MotoNews.pl

Przygody z pompą paliwa :(

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jakiś miesiąc temu zauważyłem wyciek paliwa przy pompie paliwa. Kupiłem nowiutkie uszczelki i termoizolator i wymieniłem(przy okazji zauważyłem wklepaną dziurę na 8 setek mm w palcu pompy) zrobiłem 100km i cieknie nadal, więc dokręcanie i nadal cieknie.
Mówię sobie dobra i tak trzeba wymienić pompę. I tak zrobiłem (Raski sprezentował mi nowiutką pompę i dwa komplety uszczelek). I szlag mnie trafił na miejscu, bo dalej cieknie.
Okazało się, że mam zerwaną jedną szpilkę. Obskoczyłem cały Lublin i k… nie ma szpilek.
Kupiłem śruby i zastosowałem zamiennie, a uszczelki posmarowałem silikonem. 15 km jazdy i znowu cieknie. Więc znowu już pod sklepem wyciągam pompę by zobaczyć gdzie to cholerstwo przecieka…. I tu najchętniej walnąłbym całą stronę ze słowem na „K”. Popychacz wleciał mi do miski olejowej. Rozszalały się telefony z zapytaniem czy mogę uruchomić silnik. Większość rozmówców twierdzi, że z tym dermędziem w misce mogę spokojnie jeździć i nic nie powinno się stać. Odpaliłem silnik i po zakupach pojechałem do domu i jeżdżę już tak 3 dni.
Kupiłem nowiutką pompę (polską tamte były ruskie) nowy termoizolator, popychacz i uszczelki wyczyściłem dokładnie wszystkie powierzchnie, dowaliłem silikonu na maxa i wszystko dokładnie skręciłem. I … Bingo nie cieknie. Wszystko działa i byłbym szczęśliwy, ale dziś po 3 dniach znowu pojawił się przeciek. I zaraz mnie coś trafi. Nie chcę tego dokręcać na maxa, bo tak rozwaliłem pompę od Raskiego (pękła obudowa).
LUDZIE POMOCY, BO JESZCZE TROCHĘ I KUPIĘ SOBIE KSIĄŻKĘ PT.: „JAK ZBUDOWAĆ BOMBĘ” I ROZPIEPRZĘ ŁAJDACZKĘ W DROBNY MAK. BO ILE MOŻNA REANIMOWAĆ JEDNO I TO SAMO I DOLEWAĆ 1,5 L OLEJU TYGODNIOWO.

Zaraza zaraz - uściślijmy co cieknie - paliwo czy olej.

BO z tego co opisujesz to chodzi o cieknacy olej miedzy pompa a blokiem tak?

Bo jezeli cieknie paliwo to tylko na styku korpusu pompy z tą blaszana przykrywką pomiedzy ktorymi sa 2 membrany i plastikowy pierscien.

Powiedz co ci wycieka.

pozdrawiam.

cieknie olej na styku pompy i bloku

...ostatnio pewien mechanik zdradził mi tajemnice cieknacego oleju z pompy w samarze....nie wiem czy stosuje sie to tez to 2107....ale chodzi o to ze te krociec czy popychacz co napedza pompe jest podobno za dlugi i dlatego to cieknie..... nie analizowalem tego jeszcze i nie sprawdzalem chocia u mnie tez cieknie co prawda minimalnie....

Cytat:
2004-08-04 14:00:59, Nevor pisze:
cieknie olej na styku pompy i bloku

Czyli leci ci olej,a nie paliwo jak wczesniej napisales, tak? Czy dobrze dedukuje?

A może blok jest nierówny w tym miejscu?

Tez to przerabialem - wystarczylo spasowac odpowiednie czesci i od pol roku mam spokoj Koszt naprawy u mechanika 20 zl

tez to mialem. Krawedzie styku musza byc idealnie gladkie. U mnie problemem byla krzywa pompa. Sam ja skrzywilem dokrecajac...

oto przepis na suchą pompe :
odkrecic pompe
wziac cos plaskiego - ja uzywam kawalka plyty meblowej przyklejic sobie do plytki papier scierno np. 200 i delikatnie przesuwajac pompe po papierze wyrownac powierzchnie
zdjac podkladke z pod pompy (bakielitowa), uwazajac zeby nie wpadl popychacz podkladke wywalic, razem z popychaczem
wyczyscic blok, posmarowac delikatni silikonem (czerwonym, wysokotemp.) odczekac 15-20min
zalozyc cienka uszczelke, posmarowana uprzednio z jednej strony silikonem, oczywiscie czysta strona do bloku, uszczelki nie dociskac
zalozyc nowa podkladke, czysta, z popychaczem, znow wazne - nie dociskac, posmarowac podkladke od strony pompy silikonem, odczekac ok 15 min, zalozyc uszczelke posmarowana silikonem i jak lekko stwardneje (kolo 15min) zalozyc pompe, lekko (bardzo lekko) dociagajac sruby, tak zeby silikon nie wylazl za mocno, odczekac nocke, silikon stwardnieje, dociagnac troche pompe, tak z rozsadkiem nie wazna jest sila, tutaj uszczelni sie to tym silikonem ktory twardnial troszke jak czekalismy

of cors mozna przygotowac wszystkie plaszczyzny z silikonem najpierw a potem tylko poskladac - po tym kwadransie, ale wazne jest zeby nie dokrecac pompy po poskladaniu, tylko po nocce jak sie silkon utwardzi )

zycze powodzenia

P.S.
to chyba najdluzszy moj post z samym tekstem
P.P.S czy nowe drzwi do 2106 sa dobrej jakosci? znaczy czy warto zakladac do fiata, w jakiej sa cenie?

pzdr
Nikusss