MotoNews.pl
4 Co wlać we wrota (57479/26)

Co wlać we wrota

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zabrałem się z pewną nieśmiałością za odrdzewianie dołów drzwi i mam szybkie pytanie. Co wlać do wnętrza drzwi po ich wyczyszczeniu (od środka również), odrdzewieniu i odmalowaniu. Coś taniego i dobrego.

Martini - wstrząśnięte, nie mieszane

Ale może być też brunox po oczyszczeniu z rdzy, potem jakiś "wytrawiacz", szpachla + filler (też szpachla tylko "dopieszczająca"), lakier bazowy kilka razy, bezbarwny ze 3 razy i po roku to samo do zrobienia.

Brunox - sprzedawcy u mnie na wsi nawet nie wiedzą, że coś takiego istnieje - wybrałem Cortanin. A wlać chcę do wnętrza drzwi nie na zewnątrz, toteż nie zamierzam tam malować jak na zewnątrz.

PS. Wiem, że trzeba to robić średnio raz na pół roku, ale nie mam na zbyciu 1000 zł za czworo drzwi za fachową robotę.

Kasy to to kosztuje mniej niż czasu, ale w moim przypadku było warto. 2 miesiące temu robiłem to poraz pierwszy (oczywiście mowa o pozbywaniu się rdzy z drzwi!!!) i na razie nie jest źle a nawe ładnie wygląda.

W ubiegłym roku jak robiłem w maju to do zimy też ładnie wyglądało. Pisząc kasa - miałem na myśli kasę na blacharza/lakiernika za zrobienie porządne drzwi.

I co... nie wiecie czym (oprócz malowania itp.) zabezpieczyć wnętrze drzwi. Bo jak mi nie pomożecie, to olej silnikowy wleję!!!

A pytałeś po sklepach, lub warsztatach?
Oni czasem mówią rozsądnie. Ale tylko czesem. Ostatnio jak kupowałem poduche pod skrzynię to gostek mówił, że fabryczna, to ja mówię czyli Polska. A on "Przecież Espero nie produkowali w Polsce..."

Ja tam na razie nie zamierzam się przejmować rudą. Po 19 letnim peugeocie to co mam teraz to mały pikuś (tam jak się zabrałem za robienie, to okazało się przy czyszczeniu, że mam w przednim błotniku dziurę na wylot wielkości pięści, tylko rdza ją zasłaniała). A co do wlewania, to najlepszym (czytaj najdłużej zapewniającym ochronę) domowym sposobem jest chyba towot - najlepiej artyleryjski, którym czołgi konserwują. Mój ojciec jak w 81 kupił poldka to od razu go całego tym świństwem zalał i autko przez 15 lat miało blachy jak z fabryki (a mieliśmy nim nawet wodowanie do połowy drzwi). Minusem "ubocznym" jest tylko to, że latem, jak się buda rozgrzeje to ten zajzajer wycieka wszystkimi otworami na zewnątrz.

Wiem, że towot jest najlepszy (a potem olej), ale nie chcę aby mi coś wyciekało.

Ostatnio słyszałem o ciekawym patencie.
W miejsca najbardziej narażone na rdze (tam gdzie się da oczywiscie - profile zamknięte) wkładamy gąbkę nasączoną olejem silnikowym i potem co jakis czas (co rok) uzupełniamy olej strzykawką z igłą.
Podobno niewiarygodnie skuteczne, nawet Żuki nie rdzewieją przy takim prymitywnym zabezpieczeniu.

No ciekawy pomysł - przecież ogólnie wiadomo, że przedmiotów w oleju w jakiejkolwiek formie (towot itp.) rdza nie dotyczy... ale u nas pasowałoby pociąć gąbkę na paski, aby odpływ wody był w dole drzwi.

Ja jestem w trakcie zalewania wnętrza drzwi fluidolem oczywiscie najpierw odrdzewialem je od spodu.
Na razie zrobilem przednie - zalalem wszystko rzadkim, a potem gęsciejszym fluidolem . A na dole nie żalowalem żeby ta ruda k... nawet jak tam jest to zeby sie troche pomeczyla z braku tlenu.
Czekaja mnie jeszcze tylne i bagażnik (musowo bo od bagaznika psuja sie Ople - tak twierdzi moj znajomy ). A jak mi sie zachce to podwozie tez trzasne, izolbet jest tani i klei sie do wszystkiego.

Uff.

Cytat:
2004-08-06 12:05:50, -JACO- pisze:
Ostatnio słyszałem o ciekawym patencie.
W miejsca najbardziej narażone na rdze (tam gdzie się da oczywiscie - profile zamknięte) wkładamy gąbkę nasączoną olejem silnikowym i potem co jakis czas (co rok) uzupełniamy olej strzykawką z igłą.
Podobno niewiarygodnie skuteczne, nawet Żuki nie rdzewieją przy takim prymitywnym zabezpieczeniu.

Dobrze słyszałeś lecz jedyna wzmianka to, że musi być to olej przepalony tzn. zużyty.

Powiedzcie mi co dokladnie zalewacie ??
Bo przymierzam sie zeby zrobic progi i spody drzwi
i bardzo mnie ciekawi gdzie wlac jakiegos syfa

Pozdr
Jazdwin