MotoNews.pl

Pilot w Oplu!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z pilotem do centralnego w swojej Vectrze. Z dnia na dzień przestał działać. Dlatego też mam kilka wątpiwości. 1. jak sprawdzić, czy to wina pilota czy odbiornika w samochodzie(Pilot posklejany) 2. Na pilocie znajdują się dwa przyciski, z których działał tylko jeden, ale otwierał i zamykał. 3. Czy w Vectrach centralny na pilota to orginał czy amoatorstwo?

Ad.1 Niewiem jak jest w Vecrtrach - lecz moja Omesia ma taka przypadlosc, ze pilot sie rozprogramowuje(rozsynchronizowuje)
Czy podczas przyciskania zapala Ci sie jakas diodka na pilocie,
jezeli tak to moze sie rozprogramowal ?

Pozdrawiam

Proponuję zacząć od sprawdzenia baterii w pilocie
Jeżeli nic to nie da to najlepiej się udać do speca od alarmów - przyczyn może być wiele - ale stawiam na baterię lub brak odpowiedniego styku baterii (posklejany pilot - może mieć cos popękane w środki)

Powodzenia

jesli wciskasz guzik w pilocie i nic nie ma to moze padla Ci bateryjka rozkrec go i zobacz czy ma ona wogole napiecie, raz na rok srednio wymienia sie bateryjke. jesli wciskasz guzik na pilocie i zapala sie lub lekko pulsuje czerwona dioda w pilocie to wszystko jest ok, ale mogl Ci sie przestawic trymer w pilocie, nastrajamy go w nastepujacy sposob, rozkrecamy pilota, i na plytce bedzie takie male ustrojstwo ktore ma w sobie taka mala srubke, stan blisko auta wciskaj guzik i leciutko krec ta srubka tylko musisz nia krecic czyms plastikowym, jak nie masz plastikowego to mozesz metalowym srubokretem ale wtedy jak krecisz to nie wciskaj guzika na pilocie, bo metalem zmienisz pojemnosc trymerka, czyli krecisz potem klikasz guzik, i tak dalej. Jak ustawisz juz odpowiednia czulosc to oddalasz sie od auta i patrzysz jak daleki masz zasieg w razie slabego zasiegu krec tak zeby na odleglosci 5 metrow od auta pilot dzialal bez problema.
Jesli te operacje nie pomoga to wina lezy po stronie odbiornika w aucie, i tam musisz sprawdzic czy dochodzi napiecie czy gdzies nie wywalilo bezpiecznika.
troszke namieszalem, moze zaskoczysz o co mi mniej wiecej biega, a najlepiej jak bym sam tam zajrzal

Witaj. Nie wiem jaką masz vectrunię ale w B były oryginalne centralne zamki. Czasami zdarza się że z jakiegoś powodu nadajnik zostaie zablokowany. Aby go synchronizować należy włączyć zapłon, pozostawić klucz przez ok 30 sek. i wcisnąć jeden z przycisków na nadajniku zdalnego sterowania. W celu potwierdzenia dokonanej synchronizacji, urządzenie steerujące załączy dwa razy na krótko silniki centralnego zamka. Jeśli tak się nie stanie a baterie są dobre , to winę ponosi odbiornik.

szkoda,że nie masz zapasowego pilota, ja mam dwa więc jakby co zawsze mogę spróbować drugim.Jeśli chodzi o problem to ja również stawiałbym na pilot

wlasnie od kilku dni mialem taka przypadlosc w vectrze , sprobowalem wlożyc kluczyk do stacyjki i zacząłem naciskac pilota. Rzeczywiście podzialalo , centralny ruszył, a myslałem, ze nawalil odbiornk. Teraz jest OK

Jaki pilot ??? Ja mam wbudowane otwieranie/ zamykanie w kluczyk . Fabrycznie Vectra B .

Starsze opelki mialy pilota od centralnego zamka dołączonego osobno. Potrafią się one rozsynchronizować po np. kilkukrotnym naciśnięciu na przycisk Otwórz/Zamknij poza zasięgiem odbiornika w samochodzie. Wtedy pomaga właśnie operacja opisana już poniżej (naciśnięcie któregoś z przycisków przy włączonym zapłonie).

Moje pytanie do posiadaczy tego typu pilotów - czy ktoś z was próbował podłączyć alarm pod centralny zamek w ten spoób aby można było go uaktywniać/wyłączać pilotem Opla a nie pilotem alarmu?

Programowanie pilota zamka centralnego w Vectrach B jest bardzo proste. Aby zaprogramować kluczyk należy przekręcic go w stacyjce i trakcie 30 sekund należy wcisnąć po kolei przycisk zamykający drzwi a następnie przycisk otwierający. Po tej operacji pilot jest juz zaprogramowany na nowo.
Spróbuj, może w Vectrach A też to działa w ten sposób

Miałem to samo o czym piszesz z dnia na dzień pilot przestał działać, pomagała ponowna synchronizacja ale nie na długo bo po 4 miesiącach pilot zdechł i musiałem dać 150 PLN za nowego.