny, a wysokie obroty spowodowały odkształcenie się łopatek i uderzyły w chlodnicę. z 9 łopatek wentylatora zostało mi tylko 3 i to w opłakanym stanie. szczęście że chłodnica nie została przedziurawiona, a jedynie pogięta lekko. suma sumarum musialem kupić i visco i wentylator. tak to jest jak się chce zaoszczędzić pozdrawiam |
MARCIN_RADOM BMW Member BMW E-28 525i, E34 5 ... RADOM | 2004-07-19 11:36:39 też o tym myślałem żeby zrobić elektryczne, ale.... to juz nie oryginał. dla mnie to istotne co mam w aucie. ale jeśli nie zależy na tym komus to pewnie że można tak jak ty. można nawet jeszcze prościej. można sobie zrobić włącznik gdzieś na desce i ręcznie włączać kiedy zajdzie taka potrzeba. to wydaje mi się nawet lepsze poneważ robiąc tak jak ty zrobiłeś, czujnik odczytuje temperaturę przed chłodnicą. w przypadku gdy ten wąż jest długi różnica temperatur bedzie znaczna między czujnikiem a głowicą silnika. chodzi o ten moment kiedy po długiej jeździe w korku zgasisz silnik. nawet jeśłi wentylator chodzi to i tak chłodzi tylko płyn w chłodnicy. a w silniku właśnie wtedy najbardziej się płyn nagrzewa, bo pompa nie wymusza obiegu. odczyt temperatury na desce masz z miejsca położonego bardzo blisko glowicy, więc masz temperaturę realną. oczywiście przy moim wariancie, trzeba pamietać o tym włączniku. ja wolę jednak bez przeróbek, wolę po prostu oryginał. poza tym zamiast 380 pln mozesz kupić wentylator razem z visco za 150 pln, oczywiście na szrocie. ja tak zrobiłem i dostałem jeszcze 3 miesiące gwarancji. jest tylko jeden problem u mnie w związku z wymianą wentylatora. otóż mój oryginalny był w kolorze czerwonym a teraz mam czarny. gdyby ktoś miał własnie czerwony wentylator chętnie odkupię. moje śmigiełko ma 9 łopatek.
pozdrawiam |