MotoNews.pl

Automatyczne domykanie szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Temacik kilka razy był już na forum, ale spróbuję jeszcze raz.
JEst ponoć moduł do naszych samochodzików, ale tylko w katalogu .
Interesi mnie w jaki sposób "orginalnie" koreańce sprawdzali czy szyba jest otwarta-jakaś czuja (przełącznik w dzwiach).
Może ktoś wie jak to producent sobie wymyślił (wszelkie wskazówki mile widziane).
Narazie kombinuję coby jaką sygnalizację optyczno-dźwiękową zrobić, ale dalej chcę zamykać szyby przy uzbrajaniu alarmu.
Przy braku wskazówek wymyślę coś sam, ale jakby ktoś miał jakieś doświadczenie w tym temacie to byłoby fajnie.

[ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2004-08-02 12:41:30 ]

Pewnie Ci wiele nie pomogę, ale ... na ostatnim zlocie malopolskim widzialem, ze Kolega Raffsa ma wlasnie u siebie zamontowane automatyczne domykanie szyb. Zamienilismy kilka slow na ten temat, ale dokladniej nie wnikalem w szczegoly. Sprobuj moze napisac do Niego, albo moze on sam tu zajrzy i coś skrobnie
Przyznam nieskromnie, ze sam bylbym zainteresowany takim czyms

Tak, tak do Raffasa z tym tematem. CHoć powiem, że i mnie intryguje sprawa takich szybek.

Cytat:
2004-08-02 12:46:14, Mihty pisze:

Przyznam nieskromnie, ze sam bylbym zainteresowany takim czyms

I ja też!

a jam mam coś takiego
Kupiłem na giełdzie elektronicznej katowice milowice koszt około 70 PLN bo to moduł na 4 szyby !! jest to take sprytne ze ma czujnik przeciążeniowy ( możliwość regulacji ) ze jak szyba zamknięta to zamyka nastepną ( zamyka szyby po koleii 1-2-3-4 ).

Pozdrawiam Raffsa

P.S. ostatnio nawet Czeszka mnie podrywała bo stałem pod supermarkietem jakis tam czeskim a ona za mną woła " Pane szyu niezamknieta czy jakoś tak " to ja spokojnie sama się zamknie

No to Panowie... jest wydatek =>70zl

Cytat:
2004-08-02 13:26:42, raffsa pisze:

a jam mam coś takiego
Kupiłem na giełdzie elektronicznej katowice milowice koszt około 70 PLN bo to moduł na 4 szyby !! jest to take sprytne ze ma czujnik przeciążeniowy ( możliwość regulacji ) ze jak szyba zamknięta to zamyka nastepną ( zamyka szyby po koleii 1-2-3-4 ).

Bez dzwonienia do raffsa wiem jak działa (domyślam się) ta elektronika w jego module. Wykorzystuje tą samą zasadę co przy wysuwanej antenie w naszech samochodach. Reakcja na przeciązenia jest jak najbardzie wskazana, bo w samochodzie (przynajmniej moim) przebywają małe dzieci, ale ciekawi mnie problem różnych oporów mechanicznych w czasie zamykania szyb.
Pytanie do raffsa:
1) czy jest to moduł od jakiegoś samochodu, czy jakiś niezależnie opracowany modulik,
2) czy jest ewentualnie do kupienia, bo za taką kasę to mi się nie chce babrać i opracowywać samodzielnie układu,
3) jak z podłaczeniem do alarmu i ewentualnie "przycisku szybkiego zamykania" (można by coś takiego zamontować)

to proste urzadzenie, dostepne nawet na Allegro za wlasnie ok 70 pln, uniwersalne

mozna ustawic w jakiej kolejnosci maja szyby sie zamknac, poza tym maja funkcje pamieci, czyli po zamknieciu samochodu kiedy szyby sie zamknal otwieramy znow auto po niedlugim czasie to szyby te ktore byly otwarte zjada do tego poziomu z jakiego je zamykalismy

Ps u mego kolegi w Passacie gdzie sa elektryczne szyby i szyber jest tak ze domykaja sie przednie szyby, a pozniej zamyka sie szyber

dokladnie modóły dostępne na allegro na 2 lub 4 szyby z możliwością ustawienia domykania sekwencyjnego po 2 lub kolejno odlicz.. problem tylko w tym iż unas po czasie styki lubią tracić kontakt i u zaczynają się schody z reakcją na przeciążenie...

