Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-07-20 16:34:31 No własnie... i oto jest pytanie...
W momencie gdy gazownicy zakładali mi instalkę w samochodzie ( a było to w 97 roku) usuneli oryginalny dolot powietrza (czyli tą czarną powyginaną rurę która wchodzi w nadkole i na jej miejsce wmontowali inną dłuższą rurkę, którą poprowadzili nad chłodnicę tuż pod maską aby zasysała ciepłe powietrze - kiedyś pytałem Ojca gdy w 97r. on był właścicielem Espero - dlaczego gazownicy zrobili taki patent? Starszy odpowiedział że przy instalacji z gazem tak musi być... dziwne.... Zlikwidowałem ten patent u siebie w samochodzie, zamontowałem z powrotem oryginalny dolot i żadnej różnicy nie odczułem... Podobny patent zauważyłem w Seicento mojej kobiety, która dostała go parę dni temu z firmy (służbówka) - oryginalny dolot który normalnie wchodził w przedni zderzak w tym samochodzie, został przekręcony o 180 stopni i skierowany tuż nad silnik aby zasysać ciepłe powietrze... Zlikwidowałem ten patent, zamontowałem dolot tak jak powinień być w oryginale i też żadnej różnicy nie odczułem... Pamiętam natomiast że jakiś czas temu KaZaK u siebie w Espero z instalką zrobił dolot zimnego powietrza - czyli puścił rurę tuż pod przedni zderzak aby zasysał simne powietrze z samego dołu i podobno na gazie fura zaczęła mu szwankować... To jak to jest w końcu z tym ciepłym i zimnym powietrzem w przypadku gazu ??? |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2004-07-20 18:13:44 KUKI ma racje. |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-07-20 19:49:54
NO ALE CZY PRZY GAZIE W OKRESIE LETNIM JEST TAK SAMO ŻE ZIMNIEJSZE JEST LEPSZE BO MA WIĘCEJ TLENU? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-07-21 03:13:11
![]() |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-07-21 09:24:51 NO I TAKIEJ WŁAŚNIE WYCZERPUJĄCEJ ODPOWIEDZI OCZEKIWAŁEM PANIE TOMKU !!! ![]() |
![]() ekimm Espero Warszawa | 2004-07-21 15:04:34 u mnie przy dolocie powietrza wyjeta został rezonator powietrza to taka bańka odchodzaca od dolotu powietrza miedzy filtrem a silnikiem, wkurwiłem się ze mi zajebali to, kupilem nowy rezonator wstawiłem i samochód jeździ i to inaczej znaczy silnik nie szarpa, zrobił się miększy ale minus tego to stracił mocy troszke a wiec znów wywaliłem rezonator i róznica jest w moim przypadku ogromna zupełnie inne auto rwie do przodu aż miło. z rezonatorem mół a bez to na prostej na dwójeczce piszczy ![]() ![]() |
![]() ekimm Espero Warszawa | 2004-07-21 15:07:26 otwór po rezonatorze zaslepiłem korkiem |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-07-21 18:04:25 nie wiem czy dobrze robisz wywalajac to...byc moze wystarczyloby przeregulowanie instalki zeby zachowac osiagi.. |
![]() ekimm Espero Warszawa | 2004-07-22 08:25:26 ... sprawdz to zobaczysz, regulacja nic nie dawała, no moze troszke ale nie ma porówniania do zdjetego rezonatora... |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-07-22 14:40:07 ALE!
ZARAZ ! ZARAZ! Bo nadal niekt nie odpowiedział na pytanie... ![]() "...jakie powietrze jest lepsze podczas jazdy na gazie w okresie letnim gdy niezastosowaliśmy w dolocie żadnych przeróbek? - zimne czy ciepłe???..." ![]() .....pomijając już robienie dodatkowego dolotu pchająć go pod przedni zderzak tak jak to robił KaZaK, pomijając zwężki które powodują dopływ mniejszej ilości powietrza...itp...itd..... Co do rezonatora.... to też go usunołem... ale nie odczułem kompletnie żadnej różnicy po usunięciu go i zaśpelieniu... ![]() |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-07-22 14:44:26 Zawsze lepsze jest zimne. |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2004-07-23 00:20:21 Zimne powietrze jest lepsze, ale zimne powietrze w nadmiarze szkodzi ![]() ![]() wniosek - ma być tak jak fabryka przewidziała ![]() |