Ile Wasze maluszki piją paliwka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i tak jak w pytanku , bo dzis musiałem jechac zatankowac i byłem w lekkim szoku , przejechałem 173 km , a zatankowałem ostatnio 15 litrow . Maluszek w tym roku bedzie miał 10 latek , a ja go mam 3 rok i zastanawia mnie taka kwestia czy gaznik sie sam mw sobie starzeje , czy to moze byc przyczyna , a moze co innego , staram sie jak moge zeby miał jak najmniejsze opory toczenia, regularnie jest wszysstko smarowane , jedynie troszke mam troszke luzów na zwrotnicach ale nie duzo, to chyba wszystkie maluszki maja , sprawdzałem go na drodze rownej to nawet sie niezle kula na luzie , a na 4 biegu potrafi jeszcze całkiem niezle poszalec z innymi autkami , co zrobic zeby dojsc i znalezc przyczyne , czy poprostu kupic nowy gaznik czy kombinowac . Samochodem jezdze do pracy , jest to trasa srednicowa ze Swietochłowic do Katowic i w kilometrach wynosi 16 km. Przewaznie jade 80 km/h nie przekraczam 80 km bo nie mam sie gdzie spieszyc aaaaaaa i jeszcze jedno autko jest 100% serią, bardzo WAS prosze o Wasze opinie i komentarze , i pomoc

Jak masz ustawione zawory ?
Co z nagarem w głowicy ?
Czy masz zapchany wydech ??????
Kiedy czyściłes gaźnik i regulowałes ???
Czy masz wydajną pompe paliwa ????
Czy przewody paliwam drożne - ostanio u kolegi wymienilismy na nowe i zaczął mniej palic bo stare były 20 letnie zapchane .
Wyreguluj sprawdź kompresje i bedziesz wiedział czemu tyle pali.

Ps. Mi pali teraz 5 litrów w trybie meiszanym - kompresja 8,5 itp.
Silnik po kapitalce rok temu i ma przebieg 550 kilosów po kapitalce.
Nawet takie lementy jak naciag paska ma znaczenie.

Mam ela w tym samym wieku.Dzis bylem w kazimierzu jakies 130 km w jedna strone i ku mojemu pozytywnemu zaskoczeniu w dwie strony spalil mi niecale 10 litrow.Jechalem stale 80 km/h gdzie niegdzie przyspieszajac do 90-100.Dodam ze byl straszny upal i samochod praktycznie po drodze nie mial zadnego postoju.

przewody paliwa i zbiornik jest wymieniony cały , wiec odpada
zaworki hhhhhhhhm dawno nie patrzyłem ale nie klepia
wydech mam nowy -made in tekla 6 miesiacy max

z gaznikiem to samnie wiem bo z nim ciagle sa problemy
pompa paliwa mam nowa ale w szafie musze zmienic hihi

amoze to cos od zaworow moze ktorys jest juz nieszczelny albo cos jest mozliwasc sprawdzenia zaworow czy sa szczelne bez sciagania glowicy zalezy mi na tym zeby jezdzic do pracy .

Moj 25 letni kaszelek latem pali po miescei 5,5l /100, zima troche wiecej.

Na poligonie to ponad 10 spokojnie a tak normalnie to 7.....

ja na dyszach 190/120 i rurce szczelinowej by mazik przejechałem ostatnio na pełnym baku 416 km = ok 5 litrów/100. predkosc byla 100-120. natomiast po miescie przejade jakies 250-300 km.....na baku

Ja za 10 zł robie przewaznie ok. 36 km. Nie chce mi sie przelivzac ile to wychaodzi na 100 ale chyba cos ponad 7

Witam.Moj malec na gazniku z luzem na przepustnicy palil 9 w miescie latem a po zrobieniu dolotu i przerubce gaznika przez Rutkusa pali okolo 6,5 l a w trasie jakies 5,2l do tego mam sportowy tlumniki i przestawiony zaplon na 13 a storzek jeszcze.Ale opony mam z tylu 175/50 R13.

