Obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Jakie powinny być prawidłowe obroty silnika w lantrze 1,6 16V
bo ja jak zapale na zimnym mam 2000 a po rozgrzaniu mam ok 1000 i tak sie zastanawiam czy to normalne.

hmmm
nie wiem o ile silnik Lantry różni się od innych silników, ale na mój gust to obroty rzędu 1000 - 1200 RPM to raczej tylko w silnikach zasilanych gazem...

Normalnie rozgrzany silnik powinien mieć jakieś 800 - 850 RPM...

norma na rozgrzanym silniku to 800 z zakresem ok +100 - 100. Masz gaz? jaki rocznik? podaj więcej szczegółów ... nawiasem 2000 rpm na zimnnym jeśli już to powinno być chwile i potem powinien zejść do maks 1200.... zródełko

[ wiadomość edytowana przez: arturo_soda dnia 2004-08-17 12:28:42 ]

Witam
Jest to Lantra z 92r silnik 1,6 16V bez gazu. I mam taki problem ze obroty skacza co jakieś 200 ( tak mi sie wydaje bo skaczą co kreske) ale spadaja w duł od 2000 do 850 ok. i sie uspokaja. ale przy jeździe akiej po miescie zaczyna wariowac i przy wrzuceniu luzu ma 2000 obr. i rzeby troche spadły trzeba mu wcisnać letko gazu, wtedy spadaja do ok 1200 i tak juz zostaja.
Może mi ktos wytłumaczy bo juz sam niewiem co jest

aha
Coto jest za ustrojstwo i do czego służy w filtrze powietrza i czy to moze byc przyczyna ze tak mu obroty wariuja ??
pozd.

Arturo ma rację, tylko w gaźnikowych przy dużym mrozie dochodzi na ssaniu do 3tyś. u mnie np. na max. 1,5tyś