Akumulator

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
muszę kupić nowy akumulator. Byłem w OBI i można wybierac pomiędzy firmą BOSH i Centra. Polecono mi Centrę.
Chciałem zapytać jaki kupić - jesli chodzi o Ah i amperaż.
Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie czy nie - czy są jakieś ograniczenia w prądzie startowym.
Doradźcie coś.

Pozdrawiam
Tomek

Witaj

Z tego co ja wiem to Bosha się nie opłaca, bo drogie to i nie reprezentuje sobą tego za co płacisz... O Centrze mówią sporo dobrego i gdy stanąłem przed wyborem to padło na nią. Centra FUTURA. Z doadatkiem wapnia, oczkiem do kontroli statnu naładowania ...
Jeśli chodzi o Ah - pojemność to chyba najlepsze rozwiązanie to kupić taki, jaki miałeś. Okolice 50Ah?
Prąd startowy im większy tym lepszy. Jest to maksymalny prąd, a nie taki jaki płynie za każdym razem jak odpalasz samochód.
To chyba tyle.

Pozdrawiam

To ja też mam pytanie: ile taki akmulator Centra kosztuje i czy nadawałby się do Corolli z 1980? Bo coś czuję, że na zimę będę musiała kupić akmulator.

Hej Madziu

Znajdę rachunek to Ci powiem, ale i tak mało Ci z tego przyjdzie bo ja mam diesel'a więc musiałem kupic o sporej pojemności.
Podejżewam że bez problemów znajdziesz model odpowiedni do siebie, z tym że nie lezą one idalnie...zachciało im się wieczko mniej kwadratowe robic .. Ale wystarczyło u mnie w jednym miejscu podłożyc kawałek twardej gumy i spoko.

Pozdrawiam.

To kurcze pech - wielka szkoda. Bo tak to przynajmniej miałabym jakieś rozeznanie. Może do mojej będzie pasował?

Cytat:
2004-07-26 09:56:32, madzia_83 pisze:
To kurcze pech - wielka szkoda. Bo tak to przynajmniej miałabym jakieś rozeznanie. Może do mojej będzie pasował?

Czekaj czekaj, jeszcze nie wszystko stracone.
Co do wymiarów nie wiem - jak się zmieści to ok. Ale alternator nie będzie w stanie go w pełni naładować więc skróci sie zywotność akumulatora - większego moim zdaniem nie warto.
Więcej mozesz poczytać tutaj : elektroda
A tutaj Centra Futura o pojemności 50Ah. Taki na oko do Twojej Niuni

Pozdrawiam

Miśku dzięki, przypuszczałam, że tyle bedzie mnie to kosztowało ale jesli mówicie, że jest dobry to kupię taki Pozdrawiam

Do zimy jeszcze daleko, choc wygląda mi narazie na jesień, obserwuj droga Madziu forum... narazie tylko 2 osoby poleciły Centrę. Mój ma dopiero jeden sezon więc cięzko powiedzieć. W kazdym razie zachwalali Centrę Futurę. Sporo serwisantów twierdziło że super. No oby

Pozdrawiam

Witam,
no niestety musiałem kupić BOSHA, bo Centry takiej nie było w sklepie, a potrzebowałem akumulator natychmiast.
Pod tym linkiem Akumulatory można znaleźć dobór akumulatora Centry do konkretnego samochodu. Do Corolli zalecają 45Ah/360A.

Natomiast pojawił się inny problem. Po przełożeniu , pojawił się jakiś dziwny przydźwięk. Jak słucham kasety na wyłączony silniku, to pomiędzy utopwrami jest cisza. Natomiast jak silnik jest włączony, to zamiast takiej ciszy słychać wyraźnie bzyczenie.... o co chodzi ???

A tak na marginesie, to przy zakupie nowego akumulatora (jeśli nie oddajemy starego), to płacimy dodatkową opłatę 30zł - zwracaną w momencie oddania starego.

Pozdrawiam
Tomek

Cytat:
A tak na marginesie, to przy zakupie nowego akumulatora (jeśli nie oddajemy starego), to płacimy dodatkową opłatę 30zł - zwracaną w momencie oddania starego.

Dobrze wiedzieć.

Poznańska Centra należy do amerykańskiego koncernu (bodaj największego w branży) - EXIDE. O jakość można być spokojnym, jednak zawsze są lepsze i gorsze modele.

Ja też od lat kilku używam Centry i jestem zadowolony. Co do "bzyczenia" - nie chce mi się wierzyć, aby pojawiło się po wymianie akumulatora. Czy podczas słuchania radia też występuje? Czy jego częstotliwość zmienia się wraz ze zmianą prędkości obrotowej silnika?

A moxe ktoś wie ile wytwarza amper alternator w corolli 1,4 vvti??

za radą elektryka zdjąłem klemy, założyłem najpierw + potem - // potem odwrotnie. Za każdy razem bzyczy... jak słucham radia, magnetofonu, nie zauważyłem aby przy zmianie prędkości//obrotów bzyczenie rosło....

pozdrawiam
tomek