MotoNews.pl

[126p]Generalka silnika - ile to kosztuje?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie ile kosztowałby generalny remont silnika - szlif cylindra, tłoki, głowica. Kupiłem niedawno malucha i przydałoby się to zrobić bo leci 90km/h(i to z górki) i ma niemiłosierne przedmuchy I jeszcze pytanko o Tylne zawieszenie. Z jednej strony sruby regulacujne amorka są luźne i na dole i na górze i autko jest rroche siadniete. Co trzeba wymienic :>? Z góry dzięki za pomoc

wymien poduszki amorkow

Tzn te "bałwanki"? Już wymieniłem...

nie te gumowe podkladki na ktorych trzyma sie amorek

Cytat:
Panowie ile kosztowałby generalny remont silnika - szlif cylindra, tłoki, głowica. Kupiłem niedawno malucha i przydałoby się to zrobić bo leci 90km/h(i to z górki) i ma niemiłosierne przedmuchy I jeszcze pytanko o Tylne zawieszenie. Z jednej strony sruby regulacujne amorka są luźne i na dole i na górze i autko jest rroche siadniete. Co trzeba wymienic :>? Z góry dzięki za pomoc

Porzadny remont w okolicach 600zl, a mocowanie amorkow napraw bo jak masz dobre to wyrwie ci mocowanie z wahacza jak u mnie.

porzadny remont to kosztuje nieraz nawet 1000 zeta,wiem bo wlasnie niestem po takim remoncie.ale wtedy polowa silnika na nowych podzespolach.no i wiesz co masz

Taa niema co oszczedzac ja mam wszystko po szlifie albo nowe po za cylindrami, kumpel mi dal za frajer cylindry tloki pierscienie niby po 10 tys ale cos mi autko nie jezdzi tak jak sie spodziewalem /a wcale sie kokosow niespodziewalem/ musze sobie kompreche zmierzyc i pewnie czeka mnie wymiana na nowe

Porządna kapitalka kosztuje 950 złotych.
Przynajmniej u nas.
Aha moja rada kupuj nie papierowe uszczelki ...... O wiele lepsze sa takie jak z włokniny...
Simeringi polecam te po 14,99 sztuka - przynajmniej nie ciekną .....
Kapitalka to min: Wymiana koła pasowego , diody w laternatorze , kapitalka to kapitalka
: głowice wyczyscic dac nowe kolanka sruby itp..... A nie nowy wałek nowe szklanki szlif wału nowe tłoki i cylindry i juz silnik po kapitalce.....

U nas jest taki Stelmach i on bierze 950 zł ale wszystko porobione na wypasik i silniki chodza jak burza długi czas.

Ja sobie kupilem od Treza silnik do malcha za 100 zl... wszystko nowe - tloki, cylindry, wal, i cala reszta...

Moim zdaniem nie oplaca sie robic remontu tylko kupic nowy silnik - bo remont to ok 800 zl. Dojechac silnik do konca a pozniej zalozyc inny.

Chyba, ze ma sie jakis naprawde udany egzemplarz silnika

a ja zrobie remont porzadny
co sadzicie o tym:
nowe tloki (72,4mm)-silnik 1300
szlif walu
nowe panewki
nowy walek
nowe szklanki
nowe popychacze
nowe tulejki w korbowodach
nowka glowica
nowe zawory+sprezyny i zamki
klawiatura w idealnym stanie
gaznik nowka
alter niedawno robiony
remont rozrusznika
nowa pompa paliwa+podstawa+popychacz
aparat zaplonowy w idealnym stanie :-

PS
ma ktos moze aparat zaplonowy do 125p z selektorem oktanowym? znaczy z takim pokretlem przy regulatorze podcisnieniowym

bedzie remont

Cytat:
2004-07-31 12:20:51, nikusss pisze:
co sadzicie o tym:
szlif walu
nowe panewki
nowy walek
nowe szklanki
nowe popychacze
nowka glowica
gaznik nowka
alter niedawno robiony
remont rozrusznika

PS
ma ktos moze aparat zaplonowy do 125p z selektorem oktanowym? znaczy z takim pokretlem przy regulatorze podcisnieniowym

bedzie remont

To się kur...... nazywa prawdziwy remont!!! No może jeszcze wartałoby rzucić okiem na pompę oleju i pompę wodną. No i jak nowe tulejki w korbowodach to nie zaszkodziłoby również wymienić sworzni. A co do remontu silniczka to ja właśnie robie dokładnie to samo
A co do aparatu zapłonowego to w starych (sprzed 1980 r) Ładach takie coś było, tyle że nie wiem czy przypasuje do Kredensa.

-----------------
Były
Łada 2105 r.1983
Łada 2101 r.1986
Łada Samara 2109 r.1990
Jest
Wrak Łada 2105 r. 1986

prosze sie wypowiedzieć/określić w wątku o zlocie "zastępczym"...

Cytat:
2004-07-31 12:20:51, nikusss pisze:
co sadzicie o tym:
szlif walu
nowe panewki
nowy walek
nowe szklanki
nowe popychacze
nowka glowica
gaznik nowka
alter niedawno robiony
remont rozrusznika

PS

bedzie remont

heh, tez mnie to czeka, ale mam juz z gorki po nowa pompa oleju, tloki i walek zakupione, teraz tylko kasa na obrobke

ile dales za tloki? i za walek?