Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-07-28 19:35:06 Witam zrobiłem głowice na błysk i mam parę pytań :
Jak dotrzeć zawory : Myślałem użyć najpierw pasty 1ki.. I wkrętarką wolnoobrotową raz w lewo raz w prawo. Potem pastą zero .... No ale czy to się sprawdzi ??? Jak długo docierać – od razu mówię że wizyta w zakładzie odpada. Jak je założyć potem ??? Jest jakiś prosty sposób – kiedyś używałem takiego dziwnego klucza z 2oma blaszkami ale nie mam go już . Podobno da się młotkiem i kluczem oczkowym. Jak założyć uszczelniacze zaworowe – musze je kupić – bo stare padły tylko nie wiem jak je włożyć – w które miejsce .. Głowica jest zjechana 2,86 mm a uszczelka ma 0,55 mm ( miedź ) Dawać parę podkładek pod cylindry czy olać ???? Niby nie powinno stukać w teorii ...... ( ale spotkanie zawór – tłok ) nie jest miłe. Czy podnosić gaźnik – mam Turbinkę Kowalskiego wybebeszoną i wypolerowaną ???? Czy skracać osłony lasek popychaczy ?? Tzn. Mam komplet już skróconych o 4 milimetry wg opisu Zoltara – ale nie wiem jakim silikonem to uszczelnić pro forma .... Mam złe doświadczenie z czerwonym i olejem..... To tyle.... Z góry thx za info najbardziej chodzi mi o docieranie i zakładanie zaworów. |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-07-28 19:55:04 Zawory zrobiły 200 kilosów na głowicy po doatrciu po czym silnik poleciał do garazu .
No ale mocy jednak brakuje zwłaszcza na podjazdach ......... i jednak lepiej miec tą rezerwe mocy ![]() Gdyby nie fakt że polerowałemzawory to bym olał docieranie bo było robione za kase. A do zakładu nie oddam bo jestem na kbakier ze szlifierzem ejdynym w miescie ... |
![]() maskekk F&F Wolny Słuchacz :) 1,5 wwa | 2004-07-28 19:59:13 Wyslij jakiegos kumpla. a wiesz ktory zawor z ktorego gniazda ? |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-28 20:01:14 czuczu a skad masz paste do docierania zaworow? |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-07-28 20:05:47 Samael w kazdym sklepie np u Pukaakabrata tego co sprzedaje Lotosa w beczce Castrola ![]() Albo w Fiacie - taniej. Głowicy nie da rady bo ją dobrze zna - to nie żart !!!! Nie ma sposobu by ja oddac do tego co ją robił. Nic dotre swoim sposobem. |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-28 20:17:50 a jak np kupie nowe zawory to dlugo trzeba je docierac do gniazd?
czy da sie to zrobic w warunkach domowych? bo jak tak nie bede wydawal kasy na cos co moge sam zrobic |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-07-28 21:06:47 Dotarłem.
Jest idealnie ponad 1 mm pasek dotarcia. Troche roboty było Ale warto jednak co pasta polerska i wkretarka to moje. Co jakis czas paste polerska nowa dawałem a starą szmatką. Jutro został 1 wydechowy dotrzeć i załozyc uszczelniacze. No i off corse sprezynki .... Przy okazji okazało się że mam za krótkie szpilki do Turbinki - myslałem że te podejda. |
![]() Samael HPI Savage X4,1 Stalowa Wola | 2004-07-28 21:11:36 aa to juz wole dac sprawdzonemu gosciowi niech dziala
niech "murzyn" zapierdziela jeden zawor na dzien ja wole sie browara napic [ wiadomość edytowana przez: Samael dnia 2004-07-28 21:14:17 ] |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-07-28 22:13:51 szlif gniazd to koszt 3,50 zl / gniazdo. po tym zabiegu pasta 1ka troche rozcienczona z olejem i 4 zawory dociera sie 20 minut.. wkrecasz swiece lejesz rozpuchol albo wache i to wszystko. nie wiem po co taka ideologie stwarzacie do tego |
![]() Phobos Zastava 1100p Poznań | 2004-07-28 23:05:39 Ja docierałem sam i za pierwszym razem wszystko mi jakieś cztery godziny zajęło - przy czym zakładanie zaworów ok. dwóch bo robiłem to bez specjalnego klucza samemu ![]() Mam tylko pytanie do tych uszczelniaczy - to są okrągłe gumki które pasują na trzonek zaworu. Ale gdzie one powinny dokładnie być - nad prowadnicą, pod nią, czy możę wciśnięte do środka - niech ktoś odpowie, bo naprawdę nie mogę tego jakoś zrozumieć. |
![]() maskekk F&F Wolny Słuchacz :) 1,5 wwa | 2004-07-29 01:15:46 I tak mnie nie przekonacie, ja wole dac do fachury i niech on to zrobi, z tym ze jak jest jeden warszata to fktycznie morze kiche robic. |
![]() mountez F&F Sympatyk | 2004-07-29 08:58:26 a ja sie zgadzam z zoltarem.
koszt pasty to 1-2zl za puszke. ja kupuje wszystkie trzy ("0", "1" i "2"), i w pol godziny wszystkie zawory gotowe. wersja pracowita i bezpieczna to paluszkami;), a ryzykowniejsza i expres - na gietkim przewodzie na wiertarce. dokladnie wymyc z pasty i ma byc dobrze. pierwsza glowica ktora w zyciu robilem do dzis nie puszcza... |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-07-29 11:35:12 poza tym tez jednego zaworu nie ma co za duzo szlifowac 0,5-0,7mm spokojnie wystarcza im mniejsza powierzchnia tym wiekszy nacisk sprezyny. i tak jak napisalem w zakladzie jak dobrze zrobia szlif gniazd oraz dokladnie spolerujemy zawory, wystarczy pasta "1ka" rozmieszana z odrobina oleju i 5min to az nadto na jeden zawor. dla leniwych ( ![]() ![]() ![]() |
![]() CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-07-29 23:20:17 Oki głowica siedzi na miedzi uszczelce.
Z pomocą Tomka Q , Geaa , viliego , Gallusa .... oraz wielkiej pomocy Samaela . Przez cały dzien był oz 8 osób wpasc pogadac także h.... zrobiłem ( non stop ktos dupe zaprząta ). Nie potrafie tylko regulowac zaworów - Samael też. Jutro zostało podszlifować mocowanie alternatora pod szpilki i skrecic do qpy obudowe.... Mam szczelinomierz i teraz pytanie - Samael wspominał cos o suwie, tzn krece kołem zamachowym i co dalej . Na ile je ustawić - Barry jest zajęty , pozatym chciałby msie tego sam nauczyc. Aha zawory szczelniutkie. |
![]() ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2004-07-29 23:25:19 ustawiaj zawory przy mijaniu sie zaworow naprzeciwleglego cylindra |