MotoNews.pl
6 [OGÓLNE] Kody błędów poduszek powietrznych. Błyski kontrolki (57091/45)

[OGÓLNE] Kody błędów poduszek powietrznych. Błyski kontrolki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !
Mam gorącą prośbę o pomoc w usunięciu wnerwiającego migania lampki poduszek. Jest to 1.8 TD '96 sedan ale nie Orion, 2 poduszki i okresowo (z przerwami no 1 m-c) miga kontrolka - sygnalizuje coś. U jednych dowiedziałem się, że to czujnik, inny spec mówi, że da się usunąć kod błędu ze sterowania.
Co to jest ? Proszę o wszelkie informacje. kody, sposoby, etc.
Dzięki.

[ wiadomość edytowana przez: Kalor dnia 2009-12-12 22:59:34 ]
[ powód edycji: Dostosowanie tematu do nowego regulaminu ]

... opisz dokładnie spos€b migania ... ile razy i z jaka przerwą ....

sprawdź połączenia przewodów pod siedzeniami (pirotechniczne napinacze pasów)

bardzo możliwe, że to właśnie te kabelki pod siedzeniem - są bardzo narażone na kontakt z nogami pasażerów z tyłu, rurę od odkurzacza , ja pod siedzeniem trzymam gaśnicę, kiedyś ją wyciągałem i zaczepiłem o ten kabelek - myślałem już, że urwałem, ale wszystko działa. a jeśli wszystko już zawiedzie, kontrolkę zawsze można odłączyć. chyba.

Wprawdzie nie rozbierałem złączek kabelków napinaczy bo są całe i mocno się trzymają, ale próbowałem je kilkukrotnie złączyć i rozłączyć by oczyścić styki.
Dalej to samo.
Odłączyłem kabelki napinaczy kierowcy (w zimie) i jest to samo, to znaczy lampka miga lub jest OK. Jak chce !
Czy można sprawdzić np. napięcia na złączkach poduszek czy napinaczy ???

a moze masz rozwalony kabel miedzy napinaczem a centralka (tak jak ja )??

Jestem świeży i zielony.
Gdzie ta CENTRALKA ???

Napisz ile razy miga między przerwami. To wskazuje co jest nie tak. Np 4 razy to napinacze pasów. Gdzies to z resztą było ostatnio i ktos podawał wszystkie kody.

1 błyski ---- uszkodzona poduszka kierowcy
2 błyski ---- uszkodzona poduszka pasażera
3 błyski ---- uszkodzenie poduszki kierowcy/pasażera
4 błyski ---- uszkodzony napinacz kierowcy/pasażer
5 błysków - uszkodzona boczna poduszka kierowcy
6 błysków - uszkodzona boczna poduszka pasażera
7 błysków - uszkodzony czujnik zderzeń bocznych kierowcy
8 błysków - uszkodzony czujnik zderzeń bocznych pasażera

Błyski są 1-no sekunkowe, odstępy 1-no sekunkowe. Przerwa poniedzy błędami 3-5 sekund.

Cytat:
Kontrolka miga cztery razy - dwie sekundy przerwy (około) i znów miga.

z tego co mi napisałeś na priva to wynika że to wina napinacza pasa pasażera lub kierowcy ..... tak jak ktoś wcześniej sugerował zobacz na kable i wtyczki idące do napinaczy ..... to wszystko co masz pod siedzeniem kierowcy ....

Cytat:
2004-07-25 22:51:01, borys pisze:
a moze masz rozwalony kabel miedzy napinaczem a centralka (tak jak ja )??

To ja mam taki problem, ostatnio zagladnalem dokladniej pod siedzenia kierowcy i pasazera gdzie zauwazylem ze pod kazdym wisi uciety zolty kabel, to sa te od napinacza?? Jezeli tak to czy moge sam dorobic przewody i podlaczyc do centralki??

pozdr.
Franz

.... niop ..... też tak robiłem jak miałem problrmy z zasilaniem ...... okazało się że jaja robi ta złączka pod kierownicą ...... jest przymocowana do tej plastikowej osłanki co jest pod kolumna kierowniczą .....