A moj groszek pali i 5.0 litra po miescie,nie zamulajac zbytnio [raczej go butuje,bo jezdzilem wczesniej szybszymi autami,a na trasie tak 4-4.5.....a latek ma 27 i 82.000kmwiec jak na razie ciesze sie bo jest bardzo ekonomiczny

w mieście: 6 - 6,5 l
w trasie: 5 - 5,5 l

w mieście zależy ile się w korkach stoi a w trasie to przy predkości 80 - 90 km/h

Taki temat był juz poruszany kilkakrotnie. Za kazdym razem maluchy mają niesmowitą rozibrzność w spalaniu!!!!!! Jak jeździłem malcem to mi ciężko było zejść z 10 l/100km. Ale to winika z jednej prostej rzeczy. Maluch ma tak malo mocy i jest tak mułowatym pojazdem, ze aby dotrzymać kroku innym pojazdom stosuje się dwa położenia pedału gazu- puszczony na szkyrzowaniacyh i pełny gaz pod czas jazdy. I niestety, ten pojazd wcale nie jest taki oszczędny jak mogło by sie wydawać. Jeżdze 128 1.3 na gaz i nie wychodzi mi więcej jak 9 litrów, jeżdze kadettem 1.3 na benzynie nie wychodzi ięcej jak 7, jżdze espacem 2.2 czy na gazie, czy na benzynie pali 9-10. Ale to wynika z tego że mocniejszymi autami można jeździć 100-120km/h i nie cisnąć im tak mocno jak malcowi. I nie uwierze że komuś maluch pali 6 w mieście i jeździ nim "normalnie" !!!!!!!

Jesion.........piszesz o predkosciach rzedu 100-120...........ze to sa normalne.....dla malucha normalnymi predkosciami sa 80-100.........ja swoim ruszam zawsze pierwszy ze skrzyzowaniai tak do 50 km/h raczej jestem w czolowce...potem wiadomo-ciezej....groszkiem smigam do pracy,mam do niej 7-8 km w jedna manke.....odpalam go rano,wsiadam i cisne,bo mam akurat te km zajebistej trasy.....i napedzam go do 110 i lece ...poza tym jezdze tez nim do dziewczyny 25 km/h w jedna manke,wiec przez cala warszawe musze sie przecisnac...i zaswiadczam ci,ze ten skubaniec spala NIE WIECEJ jak te 5 litrow o ktorych mowie.....a noge mam ciezka,bo kiepsko jest sie przesiasc wbrew pozorom ze 127 [ostatnio] na lamucha,bo 127 przyspiesza 3 x lepiej.....

Moj palił w trasie rowne 5 litrow (tylko ze to bylo w zime na silnich mrozach), nie sprawdzalem ile pali w normalnych temperatorach ale chyba mniej

Poza tym zalezy to rowniez od benzynki, ostanio zatankowalem tak syfne paliwo ze po przegazowaniu z tylo pojawial sie czarny obłok (jak w dieslach) i jezdzil strsznie zmulony........

Jeżeli chodzi o obecny silnik 903 na kjsie spalił około 10 litrów/100
, w mieście ~ 7 litrów i używam pedału zwanego potocznie gazem czasem do podłogi.Z tego co pamiętam dwucylindrowy 650 Gtx-a palił mi więcej niż czterocylindrowy 903.Zresztą ten silnik(903) pali katalogowo mniej od maluchowskiego

Zrobilem mala ankiete - z waszych wypowiedzi (najczestszych) wynika, ze malacz pali 6,5 litra/100km po miescie - to jest zgodne z prawda. (ale prawda to pojecie wzgledne...)

Na trasie przy niezbyt oszczednej jezdzie pali 5,5.

Jestem pewien, ze przy umiejetnej jezdzie mozna zejsc ponizej 5.
Bede to testowal w drodze nad Soline (bede jechal jak ciota ale oszczednie)

ja swojego bardzo nie wysilam (zmiany biegow przy 3500-4000rpm) i pali w miescie 5.2-5.3 a na trasie 4.7 nie mam co narzekac trase z akopca do krakowa zrobilem w 1.5h i spalil mi 4.8

Moj to tak kolo 7 litrow, ale noaga ma ciezka i przewarznie go cisne.

Witam , byłem dzis sie pytac w serwisie FIATA ile kosztuje ustawienie zapłonu , sprawdzenie kompresji i regulacja gażnika i w sumie mnie przyjdzie za ta przyjemnosc 100 złotych , ale lepiej bedzie jak dam za naprawe 100 jak za miesiac jezdzenia jakies 500 zl za paliwo

Moj w miescie pali 7 litrów. W zime troche wiecej. Na trasie jechalem ostatnio caly czas 100 km/h i spalil troche ponad 5 litrow. Zeszłe tankowanie chcialem sprawdzic ile kaszel moze spalić najmniej w miescie i jezdzilem po emerycku, powoli, nie przekraczalem 70 na godzine i spalił mi okolo 6 litrow. Ale to tylko raz bo przy normalnej jezdzie to 7 łyka jak nic. Jak go katuje to i 8 weźmie