Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-08-02 13:17:18 Tak, tak do Raffasa z tym tematem. CHoć powiem, że i mnie intryguje sprawa takich szybek. |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-02 13:19:20
I ja też! ![]() ![]() ![]() |
![]() raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2004-08-02 13:26:42 ![]() ![]() ![]() a jam mam coś takiego Kupiłem na giełdzie elektronicznej katowice milowice koszt około 70 PLN bo to moduł na 4 szyby !! jest to take sprytne ze ma czujnik przeciążeniowy ( możliwość regulacji ) ze jak szyba zamknięta to zamyka nastepną ( zamyka szyby po koleii 1-2-3-4 ). Pozdrawiam Raffsa P.S. ostatnio nawet Czeszka mnie podrywała bo stałem pod supermarkietem jakis tam czeskim a ona za mną woła " Pane szyu niezamknieta czy jakoś tak " to ja spokojnie sama się zamknie ![]() |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-08-02 13:35:10 No to Panowie... jest wydatek =>70zl ![]() |
![]() Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-08-02 14:12:52 to proste urzadzenie, dostepne nawet na Allegro za wlasnie ok 70 pln, uniwersalne
mozna ustawic w jakiej kolejnosci maja szyby sie zamknac, poza tym maja funkcje pamieci, czyli po zamknieciu samochodu kiedy szyby sie zamknal otwieramy znow auto po niedlugim czasie to szyby te ktore byly otwarte zjada do tego poziomu z jakiego je zamykalismy Ps u mego kolegi w Passacie gdzie sa elektryczne szyby i szyber jest tak ze domykaja sie przednie szyby, a pozniej zamyka sie szyber |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2004-08-02 14:58:37 dokladnie modóły dostępne na allegro na 2 lub 4 szyby z możliwością ustawienia domykania sekwencyjnego po 2 lub kolejno odlicz.. ![]() |
![]() raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2004-08-02 20:08:10 Pytanie do raffsa:
1) czy jest to moduł od jakiegoś samochodu, czy jakiś niezależnie opracowany modulik, 2) czy jest ewentualnie do kupienia, bo za taką kasę to mi się nie chce babrać i opracowywać samodzielnie układu, 3) jak z podłaczeniem do alarmu i ewentualnie "przycisku szybkiego zamykania" (można by coś takiego zamontować) ODPOWIADAM ad 1. moduł uniwersalny są tam 4 przekażniki, jakieś diody rezystorki i scalak ZILOG czy coś takiego gadałem z kolegą elektronikiem powiedział że on to zaprogramuje a ja mam napisać program bo tego niemożna odczytać (zabezpieczenie) pozatym wszystko łatwizna. - najwazniejszy program w scalaku ad 2. widziałem też to na allegro tylko lepiej kupci moduł na 4 szyby bo wiecie jak jest w espero zamykanie 2 szyb naraz. (koszt około 70 PLN). Ja próbowałem zrobić samemu ale zamykanie 4 szyb na raz !! i zrezygnowałem bo za 70 PLN mam lepszy i pewniejszy. ad 3. mam mozliwosc podpięcia pod alarm !! jakieś funkcje awaryjny stop, zamykanie 6sek i 15 sek chyba ze przeciążenie każe przejśc do następnej szyby. ad ??. niestety brak funkcji powrotu do poprzedniego ustawienia czyli przed włączeniem ( zeby znów szyby pootwierał ) ad ??. wyzwalany jest impulsem czyli może być zwykły pstryczek ( cos koło 2 szek. ) i zaczyna zamykać [ ja jak chce zamknac tylko szyby to włanczam alarm i zaraz wyłanczam a one się zamykają ] ad???? jak znajde instrukcje do tego mechanizmu to zeskanuje i wstawie na forum ![]() |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-03 08:33:59 Znalazłem TU coś takiego. Może kogoś zainteresuje.
Ja dalej badam sprawę. Wyniki napewno przedstawię na forum. |
jogi2 OPEL OMEGA 2.O 16VCD Kędzierzyn-Koźle | 2004-08-03 09:35:12 a ja nie otwieram szyb bo mam klime
![]() |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-06 14:01:30
Chwalipięta ![]() |
![]() Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2004-08-06 15:20:44 a co ma klima do szyb.?????
też miałem aa domykanie i tak sie przydaje przynajmniej przy mojej sklerozie.... |
![]() raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2004-08-06 23:49:31 No to sie dokopałem i oto skany instrukcji obsługi ![]() ![]() ![]() Myślę że sie pprzyda !!!! Pozdrawiam Raffsa |
![]() raffsa Klubowy Weteran Espero Miasteczko Slaskie | 2004-08-06 23:52:24 a i jescze jedno ja to kupiłem w
www.bascom.lodz.pl A procesorek który w tym siedzi to jest ZILOG Z86E0208 PSC ??? Co wy na to !! może da się coś takiego zrobić Raffsa P.S a tak to wygląda ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: raffsa dnia 2004-08-07 00:08:55 ] |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-07 04:15:15 A co powiecie na to: Sterownik
Dla mnie najbardziej przydatna funkcja to automatyczne otwieranie/zamykanie jednym krótkim wciśnięciem przycisku Ciekawe ile to cudo kosztuje? [ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-08-07 04:40:42 ] |
marcin2 gdynia | 2004-08-07 08:02:52 jak jeszcze wymyślicie co by tu zrobić żeby te szybki szybciej chodziły to w ogóle będzie rewelacja |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-07 20:16:34 No cóż, ja zamontowałem przekaźniki do silnikow elektrycznych szyb i chodzą one zauważalnie szybciej. Nie jest to rewelacja, ale różnica na korzyść jest wyraźna. Widocznie na stykach przełączników jest zbyt duży opór. Myślę że sterownik do którego link podałem powyżej również działa jak moje przekaźniki. |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-09 07:21:24 raffsa-..."no ładne cacko.." ![]() Zrobić pewnie by i się dało, ale szkoda czasu na babranie się w tym skoro moduł można pewnie kupić za 50-80. Co do poprawy szybkości podnoszenia szyb, to jeśli nie ma problemów mechanicznych (a kto ich nie ma) to z moich obserwacji i wiedzy wynika, że dużą poprawę powinna przynieść wymiana niektórych przewodów zasilających w obrębie sterowania mechanizmem. No oczywiście zamontowanie przekaźników aby odciążyć przełączniki jest jak najbardziej celowe. Wolną chwila (być może w najbliższą sobotę) sprawdzę jakiej wielkości prądu "grasują" na kablach w czasie podnoszenie-opuszczania szyb. |