Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-07-18 11:52:49 Nie widzę w tym nic dziwnego ![]() |
![]() zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-07-18 11:54:43 Za samochodem poswtaje taka mało ciekawa próżnia która stara się go wessać do środka (czyli w kierunku przeciwnym do kierunku jazdy). Poprostu "haczbek" jest nabardziej areodynamiczny z w/w przyczyn. |
![]() BartekN Miłośnik FSO FSO Atu/VW Passat St-ce/Lublin | 2004-07-18 11:55:08 Nie wiem czemu tak jest,ale Kombiak mojego ojca pali wiecej niz moj Atu,pomimo tego ze Kombi jest na wielopunktcie,a moj na jedno,raz sprawdzalismy to.Zatankowalismy tyle samo gazu do pustych butli i pojechalismy na dwa samochody do Lublina i z powrotem tj okolo 300 km.Mi srednie wyszlo ok 10l a ojcu ok 11.Elastycznosc napewno jest wieksza w Kombiku a to za sprawa mostu ktory w wersji Van ma chyba krotsze przelozenie,bodajze 4,3.Alez znowu cierpi na tym V max.W prospektach widzialem takze ze wersja Van wiecej pali niz normalne Kombi,a to chyba wlasnie spowodowane jest przelozeniem mostu bo jadac np 110 km/h nawet na 5 biegu trzeba go trzymac na wyzszych obrotach niz w normalnych Poldkach tj o przelozeniu 3,9 |
![]() adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2004-07-18 13:41:21 BartekN pisze prawde ![]() Adamus |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-07-18 15:45:27
racja jesli cobbi ma 4.3 to napewno bedzie wiecej palił na trasie ale za to jest bardziej dynamiczny czyli cooś za cos |
![]() zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-07-18 17:27:46 Jasne. Uzasadnij dlaczego ciut wyższe obroty np przy np constans 100km/h mają powodować wyższe zużycie paliwa, a bryła nadwozia nie? W/g mnie jest dokładnie na odwrót. A prędkość obrotowa silnika ma minimalny wpływ na zużycie paliwa (pewnym kontetnym zakresie obrotów). Winę za znacząco większy wspólczynnik CX a co za tym idzie - większe zużycie ponosi _przedewszystkim_ bryła pojazdu. Nawet nieco wyższa waga nie decyduje o wyzszym spalaniu w przypadku np jazdy ze stałą prędkością. Nagłe ścięcie tyłu, a nie jak w caro łagodne ścięcie, powoduje że za samochodem dochodzi do powstania dużych sił hamujących samochód. Co do prędkości obrotowej silnika - jest taka błędna teoria wyznawana przez większość niedzielnych kierowców że dla silnika i dla zużycia paliwa najlepiej robi jazda na bardzo niskich prędkościach obrotowych. Jak błędna to teoria mam nadzieję nie muszę tu nikomu tłumaczyć. |
mati_lecha Miłośnik FSO Poznań | 2004-07-18 17:42:33 To może Atu powinny mieć spoilerki ![]() |
![]() BartekN Miłośnik FSO FSO Atu/VW Passat St-ce/Lublin | 2004-07-18 17:45:32 napewno lotke od Alfy 156 ![]() |
![]() Wilu | 2004-07-18 17:50:37 i dyfuzory, dużo dyfuzorów ... |
![]() BartekN Miłośnik FSO FSO Atu/VW Passat St-ce/Lublin | 2004-07-18 17:58:39 zenolop ja nie napisalem ze tylko obroty maja wplyw na wieksze zuzycie,bo napewno aerodynamika robi tez swoje.Ale jadac na trasie Atu przy 120 obroty ma okolo 3300-3400, a kombik przy tej samej predkosci ma juz obroty ok 3800.Wiec jest lekka roznica w obrotach |
![]() zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-07-18 18:32:12
Teoria mówi że tym niższe zużycie paliwa i części silnika im bliżej prędkości równej tej, przy której występuje maksymalny moment obrotowy (nie ważne że wyje). Wtedy silnikowi pracuje się najlżej. Jakie to obroty dla wielopunktu - nie wiem... Z tym że to ma rację bytu wtedy gdy silnik pracuje pod obciążeniem (pokonywanie wzniesien, rozpędzanie auta itp). Przy zwykłym podtrzymaniu prędkości niższe obroty nie zaszkodzą, a nawet pomogą zachować słuch na stare lata... Przy czym jazda z prędkością 120 kmh to nie jest już zwykłe toczenie się, ale walka pojazdu z oporem powietrza który rośnie z kwadratem prędkości. Przy 120km/h jest już znaczny. [ wiadomość edytowana przez: zenolop dnia 2004-07-18 19:00:20 ] |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-07-18 19:07:58
zgadza sie ze auto złużywa naj mniej paliwa przy obrotach momety max sam posiadam most 4.1 i stwierdzam ze jest cut za krótki dynamika jest niezła ale czasem cieżko podjąc decyzje na jakim biegu i z jakimi obrotami jechac zwłaszcza na trasie |
![]() bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-07-18 20:25:55
i masz racje bo wiadomo ze czeste wgniatanie pedału gazu zwłaszcza w gaźniku gdzie jest pompka przyspieszająca jest paliwozerne |
![]() zenolop Polonez1.4 16V DOHC Warszawa | 2004-07-18 21:22:54
Obroty, PLUS znacznie niższe opory powietrza! 70 a 90 to jest różnica większa niż wydaje "się na oko". A silnik na obrotach można trzymać przy nieznacznie wciśniętym gazie i nie pali wtedy więcej mimo że "na ucho" wydaje się że owszem. ![]() Moja technika jazdy wydaje się laikom zbyt wysokoobrotowa, ale ja widziałem już sprzegło i docisk po stylu jazdy mojego ojca. Któremu i tak udało mi się wpoić jazdę na większych obrotach niż nauczono go na kursie jazdy warszawą... ![]() A pozatym odbyłem kiedyś miłą rozmowę z jakimś panem inżynierem z fso d/s silników i on rozwiał wszystkie moje wątpliwości na w/w temat. |
![]() frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2004-07-18 22:32:08
Alez macie nogi jak cegły, zeby na trasie 10l !? Caro a Kombi 11 albo cos z gazem wyrgulować. Ja mam Cargo (jeszcze wieksza buda) przelozenie kombi Van ma te samo bo 43:10 i ja sie spokojnie mieszcze na gazie (Bosch) w okolicach 9,2-9,5 roznica w Vmax jest zauwazlania, bo z moich praktycznych wyliczen jak dla Caro ekonomiczna jazda to 90 km/h tak dla "karetki" to wartosc spada do 80km/h. Ale tych wartosci pojac nie potrafie, no chyba ze zescie sie scigali :p |
![]() BartekN Miłośnik FSO FSO Atu/VW Passat St-ce/Lublin | 2004-07-18 22:36:06 normalna jazda z predkosciami ok 110-120 km/h,dosyc czeste wyprzedzanie i nic poza tym |
![]() frezzer Polonez Cargo+ Siemianowice | 2004-07-18 22:41:51 No to ja jetem emeryt, tycio mi szkoda zeby na trasie trzaskac 110-120 , Najlepsze jest to ze ze w swiadectwie homologacji mam napisace Vmax 150km/h .... chce to widziec - osobiscie udalo mi sie rozbujac fure do jakis 142-145 km i mozna powiedizec ze to byl naprawde maks ale palenie to pewnie kolo 15 wtedy ![]() |