MotoNews.pl

{126p} Przerywacz zapłonu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem!
Objechałem wszystkie sklepy z częśćiami do malca w Katowicach i nigdzie nie mogę znaleść przerywacza z teflonową kostką zamiast bakielitowej.
I tu prośba do was!
Czy ma lub mógłby zakupić (pieniążki prześle pocztą) taki przerywacz?? Bo ten na którym jeżdżę obenie jest do d... ta kostka się ściera a przy platynki składają się z jakiegoś dziwnego stopu i mój malec źle jeździ
Z góry dzięki

Witam! Dowiadywałem się we Wrocławiu w dwóch sklepach ale niestety nie ma Może ktoś inny znajdzie. Jeszcze czekam na wiadomość od kolegi bo miał poszukać u siebie w częściach z demontażu.

Pozdrawiam

Wielkie dzięki z fatyge.

Dzisiaj jade kupić aparat to sie spytam
Rozumiem że to chodzi o kostke która chodzi po krzywce ??

byłem i gościu powiedział że sie zdażają. jak chcesz to meoge jeszce wpaść kiedyś sie spytać

tak _szary!! Chodzi o tą kostkę.
Jakbyś mógł to byłbym wdzięczny. Byłem dzisiaj w jeszcze jednym sklepie ale na całe Katowice jest chyba tylko jeden dystrybutor przerywaczy. I są one do d...

Witam!!! mam takie dwie sugestie dlaczego ci scina bakielitowa kostke
1.masz juz wyrobiona krzywke aparatu i to ona wycina bakielit
2.jest juz luz na osce aparatu zaplonowego
A jezeli nie ta dwa problemy to jednak ten przerywac ma h**owy bakielit ale ja jeszcze w warszawce sie nie spotkalem z taka opcja pozdro.):

a jeszcze jedno u nas jest jeszcze taki jeden sklep nazywa sie bomis(moze ktos o nim slyszal) w ktorym sie zapytam o ten przerywacz

Dzięki Przemorally!!
Zaraz sprawdze aprat, ale nie wydaje mi się żeby tam był jakiś luz.

sorry ze się wtrącam... zjeździłeś bakielit?? czy moze zbyt czesto gubisz przerwę?? a czy krzywkę smarujesz?? pod palcem rozdzielacza jest kawałek filcu na który trzeba kapnąć olejkiem... bedzie się bakielit slizgał, bo krzywka bedzie smarowana...
a jak ginie przerwa to moze źle przykręcone kowadełko przerywacza, czy zjechana sruba mocująca.... a szara kostka (ta podpórka pod młoteczkiem przerywacza) to ja ją widziałem tylko raz w życiu i powiem ze to bardziej na zwykły plastik wygląda niż na teflon... ale ja się nie znam tak dobrze jak koledzy... pozdrawiam..
i jeszcze jedno... jeśli sa takie przerywacze z teflonową "kostką" (czego nei neguję) to musisz wziąć pod uwagę ze bedzie ci się szybciej ścierała krzywka - nie wiem co gorsze... bo wymiana samej krzywki jest nieopłacalna, a w sklepie kupisz tylko cały komplenty wałek z mechanizmem odsirodkowym, który kosztuje tylko parę groszy mniej od całego aparatu...

[ wiadomość edytowana przez: sFiatowiec dnia 2004-08-05 09:22:26 ]

Jedną z przyczyn szybszego ścierania sie powierzchni ślizgowych jest temperatura powstająca podczas przepływu prądu przez styki.
Zamontuj nasz moduł stykowo-tranzystorowy i problem zniknie , styki nie będą nagrzewac ślizgu, styki nie będą sie wypalac więc zmniejszy sie częstotliwosc koniecznych regulacji. Dodatkowo wywalisz kondensator więc wzrośnie bezawaryjnosc zapłonu.
Z Katowic do Sosnowca masz niedaleko więc wpadnij to wypróbujesz urządzenie. A oprócz ochrony styków będzie większa energia wyładowania co powoduje że silnik pracuje równiej i oszczędniej.
---------------------------
http://www.republika.pl/digitech2

Dziękuję sFiatowiec! W sumie twoja teoria może być słuszna. Problemy zaczęły się od momentu gdy czyściłem cały silnik i możliwe że dostało się do środka trochębenzyny ekstrakcyjnej.

andy_k: Przemyśle propozycje. A możesz napisać na priv czym się różni twój moduł od tego montowanego w el-u??

nie ma sprawy, od tego jest to forum...
andy_k też dobrze ci radzi... bo klekaja najczęsciej styki własnie od duzego pradu jaki przerywają... wypalają sie, zwiekszają rezystancje i słabnie iskra, szczególnie na wysokich obrotach, jak mozesz od razu założyć moduł to polecam... jakie są zalety nie pisze bo sam znajdziesz na tym forum...

Chudy89 -> http://republika.pl/digitech2/

Gdzie jest bomis ?? ma ktos zainstalowany ten modul z regupacja wyprzedzenia ?? jak to lataq, jakie wrazenia z jazdy ?? lepszy nanoplex czy gl-226 ????
EDIT Dobra juz znalazlem topic o tym. sory ze wam dupe trulem.

[ wiadomość edytowana przez: maskekk dnia 2004-08-09 22:38:15 ]