Na co zwrócić uwagę przy kupnie Omegi B 2.5 V6

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Wszystkich chciałbym przesiąść się do Omegi B z silnikiem 2.5 L Na co mam szczególnie zwrócić uwagę w takim aucie, na oplach wogóle się nie znam, jakie są bolączki tych aut - chodzi mi o te które najczęściej występują.
Proszę o pomoc

Irek

Pomoc nazywa się "szukaj na forum".

Podstawa rocznik 97/98 nie młodsze

FAQ pkt. [4.5]

Na stan napisów na tylnej klapie.
No i czy miała bliskie spotkanie 3 stopnia z tramwajem, bo wtedy wartość wzrasta.

Cytat:
2004-07-29 14:50:04, irekle pisze:
Wszystkich chciałbym przesiąść się do Omegi B z silnikiem 2.5 L Na co mam szczególnie zwrócić uwagę w takim aucie...

Na to żeby miała silnik 3.0!
Będzie Ci potem brakować tych 40 KM. Mogę to zapisać białą kredą w komine

Cytat:
Na to żeby miała silnik 3.0!
Będzie Ci potem brakować tych 40 KM.

Oj święte słowa......

Kupiłem marne 2 litry i teraz jak moją bestię pogoniłem przez Polskę to wzdycham do MV6...... ale jeszcze jej czas nadejdzie....

Pozdrawiam!

Hej

No wiecie te 2,5 mi starczy jakbym chciał się z każdym scigać to kupiłbym sobie sportowe autko. Ja Omegę traktuję jako piękną i dostojną limuzynę klasy wyższej i zależy mi na dość mocnym silniku ale i na komfortowej jeździe. Takiego traktowania nauczyłem się limuzynek bo w tej chwili jeżdzę Fordem scorpio z silnikiem 2,9 V6 i dlatego mam dylemat czy dalej Ford czy może Omega. Forda znam na wylot a Omegę nie i dlatego mam swoje obawy.

Pozdrawiam
Irek

Też kiedyś miałem fordy i ciągle coś w nich robiłem, a z Omy jestem bardziej zadowolony.

BooBoo: widzę, że masz podobne podejście do sprawy i podobny ból. Teraz taczka ale za jakiś czas....

Cytat:
2004-07-30 09:36:02, irekle pisze:
Hej
No wiecie te 2,5 mi starczy jakbym chciał się z każdym scigać to kupiłbym sobie sportowe autko. Ja Omegę traktuję jako piękną i dostojną limuzynę klasy wyższej i zależy mi na dość mocnym silniku ale i na komfortowej jeździe.

Że niby MV6 to nie komfortowa jazda? A jaka - sportowa?
Koszty eksploatacji te same, a komfort wyższy z uwagi na elastyczność i zapas mocy (np przy wyprzedzaniu).

Jesteś tu nowy, a ten temat był już wałkowany. Omega to ciężkie bydle i użytkownicy 2,5 zgadzają się raczej, że te 170KM bywa za mało.

Ale jak ktoś powiedział "to wolny kraj jest"

Ano wolny
Kolega kupi pojeździ i przyzna rację, tyle, że po fakcie!

Cytat:
2004-07-30 18:12:23, Kartos pisze:
Cytat:
2004-07-30 09:36:02, irekle pisze:
Hej
No wiecie te 2,5 mi starczy jakbym chciał się z każdym scigać to kupiłbym sobie sportowe autko. Ja Omegę traktuję jako piękną i dostojną limuzynę klasy wyższej i zależy mi na dość mocnym silniku ale i na komfortowej jeździe.

Że niby MV6 to nie komfortowa jazda? A jaka - sportowa?
Koszty eksploatacji te same, a komfort wyższy z uwagi na elastyczność i zapas mocy (np przy wyprzedzaniu).

Jesteś tu nowy, a ten temat był już wałkowany. Omega to ciężkie bydle i użytkownicy 2,5 zgadzają się raczej, że te 170KM bywa za mało.

Ale jak ktoś powiedział "to wolny kraj jest"

a ja dodam swoje 3 grosze - kup 2,5td

a tak powaznie to 3,0 i 2,5 to w zasadzie te same koszty eksploatacji (tzn spalanie prawie identyczne - oplaty roznia sie nieznacznie) - ja bym wolal 3,0 - jakas bardziej okragla cyferka ... no i stadnina wieksza ... a co najwazniejsze to na klapie jest MV6 zamiast 2,5

Hej

No dobra t to ja wiem że silnik 3.0 jest lepszy sam jeżdzę teraz Scorpio z silnikiem 2.9 V6 i jest zajebiście a jeśli chodzi o bydlę to i tak scorpio jest cięższe Mówicie koszty eksploatacji podobne mam rozumieć że oba silniki mają podobne spalanie - mówię oczywiście o normalnej jeździe tak do 140 km/h ????

mam OMKĘ 2,5 juz prawie trzy latka i jestem strasznie z niej zadowolony jest to doskonaly kompromis miedzy komfortem a ekonomią a spalanie jest nieco wieksze z tego co sie orientuje to ok 2l na 100 km (ostatnio trasa Zakopane Warszawka na gazie średnie spalanie poniżej 10 l / 100km) kolega ma omkę MV6 i wtrysk gazu i spaliła mu 12l. Predkosc oscylowala miedzy 120 a 140 tylko przed Zakopcem był korek i zwolnilem.

Cytat:
2004-08-02 08:28:08, irekle pisze:
Hej

No dobra t to ja wiem że silnik 3.0 jest lepszy sam jeżdzę teraz Scorpio z silnikiem 2.9 V6 i jest zajebiście a jeśli chodzi o bydlę to i tak scorpio jest cięższe Mówicie koszty eksploatacji podobne mam rozumieć że oba silniki mają podobne spalanie - mówię oczywiście o normalnej jeździe tak do 140 km/h ????

Ktory motor masz w scorpio? Popychaczowy, czy 'cosworthowy' 24v?
Pierwszy to padaka i nawet X25XE wyda Ci sie szybkie. Jesli zas tenm drugi, to kupuj tylko X30XE, bo w 2,5 bedziesz mial wrazenie, ze stoisz w miejscu.

Co zas do Twoich komentarzy odnosnie masy auta mam SPORE watpliwosci...

Hej,
Miałem też scorpio to naprawdę fajna i bardzo wygodna fura, ale Omega wydaje się bardziej komfortowa i nowocześniejsza.
Co do usterek to podobne , uzależnione od egzemplarza. Jak trafisz na dobrą sztukę to nie będziesz narzakał.

Paweł