Jak to jest z kupnem samochodu na części???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Jak w temacie?? Czy ktos wie jak to się załatwia oficjalnie?? Bo jesli kupuję samochód na części to nie będę go przecież rejestrował wiec jak to wygląda w WK?? I czy można normalnie zarejestrować w innym samochodzie silnik z tego kupionego na części???

kupujac auto spisz umowe tylko na silnik bude sie potnie i po sprawie, albo spisz 2 umowy jedna na silnik a druga na nadwozie bez silnika, gosc zglosi sprzedaz i bedzie miał spokoj a ty pozbedziesz sie budy ktorej zakupu nawet nie bedziesz zglaszal

w tym wypadku jest wilk syty i owca cala

Ale metody to ja takie znam Pytam tylko czy da się to złatwić oficjalnie i jeśli tak to w jaki sposób?????

witam. na 100% oficjalnie to nie wiem. ja kiedys kupilem grata na czesci, normalnie na umowe k/s, kolo sobie wyrejestrowal, a ja nie bylem nawet w WK. Jedyne co z papierow zalatwialem to w skarbowym "zglaszalem transakcje" na dwiescie pln.
silnik lezy w garazu i czeka, jak kiedys bedzie potrzebny to chyba wystarczy ze pojde do wk z dowodem grata i umowa i na te papiery mi przerejestruja.
Jesli chodzi o silnik to cos pozmieniali w przepisach ze niby ma to byc teraz "czesc wymienna" ale co dokladnie to tez nie wiem.

czesc zamienna, ale pochodzenie zawsze bedziesz musial udowodnic, a skoro masz umowe zgloszona w US to masz spokoj, chyba tylko tyle sie zmienilo ze nie musisz zmienaic dowodu tylko zglaszasz zmiane silnika (swistek od diagnosty) i oni tam sobie w papierach odnotowuja

Witam a jak sie spisze 1 umowe na całe auto to też trzeba zgłaszać to w urzedzie skarbowym czy w WK ?