Pytanie do raffsa:
1) czy jest to moduł od jakiegoś samochodu, czy jakiś niezależnie opracowany modulik,
2) czy jest ewentualnie do kupienia, bo za taką kasę to mi się nie chce babrać i opracowywać samodzielnie układu,
3) jak z podłaczeniem do alarmu i ewentualnie "przycisku szybkiego zamykania" (można by coś takiego zamontować)

ODPOWIADAM
ad 1. moduł uniwersalny są tam 4 przekażniki, jakieś diody rezystorki i scalak ZILOG czy coś takiego gadałem z kolegą elektronikiem powiedział że on to zaprogramuje a ja mam napisać program bo tego niemożna odczytać (zabezpieczenie) pozatym wszystko łatwizna. - najwazniejszy program w scalaku
ad 2. widziałem też to na allegro tylko lepiej kupci moduł na 4 szyby bo wiecie jak jest w espero zamykanie 2 szyb naraz. (koszt około 70 PLN). Ja próbowałem zrobić samemu ale zamykanie 4 szyb na raz !! i zrezygnowałem bo za 70 PLN mam lepszy i pewniejszy.
ad 3. mam mozliwosc podpięcia pod alarm !! jakieś funkcje awaryjny stop, zamykanie 6sek i 15 sek chyba ze przeciążenie każe przejśc do następnej szyby.
ad ??. niestety brak funkcji powrotu do poprzedniego ustawienia czyli przed włączeniem ( zeby znów szyby pootwierał )

ad ??. wyzwalany jest impulsem czyli może być zwykły pstryczek ( cos koło 2 szek. ) i zaczyna zamykać [ ja jak chce zamknac tylko szyby to włanczam alarm i zaraz wyłanczam a one się zamykają ]

ad???? jak znajde instrukcje do tego mechanizmu to zeskanuje i wstawie na forum . Ale to dobiero jutro bo dzis to mam ..... napiety plan.

Znalazłem TU coś takiego. Może kogoś zainteresuje.
Ja dalej badam sprawę. Wyniki napewno przedstawię na forum.

a ja nie otwieram szyb bo mam klime

Cytat:
2004-08-03 09:35:12, jogi2 pisze:
a ja nie otwieram szyb bo mam klime

Chwalipięta

a co ma klima do szyb.?????

też miałem aa domykanie i tak sie przydaje przynajmniej przy mojej sklerozie....

No to sie dokopałem i oto skany instrukcji obsługi

Myślę że sie pprzyda !!!!

Pozdrawiam

Raffsa

a i jescze jedno ja to kupiłem w

www.bascom.lodz.pl

A procesorek który w tym siedzi to jest ZILOG Z86E0208 PSC

???

Co wy na to !! może da się coś takiego zrobić

Raffsa

P.S a tak to wygląda

[ wiadomość edytowana przez: raffsa dnia 2004-08-07 00:08:55 ]

A co powiecie na to: Sterownik

Dla mnie najbardziej przydatna funkcja to automatyczne otwieranie/zamykanie jednym krótkim wciśnięciem przycisku

Ciekawe ile to cudo kosztuje?

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-08-07 04:40:42 ]

jak jeszcze wymyślicie co by tu zrobić żeby te szybki szybciej chodziły to w ogóle będzie rewelacja

No cóż, ja zamontowałem przekaźniki do silnikow elektrycznych szyb i chodzą one zauważalnie szybciej. Nie jest to rewelacja, ale różnica na korzyść jest wyraźna. Widocznie na stykach przełączników jest zbyt duży opór. Myślę że sterownik do którego link podałem powyżej również działa jak moje przekaźniki.

raffsa-..."no ładne cacko.."
Zrobić pewnie by i się dało, ale szkoda czasu na babranie się w tym skoro moduł można pewnie kupić za 50-80.
Co do poprawy szybkości podnoszenia szyb, to jeśli nie ma problemów mechanicznych (a kto ich nie ma) to z moich obserwacji i wiedzy wynika, że dużą poprawę powinna przynieść wymiana niektórych przewodów zasilających w obrębie sterowania mechanizmem. No oczywiście zamontowanie przekaźników aby odciążyć przełączniki jest jak najbardziej celowe.
Wolną chwila (być może w najbliższą sobotę) sprawdzę jakiej wielkości prądu "grasują" na kablach w czasie podnoszenie-opuszczania szyb.